Keresés ebben a blogban

2013. január 7., hétfő

Új idők szele...


"Bár hiszem, hogy az emberek, ha hagyjuk őket nívósan élni, szeretik és élvezik is azt. Kár elbutítani a népet."


   Ezt a mondatot az imént kölcsönöztem Györgyitől. Bevezetőül szolgálhatna az egyetlen TV műsorhoz, amelybe bepillantottam a kéthetes magyarországi tartózkodásom alatt. Tudom, hogy nem kell általánosítani és nincs is szándékomban. Sem pedig az ittenivel összehasonlítani: ez utóbbiban szintén lenne bőven kivetnivaló.
   Anya kb. 3 csatorna között válogathat, s ezzel meg is elégszik, hiszen az utolsó pirula beszedése után szinte édesmindegy, min szendereg...
   Arról a műsorról van szó, melynek itteni változatát néztem néha: egy 4-5 tagú, véletlenszerűen öszejött társaság vacsorára hívja felváltva a többit és osztályozzák egymás teljesítményét. Azzal a különbséggel, hogy a francia változatban nem sztárok, hanem ismeretlenek szerepelnek.
   Igaz, hogy számomra már csak az "örökzöld" Vágó István volt közülük az egyetlen ismerős arc. Ki is rítt meglehetősen a jó 30-40 évvel fiatalalabb többi új TV-csillag közül. Mégpedig főleg azzal, hogy igyekezett megőrizni legendásan disztingvált modorát, választékos stílusát, kissé zavartan, hogy ennyire kirí a környezetből, a durva szavak mindennapossá vált használatából, az alig érthető intonációjú magyartalan zagyvalékból... Ha arra gondolok, hogy valaha kiejtési teszten kellett megfelelnie minden rádióban vagy tévében szerepelni kívánónak, hirtelen kőkorszaki leletnek érzem magam...
   A pálmát szememben az a tévés sztár vitte el (nevét nem jegyeztem meg, de anya mondta, hogy valamilyen műsort vezet), aki nyitott fürdőköpenyben, alatta alsóban, fején cowboy-kalappal munkálkodott a konyhában, elég gusztustalanul bánva a hozzávalókkal, belenyalva a készülő ételekbe... Gondoltam, szerencsére nem kell részt vennem a vacsorán! S közben azt ecsetelte, hogy ő ugyan semmit sem tesz azért, hogy vendégei jól érezzék magukat, őt ilyen "natúr" formában kell elfogadni!
   Feltöltve megnéztem az "Életrevalók"-nak fordított francia filmet (immár negyedszer) magyar változatban. A francia címe: "Intouchables", ami az érinthetetlenek indiai kasztjára utal. A szinkronszínészek nagyon jók voltak, nem ők tehetnek a szájukba adott trágár szavakról, melyek teljesen hiányoznak az eredetiből! Talán én lettem végleg divatjamúlt, s ez az új idők szele, de vállalom és bevackolom magam a naftalinba...

27 megjegyzés:

  1. Nem is tudom miért van nekem közel 150 csatornám!!!:-))), de nagyon rafináltam más-más "csomagokba" tesznek olyan csatornákat, melyeket szívesen nézek, de ahhoz a többit is meg kell rendelnem, hogy ahhoz az egy-kettőhöz még hozzájussak.
    Úgy látom, hogy a távolról hazalátogatók visszamenetel után sok kritikus megjegyzést tesznek.Igazuk is van minden szavukkal. Vártam Florától is:-), -íme itt is van-, de talán sokuknak idejük és lehetőségük sincs megtalálni, ami viszont mégis jó.
    Mi itt élünk, itt kell élnünk, bizonyára több időnk van megtalálni.Kénytelenek is vagyunk megtenni az itt élhető életünkért.:-)
    Floráról tudom, hogy nem általánosít,nagyon intelligens, hogy megtegye, de nagyon kikívánkozott, amit leírtam. Mert anélkül, hogy én is általánosítanék, elég sokszor találkoztam ezzel a jelenséggel, amiről szóltam.
    Van aki persze olyan, aki durván, kulturálatlanul kritizál, és olyan éllel,egyfajta fricskával az itthon maradott " szerencsétlenekre" hogy lám-lám, én eljöttem, de ha nektek jó ott, akkor maradjatok. Olyan megalázónak tartom.
    Nem régen olvastam ilyen kommentet valahol, nagyon bicskanyitogató volt.Persze, meg kell nézni ki mondja.
    Most gondolkozom, elküldjem-e, mert sértő és félreérthető is lehetek, de Florával soha nem tudnék az lenni, szeretem és tisztelem, de hol máshol írjam le, ami már elég régóta bennem van. Most itt egy alkalom.
    Flora, nem neked szántam!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nem sértettél meg, mert nem vettem magamra, sőt, igazat adok neked. Féltem is ennek látszatától ezért vártam vele napokig, míg megírtam... S pont az előbb válaszoltam ezt a F-B-n valakinek, aki pedig megdícsért, de valahogy azt is kényelmetlen volt elfogadni: "Távol áll tőlem, hogy csak úgy, "fentről lefelé" ítélkezzem, nem is néztem eleget, hogy szélesebb körű benyomásaim lehettek volna, inkább a csalódottság és a hiányérzet beszélt belőlem... Anélkül, hogy visszasírnám a régi rendszert, el kell ismerni, hogy viselkedni azért jobban megpróbált mindenki, legalábbis nagy nyilvánosság előtt! Nem beszélve a trágárság elszabadult divatjáról..."
      Azért hangsúlyoztam, hogy nem mondhatok általános véleményt a tévéről, csak a Kossuthot hallgattam szinte 2 hétig reggeltől 23 óráig...
      Én meglehetősen nehezen kritizálom az otthoni dolgokat, mert megvan lelkem mélyén az a bizonyos "hűtlenül elhagyó" bűntudata, pedig igazán kizárólag csak szívügyről volt szó, eszembe se jutott holmi "disszidálás" gondolata... Ha már lemond az ember a közös sorsban osztozás szolidaritásáról, legalább ne alázza meg a benne élőket... Ráadásul tudom jól, hogy a néma többség sokszor nem ért egyet, csak elszenvedi...

      Törlés
  2. Érdekes látni és megélni, hogy divatjamúltak leszünk. Most más értékek a "trendik" olyanok amikkel nehéz azonosulnunk. Természetesen a gyerekeink és a fiatalok ezt tartják "menőnek" jónak. Ami azonban még nekik is szembetűnik ,hogy az idősebb emberek ma nem média képesek. Nem számít a tudás, tapasztalat, bölcsesség. Régi TV-seknek nincs helye a mai műsorpolitikában. Hát olyan is a műsorok színvonala. Gyatra.
    Régen tudták az emberek, hogy az idősekre érdemes odafigyelni, mert sokat érő tapasztalataikhoz az idő is hozzásegítette őket. Így rengeteget lehet az időn spórolni, ha megkérdezzük a véleményüket és figyelünk a tanácsaikra. Jobb és eredményesebb lesz az elvégzett munka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyenkor mindig felteszem azért magamnak a kérdést: nem az "öreg harcos" beszél-e belőlem? Vajon nem minden nemzedékváltást éltek-e meg ilyenformán azok, akiknek át kellett adniok a helyüket?... Nem ettől látom-e szebbnek, jobbnak a régi jó világot?
      Mit mondjak, azért egy-két dologért kiállok ma is...

      Törlés
  3. Ami ízléstelen, az ízléstelen, és mindig az: régen is, most is. Nemzedékek nőnek föl úgy, hogy észre sem veszik, hogy az a jelenség, viselkedés ízléstelen. Ebben óriási a média vétke, mert azzal az indoklással vetítenek ilyen (és nem akarlak elkeseríteni, de még sokkal ilyenebb!) alja-műsorokat, hogy "erre van igény". Ha nem adnának ilyesmit, hanem normális értékeket és értékrendet látnának az emberek a műsorokban, akkor arra lenne igény. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Ebben óriási a média vétke", mondod, s nagyon igazad van! A média mindig utánozandó példaként mered a nagy többség elé... Itt is sokan utánozzák a pongyola és sznob (angol kifejezésekkel megtűzdelt) beszédet, melyet egyes médiák árasztanak: ha már onnan jön, biztos "trendi" (itt is dívik ez a szó, de utálom!)

      Törlés
  4. A nézettség hozza a reklám elé a potenciális vevőt az egész világon. Ezért megy a kereskedelmi tévé az alpári felé. Mivel a Faust óta „eladó az egész világ”. Én nem ezért szeretem a világot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is a sokat számít a nézettség a reklámok miatt, természetesen főleg a kereskedelmi tévéknél. Azért szerencsére lehet még színvonalas műsort is fellelni a nagyrészt közpénzen (de nem csak) működő France 2, France 3, France 5 és az Arte, valamint egy-két speciális kábel-csatornán...

      Törlés
  5. Nem szívesen szólok tévés dolgokba, mert alig nézem a tévét. Inkább olvasok. Azt hiszem, válogatni kell a műsorok között, mindig is kellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére, könyvek között több a választék!

      Törlés
  6. Névtelen8/1/13 07:37

    "Szeretem", hogy ilyen pocsék a tv. Mert végre újra eljött a könyvek, az olvasás ideje.:)
    Csak az a kár, és a későbbi korokra, korosztályokra nézve fájón kétségbeejtő is, hogy a silányság, a középszerűség, a félműveltség és társaik, a totálisan lealacsonyodott viselkedés"kultúra(?)" komoly sérüléseket okoz. Szinte kontraszt nélkül. Mert a tévéműsor az egyedüli, ami tömegesen elérhető. Mozi, színház, múzeum csak anyagi áldozat vállalásával az. Persze sok jó példát is látok. Hogy igényesség azért még van. És igény is a színvonalas dolgokra. De nem tudom, vajon mennyire jellemző ez a fajta érték-keresés általánosan? Félek, nem eléggé....

    Az Életrevalókat épp karácsonyra vettem meg, nem tudom, a könyv fordítása milyen, a film, és maga a történet, a téma olyannyira megkapó, annyira lekötött , hogy nem is figyeltem a szinkronra. ezek szerint szerencsére:)
    Boicsánat a túl hosszú kommentért, de erről a témáról véget nem érőn lenne mit beszélgetnünk:)
    Remélem végre jut időm és egy "rendes" e-mailt is írok Neked mostanában!
    rhumel

    VálaszTörlés
  7. Névtelen8/1/13 07:40

    És bocs a sok melléütésért is.:)

    VálaszTörlés
  8. Ó, ez olyan, mint a tyúk meg a tojás... :)
    Magam is nem egy heves vitában vettem részt (jó régen, forumozó éveimben)arról, hogy az emberek igénye igazodik-e a kínálathoz, avagy a kínálat az emberek igényéhez.
    A kereskedelmi televíziók elsődleges célja a bevétel, ez ellen nem nagyon lehet mit tenni. A közszolgálati televízió viszont, igenis, "neveljen". Bár nagyon ritkán nézek televíziót, de a tévéműsort (hogy hol mit adnak) gyakran megnézem, és azt hiszem, a közszolgálati színvonalával nincs is különösebb baj. A baj az, hogy igazuk van azoknak, akik politikai egyoldalúsága miatt nézhetetlennek tartják, és ezt egy közszolgálati televízió - ha valóban közszolgálati - nem engedhetné meg magának.
    Ugyanott vagyunk, ahol a Kossuth Rádióval...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Gabi: ez a fajta igény-kínálat minden területen felmerül. Amikor pl. tilos volt a porno, volt-e vajon rá tömeges igény, esetleg tömeges frusztráció? Nem gondolom. S szegényebbek se voltunk általa...
      Magam is bizonyos fokú "nevelés" híve vagyok. A szépet felfedezni néha megváltás...

      Törlés
    2. Megvoltunk a Túró Rudi nélkül is(aztán micsoda siker lett). Ugyanígy a reality-show-k, dél-amerikai szappanoperák és társaik nélkül is.
      Az eladónak, ha nem egyedül van a piacon, csak újabb és újabb trükkökkel, újabb portékával tud magához csalogatni a viszonylag állandó létszámú potenciális vásárlóból minél nagyobb részt. Ha az olcsóságra, a bóvlira tódulnak a vevők, akkor olyat kínál.
      Nyilván van kölcsönhatás. A kínálat befolyásolja a keresletet, a kereslet befolyásolja a kínálatot. Szomorú, hogy ez minőségromláshoz vezet.
      Én nem csodálkozom azon, hogy ebben a profitorientált világban nem nagyon akar senki apostol lenni.

      Törlés
    3. "Az eladónak" helyett: Az eladó...

      Törlés
    4. Talán odáig is elmerészkednék, hogy bizonyos mértékben kell a bóvli is, a kontraszt miatt, hogy annál jobban értékelhessük a magasabb igényűt...

      Törlés
  9. Azt hiszem, az igényesség véglegesen nem pusztul ki, csak néha háttérbe szorul egy kicsit... A divat pedig jön-megy, nem örök érték, csak ki kell várni, hűen önmagunkhoz...
    Benned is, mint sokuknkban, annak idején valaki meggyújtotta az "örök tüzet"...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...ez a válasz tulajdonképpen Rhumelnek szólt, de közben befutott Gabi megjegyzése...

      Törlés
  10. Azt gondolom, hogy ide is igaz, hogy nem feltétlenül kell az árral úszni...
    Rengeteg adó, csatorna van, lehet válogatni. A műsorok között is. A műsorvezetők között is. Mondhatjuk, hogy divat most a trágárság - de divat a haspóló is, mégsem veszi fel mindenki. És igen, a nagy igazság: a könyvek között még nagyobb a választék. Nem hiszem, hogy divatjamúlt lenne régi klasszikusokat olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betti, igaz, hogy nem feltétlenül kell az árral úszni, de sokaknak nyilván könnyebb... Mondjam úgy, hogy a többséget elsodorja az ár?...

      Törlés
  11. Betti, már aki rengeteg adó, csatorna között válogathat. "Anya kb. 3 csatorna között" - írta Flora a bejegyzésben. Nagyon sok helyen nincs kábel, a műholdas adáshoz nincs antenna.
    Tudom, be lehet szerezni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajon miért van a legnagyobb hallgatottsága, nézettsége a legsekélyebb műsoroknak minden országban? Mert azok kívánják a legkisebb erőfeszítést..., amire az embereknek munka után már nem sok energiája marad, aztán meg már eltűnik az igény is...

      Törlés
  12. Jó... igaz... nem mindenhol fogható sok csatorna - vagy nem tudják az emberek kifizetni a díjakat. Mert a "jó" csatornák általában magasabb fizetési osztályban vannak.
    Magamból indultam ki: nekünk nincs bekötve a tv, csak dvd-n nézünk filmeteket, amiket szeretnénk. Néha a netről megnézek egy-egy riportot, előadást. Ez nekem így elég. Időm sem lenne sokra.
    Egy idős embernek, akinek sokkal több ideje van, nyilván egészen mást jelent a televíziózás, rádiózás. De úgy érzem, hogy a legtöbbet a lelki egészségünkért, mi magunk tehetünk. Persze jó, ha mások is segítenek ebben! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szinte mindenben egyetértünk, kedves Betti.
      "úgy érzem, hogy a legtöbbet a lelki egészségünkért, mi magunk tehetünk." S míg megtehetjük, nagyon jó!

      Törlés
  13. Igaz. Köszönöm! Tanítottál valamit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre jó a gondolatcsere. Kölcsönösen tanulunk egymástól. Így én is köszönöm neked.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...