Keresés ebben a blogban

2023. október 19., csütörtök

Zaklatott október

     Alig érzem a lábaimat  -  vagy inkább túlságosan is érzem őket? Két nap egymás után lejártam egy jó félórás utat : pár apró javítani való jött össze az autómon, nem várhattak a jövő márciusban esedékes szervizre. A szerelőig vezető utat jártam meg kétszer, oda-vissza. Ha megfogadnám a jó tanácsokat, naponta elvégezném ezt a kis testgyakorlatot, és valószínűleg meg se kottyanna félórás gyaloglás! Nade...

  Ma 10 órakor kezdődik Dominique Bernard irodalom tanár temetése Arras-ban. A megrendülés óriási, napok óta tömegek írják alá a ravatal mellé helyezett emlékkönyvet : diákok, ismerősök és ismeretlenek, fegyelmezett, visszatartott mély gyászban, mint ahogy itt északon teszik. 

   A nemzetközi helyzet zavaros, konfliktusoktól terhes légköre beszivárog az európaiak hétköznapjaiba is. Közben szinte elfeledkezünk az ukrán-orosz háborúról, ami természetesen az orosz agresszor malmára hajtja a vizet. Putyin arra számít, hogy Ukrajna támogatói megelégelik a költséges segítségnyújtást, s hamarosan alábbhagy a kezdeti szolidaritás. Pár hónap múlva beindul az amerikai választási kampány és fennáll Trump visszatérésének réme. Maga a vezér bebizonyította, hogy képes minden alantas és törvénybe ütköző lépésre, hogy hatalomra jusson. A demokrácia törékeny rendszer, éppen legfőbb erényei teszik sebezhetővé. Nade ugyebár ne beszéljünk politikáról. Mégis, mégis kikívánkozik belőlem : október 13-án, szinte pontosan 3 évvel Samuel Paty után, újabb tanár áldozatot követelt az elvakult iszlám terrorizmus, a 19 éves Mohammed M. ingus menekült (orosz állampolgár) személyében, aki 5 éves volt, mikor családja menedékjogot kért és kapott Franciaországban. Abban a gimnáziumban érettségizett, amelynek egyik népszerű irodalomtanárát leszúrta az iskola előtt. Csak úgy, a szimbólum kedvéért, hiszen személyesen nem is tanította, csak a diákjait akarta megvédeni... A terrorista bátyja már börtönben ül egy ideje, apját pár éve kitoloncolták, ő maga is megfigyelés alatt állt.

   Többször felteszik a kérdést : félünk-e? Természetesen. Ezeket a veszélyeket nem lehet megszokni, könnyedén venni. A terroristák többnyire nem jelentik be előre akcióikat, meglepetésszerűen támadnak, a nyugati típusú demokráciák életmódját, képviselőit, esetleg békés polgárait veszik célba, egy szélsőséges iszlám vallás nevében, mely a Korán parancsait az ország demokratikus alkotmánya fölé helyezik. Nem tudják elviselni a gondolatát sem, hogy itt 1905 óta a vallás a magán szférára korlátozódik. Mindenki szabadon választhat belőlük, esetleg nélkülük is boldogulhat. A "laïcité" tehát nem egyenlő az ateizmussal, ahogy sokan tévesen feltételezik! Lényegében lelkiismereti szabadságot jelent. De azt is, hogy saját hitét, elképzeléseit senkinek nincs joga másokra erőltetni, s hitének parancsai csak rá vonatkoznak. A demokrácia egyik alappillére a szabad vélemény nyilvánítás joga. Ha ebben megalkuszunk óvatosságból, megfélemlítettségből (ez a terror célja), akkor átszakad az utolsó védőgát is!

   Jelenleg a tanárok az első vonalban állnak. Sok helyen nehéz bizonyos tantárgyakat (természettudományok, filozófia, történelem, irodalom, sport) tanítani a szélsőséges prédikátorok, esetleg a szülők hatására, de az iskola a demokrácia, a szabad gondolkodás, a véleménycsere erőszak nélküli gyakorlásának elsajátítását is hívatott átadni. Nem feledkezve meg a felelős állampolgárrá nevelésről, aki ismeri nemcsak törvényes jogait, hanem kötelességeit is.

   A gyerekek, kamaszok rendkívül érzékeny, befolyásolható, képlékeny életkorban vannak. Ez adja a tanári pálya szépségét és egyben a nehézségét is. Biztosan nem a fizetésért, hanem az értelméért.



10 megjegyzés:

  1. Jaj, Rózsa, olyan nehéz időszakot élünk! Emberek halnak meg értelmetlenül. Bizonytalanság van, nem tudni, hogy mikor történik valami embertelen, az életet veszélyeztető, a jogokat is sárba tipró dolog.
    Sok mindent leírtál, kétszer is elolvastam az írásodat, és szerintem még fogom is.
    Már folyik a tanár temetése. Gondolok rá.
    Más! Én is nehezen járok. Csak akkor megyek valahova, ha kell. Ezért aztán elszokom a menéstől. Többet kellene sétálnom, és akkor jobban formában lennék, de sokat vagyok benn, és sokat ülök. Nem jó. Változtatnom kell!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, megnéztem a gyászszertartást, egyenesben közvetítette a TV két órán át, a köztársasági elnök is részt vett feleségével (aki maga is éveken át tanár volt) és az oktatásügyi miniszterrel, nagyon diszkréten, kérve, hogy ne is filmezzék őket, úgymint a családot sem... A lényeg máshol volt. A család, egyik kolléga megelevenítették alakját emlékeikben, nagyon megindító és ugyanakkor visszafogott hangnemben. A katedrálisba ezren befértek, de az óriási téren is sokan álltak az esőben.
      Az utolsó bekezdésed szóról szóra rám is vonatkozik!

      Törlés
  2. Rettenetes a világ körülöttünk. Mire születnek az utódaink?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nehéz manapság fellelni a földi Paradicsomot! Nekem is mindjárt utódaim jutnak eszembe...
      (ki vagy, kedves "Névtelen"?)

      Törlés
  3. Circus vitiosus: A vallásszabadság a m. számára a szent háború. Ha nem ölhet, nincs számára vallásszabadság. Agyrém az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, a muzulmánok nagy többsége békésen elfogadja a demokratikus együttélés törvényeit Franciaországban. Kivéve a néhány százalék szélsőséges elemet (de 66 millióhoz viszonyítva néhány százalék is sok!) A szélsőség minden vallásban, dogmában katasztrófához vezet...

      Törlés
  4. Klári, a névtelen

    VálaszTörlés
  5. Mély és nagyon összetett elemzést kellene írni. Több dolgot is másképpen látok. Ha olvasol a 2014-es ukrajnai történésekről, s azt követő évek rémségeiről talán árnyaltabb lesz a kép. Ukrán nyomorúság milliók számára, és mérhetetlen gazdagság a korrupt elitnek. Éppen tegnap utaltam adományt egy fiatalasszonynak, aki három éves kisfiát neveli, apja és férje meghaltak egy balesetben. Iszonyú szegénység van ott, a szociális háló zéró. Nem is részletezem. Nincs egyértelmű fekete-fehér. Nagyon sajnálom a tanárt, őszinte részvéttel figyelem a világ eseményeit. Más: Tessék szíves gyalogolni, mindennap és mindig egy kicsivel többet... (Partfal) Márta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, teljesen egyetértek első mondatoddal. Sajnos, az itt rendelkezésre álló pár mondattal nem lehet célom egy "mély és összetett elemzés", még akkor sem, ha minden eleme pártatlanul birtokomban lehetne...
      Tudom, hogy téged különösen érzékenyen érint a kárpátaljai magyar kisebbség sorsa. Megértem. Én csak a rendszerváltozás óta történt eseményekről gondolhatok valamit, főleg a másfél éve lezajlott orosz lerohanásról, amit aligha tudnék "felszabadítónak" titulálni... Az ukránok háborús körülményei, gondolom, nem nagyon alkalmasak manapság szociális háló kiépítésére, örülnek, ha életben maradhatnak... Abban is egyetértek, hogy forrásaink valószínűleg nem azonosak.

      A gyaloglásról röviden: TUDOM nagyon jól, mit KELLene tennem... A rák kezelés gyógyszere éveken át eléggé tönkretette mindkét térdizületemet, pedig azelőtt meglehetősen jó gyalogló voltam. Lassanként bezárkózom a képernyő előtti burokba írni, olvasni, mert eléggé utálom a benzingőzös utcákat róni, főleg céltalanul... Igaz, róhatnám a köröket a közeli kis parkban is (kb. 5 perc egy kör), de olyan, mint a levegőzés a börtönudvaron...
      Márta, te még fiatal vagy, a természet gazdagsága vesz körül és igazi költészetet írsz! Folytasd!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...