Keresés ebben a blogban

2023. november 19., vasárnap

Helyzetjelentés - magamnak, mindenkinek, aki elolvassa...

    13° van kinn! Igaz, hogy az ég szürke, nedves, de japán juharom nagyon jól érzi magát az enyhe nedvességben. Sőt, a nagy nyári kánikula alatt megfakult levelei tűzpirosan világítanak! Nehéz a növények élete ebben a változó éghajlatban, azt se tudják, milyen hívásnak, ingernek engedelmeskedjenek. Akárcsak mi, emberek.

   Mióta fiam nálam tölti a hét 5 napját, ugyancsak megváltozott az életritmusom. Nem is bánom, hiszen hosszabbak lettek a napjaim, de az éjszakáim is sokkal nyugodtabbak, szinte fel sem ébredek reggel 7-ig! Hiába mondja, hogy aludjak nyugodtan, felesleges felkelnem, amikor lépteit meghallom a lépcsőn : hát hogyne kelnék fel, hogy a reggeli kávét legalább vele fogyasszam el, hiszen legjobb esetben este 8-9 előtt nem ér haza! Végül csak szombat reggel utazott el, mert a péntek esti vonatközlekedés duplájára növeli az utazás idejét, sok átszállással. Inkább meghívott kedvenc vendéglőmbe vacsorára, miközben a közeli városháza fölött látványos tüzijátékkal ünnepelték a városháza restauralásának befejezését. Több év kellett, hogy a Carpeaux (városunk szülötte, akárcsak Watteau) szobraival díszített homlokzat  eredeti szépségében legyen újra látható. A polgármester nagyon dinamikus, sokat tesz a város régi fényének feltámasztásáért, de a modernizálás se idegen tőle. Már a második (6 éves) mandátumának a vége felé közeledik.

   Tegnap, szombaton vacsorára készültem : egyik kedves barátnőm 8 személyt hívott meg, s vele együtt 9-en ültünk az asztala körül. Egy részüket csak felszínesen ismertem, de az este folyamán kialakult szokásos élénk társalgás lehetővé tette, hogy mindenkivel bővebben megismerkedhessek, a régiekkel pedig elmélyíthessük a kapcsolatot. Igy aztán órákig élvezhettem egyik legkedvesebb elfoglaltságomat, a társalgást, amit a franciák amúgy is szinte a tökélyre vittek. Felajánlottam, hogy készítek egy óriás adag gyümölcs-salátát desszert gyanánt, hogy könnyítsek barátnőm terhein, amit ő szívesen el is fogadott. Volt, aki a sajtos tálat hozta, mások a finom borokat. Sokszor történik ilyen közös, felajánlásos alapon a meghívás, marad így is elég tennivaló a házigazdára. 

   Hát ilyenformán telnek őszi napjaim. Hamarosan itt lesz bal szemem műtétje, a hagyományos újévi lapok készítése, nem beszélve a karácsonyi ajándékokról. Nem unatkozunk. Szerencsére.


alig van még alatta lehullott levél....

16 megjegyzés:

  1. De jó olvasni téged!
    Egy hetes malmöi babázás utolsó napját töltöm. Dél körül irány Koppenhága repülőtere.
    Hideg, fagypont körüli, süvítő szél, de néhány kellemes sétára alkalmas délután is akadt itt.
    Ma még indulás előtt rápillantanék a tengerre, ha sikerül. A kicsikéktől való búcsúzás most nehéz számomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Márta, jólesik a biztató szó!...
      Gondolom, jót tesz majd az enyhébb ősz a Duna mentén a fagyos Skandinávia után. Igaz, hogy a család, az unokák melegét semmi sem pótolja, és az ember utánuk menne bárhová.

      Törlés
    2. Már itthon... Nővérem unokái - sajnos ő nem érthette meg a nagymama kort.

      Törlés
    3. Emlékszem, amikor írtál róla, mennyire hiányzik...

      Törlés
  2. Milyen jó, hogy gyakran találkozhatsz a fiaddal! Az együtt töltött reggeli kávézás, az esti találkozások is szívet melengetőek. Mert bizonyára nem fekszel le korán, és megvárod őt este. Az is jó lehetett, hogy elmentetek a kedvenc vendéglődbe vacsorázni és beszélgetni.
    Tetszik, hogy a baráti összejövetelekre mindenki visz valamit. Jó, hogy vannak körülötted emberek, van kivel beszélgetned.
    Tanulmányoztam a japán juharról a képedet. Nagyon szép.
    Nem tudom mennyi ideig tart a szemműtétből való felépülés, remélem, hogy nem sok. Drukkolok neked, hogy minden rendben menjen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon jólesik, Éva, hogy itt van, még akkor is, ha keveset látom, de nem vagyok követelőző, telhetetlen, hiszen szerencsére saját életem nem egyedül rajtuk nyugszik. Ráadásul tudom, hogy milyen terhet cipelnek ebben az évben, menyemre is dupla teher hárul a munkája mellett hét közben odahaza...

      Igen kezdek egyre többet gondolni december 7-re és az azt követő időre...

      A magányt is be lehet rendezni, mint ahogy te is jól ismered és gyakorlod ezt a "művészetet". Csak fizikai és szellemi állapotom tartson ki még egy ideig, nem panaszkodom, sőt, hálás leszek a sorsnak, ha megengedi, hogy elintézzek még egy-két tartozást az élettől kapott ajándékért...

      Törlés
    2. Gondolok rád 7-én. Nem felejtem el.

      Törlés
    3. Rohamosan közeledik!... Köszönöm.

      Törlés
  3. Rózsa, az én szürkehályog műtétem (az első) is pont decemberben volt, 6-án, a Mikulás "hozta" az lencsét. Szinte semmiség volt, tényleg, 10 perc. Utána kell nagyon vigyáznod Magadra, hajolni, emelni nem szabad egy jó ideig. Én egésaz jól boldogultam a karácsonyi előkészületekkel azért. (a sütő fent van beépítve, de a mosógéphez, mosogatóhoz bizony guggolgattam. )
    Majd szurkolok én is nagyon🤗
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, az emelgetést talán (majd megpróbálok előre bevásárolni...), de a hajolgatást nehezebben úszom meg... Guggolni egyáltalán nem tudnak a térdeim évek óta. A vezetés is hiányozni fog napokig, de majd az Interneten vásárolok... Remélem, nem tart sokáig, de jan. 4-én következik a jobb szemem...
      Köszönöm előre is a szurkolást!

      Törlés
    2. Semmiképpen ne hajolgass, ülj le egy alacsonyabb székre, onnan sok mindent jobban elérsz, ami földközelben van. Sütő, edények a szekrényben stb.

      Törlés
    3. Meg kell próbálnom, bár nehéz lesz...

      Törlés
  4. I've read your blog with great interest, and what a fantastic tree, isn't it? It reminded me of the tree my sister has in her garden; she can admire it from the kitchen window, and it truly is beautiful. I want to wish you a lot of patience and tranquility, especially regarding your surgery. My husband recently had two procedures, one for cataracts and another for post-cataract issues (after 5 year). Fortunately, this has restored his sharp vision; now he sees as keenly as a hawk.

    Wishing you all the best during this process!
    Aritha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Arieth, érezd jól magad ezen a blogon! Nem tudok angolul, ezért magyarul válaszolok. A kis fa japán juhar (acer palmatum), majdnem 10 éves és cserépben érkezett hozzám, kb 40 cm volt... Nagyon szeretem, de lassan elfoglalja az egész kertet, mert az nagyon kicsi!
      Köszönöm a jó kívánságokat!

      Törlés
  5. Köszönetemet szerettem volna kifejezni alaposan átgondolt és ékesszóló hozzászólásodért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen4/12/23 19:48

      Mikor és hol, kedves Blackjack?...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...