Keresés ebben a blogban

2022. november 18., péntek

A szépségről

    Szerda esti összejövetelünk fő témája a szépség volt. Kicsit mindig megmosolyogtat : óriási téma, voltak és vannak, akik egész életüket szentelik a kutatására, mi meg "elintézhetjük"  néhány óra alatt...  

   A kb. 20 perces bevezető  -  többnyire egyéni szemszögből közelítve meg az alig belátható, bár mindenki előtt ismeretes jelenséget  -  sok hozzászólást szült. Mindenkiben ébresztett emléket, gondolatot, melyek lassanként összeadódtak és végül a mintegy 25 fős társaságon eluralkodott az a bizonyos hangulat, melyet a szépséggel való találkozás kelt. Még ha csak gondolatban is, mert ugyebár gondolat is lehet szép, mint pl. a matematikusnak egy titokzatosan szép tétel megoldása, vagy mérnök számára egy bonyolult motor belsejének látványa.

   Abban mindenki egyetértett, hogy a szépség felfedezése, átélése szubjektív : kor, életmód, egyéniség, nevelés, örökölt vagy saját magunk által kialakított kultúra eredménye. Mindezektől függ, hogy ki mit tart szépnek. Volt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szépség felfedezéséhez, élvezetéhez elengedhetetlen a gyönyörködés képessége, amelyre már kis koruktól rá lehet ébreszteni, szoktatni a gyerekeket. A mesék, a közös séták mind alkalom erre, feltéve, hogy nem sajnáljuk rá az időt két rohanás között és pl. még várakozás közben se a telefont nyomogatjuk, hanem ölünkben ücsörgő gyerekünkkel beszélgetünk!

   Erről jut eszembe egy emlék : a hyperpermarketban, az egyik pénztár előtti hosszú sorban várakoztunk kisebbik unokámmal, aki akkoriban lehetett 2-3 éves és a "caddy" kis ülésén lógatta a lábát, arccal felém. Egyszerűen örültünk az együttlétnek, még gyerek számára ilyen nehezen viselhető körülmények között is. Alice nem nyűgösködött,  -  soha nem volt probléma egyikkel sem a bevásárlás, nem követelőztek, mindent megbeszélhettünk  -  s hogy jobban teljen az idő, mesékkel szórakoztattam, sőt énekelgettünk is halkan, hogy senki más ne hallja!... Egyszer csak megszólal mögöttem egy idősebb férfi hang : "Nahát, micsoda szerencséje van ennek a kislánynak, hogy ilyen nagymamája van!" Megköszöntem az elismerést, s azt válaszoltam, hogy nem is tudom, melyikünknek van nagyobb szerencséje...



4 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves történet! :)
    Szépség... Relatív. Való igaz, hogy meg kell legyen bennünk a készség, hogy meglássuk, meghalljuk, átéljük, hogy észrevegyük és örülni tudjunk neki. Ez fontos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Osztom a véleményed, Borka! Parafrázisként még bele akartam írni már nem emlékszem kinek a mondatát az irodalom kapcsán (" A quoi sert la littérature? A rien. Simplement elle aide à vivre."): "Mire jó a szépség? Semmire. Csak élni segít."

      Törlés
  2. Annyi mindennel társítható a "szép". Aki boldog, az szép is. Ha különben csúnya, megszépül az élménytől, és még lehetne társítani, miért nem tudunk szépség(ek) nélkül élni. Borka fölfedezéséhez mondom, igazolásul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veled is egyetértek teljesen, Klári. Sőt, hozzátenném: aki szerelmes (és ráadásul fiatal), az is megszépül! Talán még az öregebbje is, bár ezt már aligha lesz alkalmam kitapasztalni...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...