Keresés ebben a blogban

2022. november 10., csütörtök

Szerény, de nem komolytalan filózások

    Kinn szépen süt az őszi nap, kicsit sápadóban, hűvösen, de tulajdonképpen megnyugtatóan, mert megfelel az emlékeinkben lerakódott ősznek, a nyomasztó, homályos előérzetek helyett, melyeket ijesztő klímaváltozásaink sugallnak... Előttünk a sok bizonytalanság a közeli és távoli jövőt tekintve. Ma van Jacques temetése, 97-ik évében halt meg, s az utolsó időkig részt vett irodalmi estjeinken, hűségesen, sokszor készítve egy tál krumplis salátát a közös asztalra.


   Miért, miért nem, nagyon megszaporodtak a többé-kevésbé hivatalos gyűlések. Előfordult valamelyik szombaton, hogy délelőttre és délutánra is esett egy-egy. A délelőttit le kellett mondanom; bevallom, amúgy se vagyok oda a gyűlésekért, sokszor kifárasztanak a szócséplések. Szerencsére többnyire fontos és tartalmas összejövetelekről van szó, amelyekről azzal az érzéssel távozik az ember, hogy gazdagabb lett valamivel: gondolatokkal, emberi melegséggel, mely segít a továbblépésben. Amikor úgy érezzük, hogy nem az elhallgatott, esetleg hátsó gondolatok uralják a légkört, hanem közös tépelődésről, valamiféle "tudat", "felismerés" kidolgozásáról van szó, életünk, létezésünk kérdéseiről, helyünkről a világban, esetleg a világmindenségben, még pedig mindenféle dogma, kinyilatkoztatás nélkül. Ezeket a "nagy kérdéseket" aztán lebonthatjuk kisebbekre, és eképpen az elvont és a konkrét között lavírozhatunk vég nélkül, keresve a választ lehetőségeink korlátain belül. Hogy mik ezek a kérdések? Hát pl. a "tolerancia". Hogyan férhetnek össze különbségeink anélkül, hogy ellenségekké kellene válnunk? A külső és belső egyéni szabadság, mely számomra az egyik legizgalmasabb, legfontosabb téma, mégpedig a társadalom kötelékei között. Folytathatnám a sort, mindenki folytathatja, aki szeret elgondolkodni az élet dolgain. Végül pedig megmutatom a kb. 50 oldalas könyvecském levonatának címlapját, melyben a felolvasásra kerülő 16 mikro-novellát gyűjtöttem össze. 

   

10 megjegyzés:

  1. A rajzodat már megcsodálhattuk🤗. A címet (már amennyire csekély francia "tudásom" engedi) értem, és érzem. De jó lenne olvasni azt a 16-ot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Túl hamar elment (magától!) a válasz eleje!... Csak azt akartam mondani, hogy örültem a megjegyzésednek, kedves E.! A cím kicsit szójáték is: "Histoires de vie" : élettörténetek - "vies sans histoire" viszont arra a kifejezésre céloz, amikor külsőre egy ember életében nem történt semmi sem... amolyan "láthatatlan életekre", melyek szerintem valójában nincsenek: elég, ha az ember veszi a fáradságot, hogy a felszín mögé pillantson...

      Törlés
    3. Ezt sejtettem a címből, nem csak a fordítás alapján, hanem Téged ismerve🤗.. Picit ideillik az a közhelyes(de nagyon is találó) mondás, hogy minden ember élete kész regény.

      Törlés
    4. Jól sejtetted, kedves E., kicsit meglepődtem, de örülök neki, hogy ennyire már "ismersz"!

      Törlés
  2. Élet-e az élet történetek nélkül - érdekes kérdés, könyvedben a választ bárcsak elolvashatnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, úgy gondolom, hogy élni lehet történetek nélkül, de hogy érde mes-e, az már más kérdés. Szerintem NEM érdemes.
      Szívesen elküldöm, ha érdekel.

      Törlés
    2. Köszönöm, Rózsa! Bárcsak tudnék annyit franciául, hogy hozzá merjek fogni.Maradjon a könyved értő olvasóké...

      Törlés
  3. Szép ez a címlap és nagyon valószínű, hogy belül, a lapokon, a mikro-novellák mély gondolatokat őrizhetnek.
    A tolerancia kérdése elindított bennem pár gondolatot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, rövidek a novellák, annak idején úgy 2-3000 jelre voltak szabva a blogomra, mert az átlag olvasó azon túl kimerül az erőfeszítésben... Igy aztán semmi sallangot nem engedhettem meg magamnak, a lényegre kellett törnöm, nomeg a kissé elliptikus elbeszélő módra. Igyekeztem kis meglepetéssel, csattanóval befejezni őket. Az életben is szeretem megfigyelni, kisilabizálni az emberi sorsokat... A tolerancia pedig szintén mindennapos gyakorlatot kíván, kezdve a családdal és szélesítve a kört...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...