Keresés ebben a blogban

2022. december 22., csütörtök

Karácsonyi pezsgés, hova tűntél?

   Elmúlt egy hosszabb hideg időszak, igaz, hó nélkül, de napközbeni -7°-kal, ami lassanként a házon belül is kezdte éreztetni a hatását. Pl. a hálóban, ahol nem kapcsolom be a radiátort  -  melegben nem szeretek aludni  -  a múlt héten fázott a könyvet fogó kezem, mert az olvasás idejére ki kellett dugnom a dunyha alól!... 

   A múlt vasárnap megkönnyebbülten fogadtuk a +12°-t  -  és vele az esőt! A hét eleje óta minden nap nekivágtam az üzletek megostromlásának, a tömegben tipogásnak, de 2-3 órán túl nem bírtam, és haza kellett sietnem, hogy lassan újratermelődhessen az erőm. Ráadásul mindig attól rettegtem, hogy visszatér az orrvérzéses epizód, ami ugyebár nem válogatja meg, hogy bevásárlás vagy esetleg autóvezetés közben kíván-e közbelépni, anélkül, hogy bármivel is előre jelezné szándékát. A sok vérnyomáscsökkentő hatására többnyire úgy lézengtem, mint egy nyárból ittfelejtett őszi légy... Pedig szeretek ajándékok után járni, de eredendő rossz szokásom szerint nem tudok előre beszerezni semmit, s így minden az utolsó hétre marad.

   Hogy miért is e halogatás? Mindig attól félek, hogy ha ki is nézek valamit, nem bukkanok-e esetleg még ennél is szebbre, jobbra, találóbbra, amikor már késő lesz? Mert azt szeretném, ha mindenkinek a tőlem telhető legnagyobb örömet tudnám szerezni (persze, túlzás nélkül, lehetőségeimhez igazítva), s ugyanakkor attól tartok, hogy a végén mégis csalódást okozok... Azt hiszem, még egy kezdő pszichológus is oly könnyen olvasna bennem, akár egy nyitott könyvben!

   Rám nem maradt idő, pedig általában nem feledkezem meg róla, hogy "Gilbert részéről"  vegyek magamnak is ajándékot. Valahogy szinte semmi csábítást sem éreztem, mintha a sok összesűrűsödött gond, aminek a karácsonyhoz semmi köze, de megvan a hatalma, hogy kiszorítsa fejemből az ünnepi hangulatot előkészítő kellemes pezsgést, a vágyat, a megkívánás könnyedségét, amellyel az ember előre elképzel valami finom ízt, ritka szép illatot, s hatására minden fáradtságot eltűntetve ünneplőbe öltözteti testét-lelkét  -  hát, erre a könnyedségre nem maradt erőm.


   

7 megjegyzés:

  1. Remélem, már jobb a kedved. Szeretettel gondolok Rád és kívánok nagyon boldog Karácsonyt szeretteid körében! 🌝 Nagyon tetszik a fotó!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Borka, tegnap este jöttem vissza a gyerekektől. Majdnem mindenki beteg volt vagy éppen lábadozóban, de hősiesen helyt álltak, mert jó együtt lenni.
      A fotó egy Vertel Andrea kerámia a gyűjteményemből egy falra függesztett kis "fészekben", amely jó 10 éve divatos volt... Itt, azt hiszem, örökös helyre talált.
      Remélem, jól töltötted a karácsonyi ünnepeket. Itt csak 25-e ünnep, ma már dolgoznak.

      Törlés
  2. Csatlakozom Borkához és békés, szép családi karácsonyt, közös örömöket kívánok Neked az ünnep napjaira.
    E/rh

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kedves E., békés volt, családi volt, csak 9-en voltunk. A többség kifelé lábalt az influenzából, a beoltottak egyelőre ellenállnak... Hangulatos volt a vacsora kandalló-tűznél... A gyerekek már kamaszok, nem egészen ugyanolyan, mint amikor kicsik voltak...

      Törlés
  3. Leszoktattam magam az ajándékok utáni járásról. Az én ajándékom, a terített asztal, finom ételek, italok. Egy sk horgolt sál a picurkánknak, aki ma nyolc hónapos, és cseppet sem picurka, meglepve hallgattuk, hogy megjelentek nála a szókezdemények. Lányok-asszonyok számára ásványkarkötők készültek, készülnek - mindenki választhat a bőséges "készletemből". Méz, üveg bor, csokoládé, zoknik, ilyesmik... Tegnap felfehérlett az első bimbó a hóvirágon, tavasziasan szép idő volt. Ma ködfátyolos a reggel... egy pihenőnap, s a két vendégség után a holnapi nagy családi nyüzsgéshez gyűjtök erőt. Áldott karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom miért jelenek meg névtelenként... Márta

    VálaszTörlés
  5. Itt is megenyhült a tél december elejéhez képest, szerencsére, az utazáshoz jobban esik. Én is készítettem egyetlen "sk" ajándékot, nagyobbik unokámat rajzoltam le gyorsan az utolsó délután, elutazás előtt, s még be is kereteztem. De lehet, hogy kicserélem a következő alkalommal (nem voltam teljesen elégedett az eredménnyel!)...
    Képzelem, milyen örömmel jönnek össze a tieid a dunaparti házban!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...