Keresés ebben a blogban

2022. december 10., szombat

Ezek szerint erősebb leszek? Nem ártana...

    Kerültem egyet az idézetek táján, hogy ihletet merítsek egy nagy szerző frappáns, okos gondolataiból, de hamarosan feladtam a keresgélést az üres közhelyek túltengése miatt. Kb. tudtam, hogy mit szeretnék kiönteni lelkivilágomból, milyen súlytól szeretnék kicsit szabadulni, anélkül, hogy mások lelkivilágát túlzottan letaglóznám vele. Ráadásul valahol tudatom mélyén lapul a rezignált hátsó gondolat, miszerint az előző bejegyzésemben ecsetelt "rózsaszín felhőcskén" üldögélésnek  -  még ha rövid időre szólt is  -   előbb-utóbb meglesz az ára...  Miért is lenne másként? Igy volt a kezdetektől fogva, s minden valószínűség szerint így lesz ezután is

   Időről időre előjönnek hosszabb-rövidebb időszakok, melyekben a megpróbáltatások sorozatban záporoznak a fejünkre, néha porig lesúlytanak, valósággal földbe tipornak bennünket. Próbálunk kapaszkodni, ellenállni a viharban, de erőnk az évek során egyre csökken, testi, lelki ellenállásunk mind gyengébb. Eredetileg Nietzchétől származik a "Was mich nicht umbringt, macht mich stärker"  (in "Bálványok alkonya" 1888), a manapság agyoncsépelt kifejezés, miszerint "Ami meg nem öl, erőssé tesz". A kontextusbol igy kiragadott kifejezés egy általánosító, moralizáló, reziliáns tanács formáját ölti fel, hódít ellenállhatatlanul és tömegesen, ami kissé meghamisítja eredeti jelentését, hiszen N. saját magára értette. Node végül is nem mindegy, ha ilyen formában hat vígaszként az össznépi szenvedésre, gyógyírként a megpróbáltatások elviselésére? Magam is hasonló időszakban találtam rá, tettem magamévá meglehetősen hatásos vígaszként, jó 20 évvel fiatalabb koromban, bár akkoriban az ellenállásom még jóval rugalmasabb volt a mainál. Ma már sokkal nehezebben állok talpra egy-egy szélvihar után, amely mindig letép és magával sodor egy darabot az ellenállásomból...

   A december nehéz előjelekkel indul, nem is akarok mindent nyilvánosság elé tárni. Csak egyről mondok el pár szót, ami közvetlenül engem illet, bár talán az összes többi lecsapódásának is lehet tekinteni. Egész életemben alacsony volt a vérnyomásom, és az orvos mindig azt felelte, hogy örüljek neki, jobb, mint az ellenkezője. Pl. orrvérrzésben, még néhány csepp erejéig se volt részem soha. Ezért ért váratlanul szerda éjjel úgy éjfél felé, amikor is minden előjel nélkül meleg csordogálást éreztem az arcomon. Kiszaladtam a konyhába a mosogató elé, hogy megpróbáljam felfogni a megállás nélküli langyos patakot... Igen, nem cseppekben, hanem patakban folyt a vérem, mint egy nyitott csapból... Megvallom elég sokkoló hatást keltett bennem, szaladtam a telefonért és felhívtam a tűzoltókat (elsősegély esetén őket kell hívni), akik átadtak a sürgősségi mentőknek. Addigra egy egész tekercs papírt felhasználtam, minden eredmény nélkül. Jó 20' perc múlva (addig folyt...) jött ki a mentő és bevitt a sürgősségire, amelyet mindenki igyekszik elkerülni a végetérhetetlen várakozás miatt. A mentősöknek sikerült nagyjából elállítani az orrvérzést, a kórházban vérvétel, EKG következett, egy szem vérnyomáscsökkentő,  majd várakozás reggel 7-ig, amikor is hazahozott a mentő, s 8-tól végre alhattam pár órát.

   Máig se tudom pontosan, mi lehetett az oka. Volt, aki arra tippelt, hogy a szervezetnek olyan lépése lehetett, mint holmi biztonsági szelep megnyitása, nehogy az agyban, esetleg máshol történjen a kicsapódás. Próbáltam nagy türelemmel venni ezt a tapasztalatot is: most volt először alkalmam felfedezni a sürgősségi szolgálat éjjeli hangulatát, a szemem elé ömlesztett tömény szenvedés világát: a többnyire elesett öregekből verbuválódott türelmesen várakozó páciensek sorát a folyosókon sorakozó hordágyakon, melyeknek egyikén magam is eltöltöttem több mint 7 órát... 



22 megjegyzés:

  1. Szép ez a fotó. Elmondod majd, mit derítettek ki? Javulj meg hamar!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, az újságból "koppintottam"... Szerda éjjel zsúfoltabb volt!
      Holnap megyek a háziorvosomhoz, valószínű, hogy a vérnyomásommal lesz elégedetlen. Még tegnap is szivárgott néha valahonnan, de nem állandóan... Kívánságodat megköszönöm.

      Törlés
  2. Fiatal koromban velem is előfordult. Attól vérzett az orrom, hogy a nátha (influenza?) miatt kiszáradt az orrüregem, és elpattant egy hajszálér. Zsíros kenőccsel puhították, míg el nem múlt a jelenség. Azzal ijesztgettek, hogy ha másképp nem megy, kiégetik. Nem tudtam, hogy ezüstnitráttal gondolják, és nem forró fémmel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, én nem vagyok szinte soha náthás, eddig influenzás sem (be is kell oltatnom magam évente), ki se szárad, stb... Teljesen megmagyarázhatatlan számomra - legalábbis még eddig.
      Tegnap este tartósan felfutott a vérnyomásom az Anglia-Franciaország negyeddöntő alatt (160/100 !), nem tudom, nézed-e a focit? Én sajnos, egyedül néztem, fiammal tartva a telefonkapcsolatot!

      Törlés
    2. Persze, hogy nézem. Reméltem, hogy a franciák megverik az angolokat, és ez így is lett. Rezgett a léc a 2. tizenegyes rúgásakor.

      Törlés
    3. Nagyon jól játszottak az angolok is, Mbappé-t teljesen gúzsba kötötte a "testőre", de szerencsére ott volt Giroud, akit egyesek pedig már ki akartak nyugdíjazni!
      A marokkóiak se lesznek könnyebb ellenfelek: eddig egyetlen gólt kaptak, hazaküldtek egy csomó esélyest és először kerültek ilyen helyzetbe! Az egész Afrika és az arab világ nekik szurkol! Veszteni valójuk pedig nincs.

      Törlés
  3. Rózsa, remélem az orrvérzéssel ez az első "élményed" többé nem fog ismétlődni! (Nekem alacsony vérnyomásom volt már általános suli végétől, de az orrom ennek ellenére sokat vérzett, ki is "égették" annó, ahogy mick is írta ezt itt a kommentjében).
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretném remélni, kedves E.! Meglátjuk, mit javasol az orvosom holnap d.e. (Szerencsére 2 éves várakozás után végre találtam egyet, friss diplomás... Pedig van sok Valenciennes-ben, csak mind túl van terhelve, nem vállalnak új pácienst, ha valamelyik bedobja a törülközőt... A régi, aki 30 év óta volt háziorvosunk, elment a szíve után 500 km-rel messzebbre...)

      Törlés
  4. Minél előbb gyógyulj meg fizikailag és legyen a kedved újra a régi!
    Mikor a blogomba írtál, fogalmam sem volt, hogy ilyen komoly baj van. Drukkolok Neked, hogy ez csak egy egyszeri történet legyen! Vigyázz magadra, bár ahogy olvasom, ez ellen nem tehettél volna semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se bánnám, kedves Borka, köszönöm! Engem is teljesen váratlanul ért. (azt éreztem homályosan, hogy elcseppen az orrom, mondtam is magamban: na öregszel, csepeg magától az orrod... Hozzáértem és tiszta vér lett a kezem, meleg sugárban csak folyt és folyt, mindkét kezem tele, a pulóverem is - szerencsére piros volt! - a telefon is áztatva, tele a mosogató átitatott papírokkal, s csak hajoltam előtte a mentőt várva...) Mitagadás, kezdtem lassan a végre gondolni, és meglepően nyugodt maradtam, mintha mégis hihetetlen lenne, hogy most... s csak így?...

      Törlés
    2. Nem, nem, ne gondolj még ilyesmire! Ráérsz, "Ej, ráérünk arra még" - mint Pató Pál - bár egyszer be fog következni. Persze, nem csodálkozom, hogy ez jutott eszedbe és jó, hogy nem így történt.
      Remélem, az orvos megtalálja azt, ami ezt az erős orrvérzést okozta, Te pedig most nagyon kíméld magad, semmi megerőltető fizikai munka!

      Törlés
  5. Nem is szivesen gondolok, mert úgy érzem, még nem végeztem el leglényegesebb teendőimet... Persze, az is lehet, hogy tévedek és nincs mit várnom magamtól. Nem én dönthetem el az ilyesmit, de szeretnék még egyetmást megcsinálni... Élet csak egy van, a "piszkozatot" nem lehet kijavítani, újra írni...

    VálaszTörlés
  6. Meglep, hogy mennyire éreztelek... napok óta kerestem a bejegyzésedet és egyre jobban aggódtam. Jobbulást! Mázlista vagy, ha az az ér az agyban pattant volna el. De jó, hogy nem úgy történt!


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki vagy, kedves "Névtelen"?
      Én is mázlistának éreztem utólag magam! Most jöttem meg a doktortól: kézbe vette a vérnyomásomat, ami újabban nagyon érzékenyen reagál a legkisebb stresszre...

      Törlés
    2. Partfal... nem tudom miért nem látható kilétem. Jobbulást! Márta

      Törlés
    3. Az enyém is csak akkor, ha Google Chrom-mal lépek be... Hosszadalmas!
      Köszönöm, Márta.

      Törlés
  7. Aggódtam én is, tehát nem véletlenül! Javulást, tiszta időket kívánok. K.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Rózsa, nekem is volt hasonló, aztán kiderült vérnyomás, bár nem lehet általánositani. Mindenestre már az ijesztő mikor az ember kénytelen hivni a sürgősséget, de neked szerencséd volt, hogy csak fél napot kellett bent ülnöd. Remélem, a vérnyomás kezelésével e probléma is megszünik... Egészséget kivánok neked.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Zsuzsa, különösen problémás ilyen esetben (is), ha egyedül van az ember: egyik kezében a vérben ázó telefon, a másikkal az orrát igyekszik befogni, hogy ne lehessen nyomon követni a lakásban... Igen, a jelek szerint a továbbiakban a vérnyomásra kell félszemmel felügyelni.

      Törlés
  9. Kívánom, hogy egyszeri és utolsó eset legyen. Apunak volt ugyanilyen, bevitték, kiégették, soha többé nem fordult elő.
    Ja, és ne nézd a meccseket, nem tesz jót a vérnyomásnak. 😊
    (Ági vagyok, tabletről nem tudok belépni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a doktor ma reggel rebesgette előttem a kiégetést is, de egyelőre a gyógyszerekkel igyekszenek lejjebb venni a vérnyomásom. Ha arra gondolok, hogy valaha alig tudták 100-110-re feltornáztatni évekig!...
      Ági, most lesz még a középdöntő - és jobbik esetben a döntő, ez nem hagyható ki!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...