Keresés ebben a blogban

2018. január 25., csütörtök

Kapaszkodó

   Az imént ment el az egyik legközelebbi barátnőm (több mint tíz év van köztünk, ő még fiatal). D.u. 3 óra felé érkezett, azóta folyt a nagyon intenzív beszélgetés kb 4 órán át.
   Bevallom, kisebbfajta izgalommal vártam a találkozást. Nem rég jött ki a kórházból, egy jó hete ébredt fel a kómából, mely alaposan megtervezett és végrehajtott öngyilkossági kísérletét követte. Záporoztak bennem a kétségek: vajon hogyan történik majd a viszontlátás, az első mondatok, rögtön felvetődik-e A Téma... Lehet, hogy nem szívesen hall róla, de ha nem vetődik fel, esetleg félreértheti: úgy teszek, mintha misem történt volna, s ezáltal nem veszek tudomást élete legdöntőbb lépéséről... Mindenképpen rizikós.
   Úgy gondoltam végül is, legjobb ilyenkor a pillanat hangulata keltette intuícióra hallgatni. Amikor belépett az ajtón, kétszer is szorosan magamhoz öleltem. Benne volt ebben a gesztusban minden, amit azonnal szavakba is öntöttem: "De örülök, hogy látlak! Nagyon féltettelek, minden barátod nagyon izgult miattad... Nem is tudod talán, mennyire fontos vagy nekünk!"
   Rögtön éreztem, hogy pont ezt akarta hallani. Hogy ez az egyetlen téma, amiről szeretne szabadon, gátlások, kétségek nélkül beszélgetni. Hogy nem kell félnie az értetlenségtől, a felszínes, semmitmondó vígasz-frázisoktól, esetleg a megbotránkozástól, nem kell semmit a szőnyeg alá seperni. Meghívás volt az együtt-gondolkodásra, mert ő is szeretne sokmindent tisztábban látni, tovább lépni. Természetesen már hónapok óta rendszeresen jár terápiára egy pszichiáterhez is, szó sem lehet a szerepek megkeveréséről. Csak azt akarta hallani, hogy mennyire fontos nekünk. Kapaszkodónak.

11 megjegyzés:

  1. Te jo eg!! Adja az ég, hogy soha ne kelljen ilyen beszelgetest folytatnom... de ha kellene, majd gondolok erre a bejegyzesedre. (En azt sem tudom soha, mit kell egy nagyon beteg hozzatartozojatol kerdezni)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyszerű, Tamko! A nagybetegnek kifinomult érzéke van, hogy meghallja a hamis hangot... Ilyenkor - hosszú tapasztalatom szerint - legjobb a szívre hallgatni. És nem félni. Ő szenved jobban és néz szembe esetleg a halállal.

      Törlés
  2. Annyi dráma van körülöttünk (meg bennünk).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan nem is sejtik, Klári. C. esetében is hányan "estek le a fáról": "Ki hitte volna? Olyan mosolygós volt..."

      Törlés
  3. a legjobbat tetted (jól ráéreztél)
    meghatott ez a történeted

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. személyes találkozáskor valahogy könnyebb megtalálni a megfelelő szót, én így érzem, mint írni (talán mert lényegesen több információ árad a másikból)



      (nem tudom, van-e folyótok, de elég ijesztő híreket kaptam a francia árvízről)

      Törlés
    2. Sokat beszélgettünk előtte is (pl. bejárt hozzám, amig a kórházban voltam).

      Ami az árvízveszélyt illeti, sokfelé megdagadtak a folyók a rengeteg eső miatt. Nekünk csak egy kisebbfajta van (Escaut), de a Szajna tetőzését erre a hétvégére várják Párizsban (oda készülök ma d.u., majd megnézem...) 6 és fél m-rel, ami kb a duplája a normálisnak...

      Törlés
  4. Mindketten ajándékot kaptatok és adtatok egymásnak. Kegyelmi állapot egy- egy ilyen találkozás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, segít neki megkapaszkodni az életbemaradáshoz... Még semmi sem dőlt el...
      Kb egy éve halt meg a társa.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...