Keresés ebben a blogban

2020. november 16., hétfő

Néhány gondolat az érintésről

   Tásalgás közben nemegyszer előfordul, hogy megérintem beszélgető partnerem karját, mintha ezzel a futó érintéssel közvetíteni szeretnék valamit... Eleinte észre se vettem, annyira természetes volt számomra, akárcsak abban a környezetben, ahonnan jöttem, melynek bensőséges viszonyai között felnőttem. Gilbert-rel évek óta egyre nyugatabbra éltünk, ahol, mint ismeretes, nagyobb a távolságtartás, hűvösebbek a kapcsolatok. Egy alkalommal furcsa tapasztalatban volt részem: beszéd közben könnyedén asztalszomszédom, G. egyik közeli barátja karjára tettem a kezem. Mintha csak tüzes vassal érintették volna, elkapta a karját és felkiáltott: "Nem bírom elviselni, hogy hozzám érjenek!" -  és talán még a székét is arrébb húzta. Elhittem neki, hogy nem az én futó érintésem tett rá olyan hatást, mintha békát dobtak volna a karjára, hiszen egyébként elég szívélyes, baráti volt közöttünk a viszony már jó ideje. Általában nem hideg a bőröm, kezem se túl puha, se nem érdes, még csak nem is izzad, hogy egyesek kellemetlennek érezhessék (mint pl. másoknál én magam is). Valahogy zsigerből jött a reakciója. Mint később megtudtam, nem volt egyszerű a kisgyerekkora.


   Elgondolkodtam hát ezen a legarchaikusabb érzékszervünkön. Mert mit is közvetít az érintés? Először is a környezetünkkel való legelemibb ismerkedést. Mindenesetre a csecsemőnél megelőzi a látás, szaglás, ízlelés érzékelését: a csecsemő kezével próbálja megragadni, majd szájához vinni a tárgyakat. Az anya kezének símogató érintését már születése előtt érzékeli, megnyugtatja több rétegen keresztül is! Később életfontosságú érzéki és érzelmi fejlődése szempontjából a simogatás érzése (sőt, élete végéig fontos  -  lenne, ha lenne!), melyet gyakran kísér többnyire kellemes emóció. Nálam mindenesetre ott, az asztalnál mintegy beszélgetési nyomatékként szerepelt, mint közvetlen, bátorító, meleg, baráti gesztus, természetesen öntudatlanul. Ő viszont valóságos "területsértésként" élte meg.

   Ki nem hallott még kézrátéttel történő gyógyításokról: ősidők óta keringenek hasonló esetek. Az érintés energiátvitelre is szolgál. Szimbólikus tartalmú a kézfogás: a bizalom, a jó szándék, a béke szimbóluma. A szélsőséges vallási tendenciák nem véletlenül tiltják, hogy egy férfi kezet fogjon egy eleve "tisztátalan" nővel, aki ráadásul csak arra spekulál, hogy szegényt kísértésbe vigye! Mi már valószínűleg nem érjük meg az egész emberiség felvilágosodását. Azonban lehetőségeink szerint munkálkodhatunk rajta!

30 megjegyzés:

  1. Van benne valami. Én is megválogatom, kitől tűröm el az érintést. Gyerekkorunkban nem volt szokás a simogatás, volt egy-egy periódus, amikor hiányzott. Később szegény anyánk vágyott rá legjobban, az egykori szigorú főnök a családban, amikor már meghalt az apánk, és talán titokban kedveskedtek egymásnak. Nyilvánosan soha. Fölkeltetted az érdeklődésemet, majd megfigyelem ez ügyben magamat. A gyerekem soha nem ér hozzám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen rengeteg egyéni változat létezik! Említett barátunk pl. anyja ridegségétől szenvedett talán leginkább: 40 éves korában is csak kis lámpa fénye mellett tudott aludni, félt a sötétben... 2 testvére születése után leköltöztették az alagsori szobába... (néhány példa)

      Törlés
  2. Nagy lélektani irodalma van az érintésnek. A személyiségcsere megnyilvánulásának éppúgy része, mint a nemtelen támadásnak. A figyelj rám-tól az intimitásig szélesskálán mozog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, Mick: könyvtárnyi! Ezért sem vetemedtem a téma körüljárására, csak épp megpendítettem...

      Törlés
  3. Valóban, Mick jól közelíti ezt a témát. Nemcsak a személyiség jellemzője, hanem sok egyéb eredője is lehet a megnyilvánulásnak. Emlékszem rá, hogy Grósz Károly Gorbacsovot hogyan ölelgette, és mi mennyire megbotránkoztunk miatta.Rózsa kedves baráti gesztusa másutt drámai ellenkezést vált ki, hát ez is egy szélsőség a mi szemünkben. Tehát a szokások közrejátszanak. Bonyolult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nemcsak az egyéni, hanem a "nemzeti" kulturális szempontoknak nagy szerepe van szerintem is (ld. a norvégoknál nemcsak az időjárás hidegebb!) S mindezek összeadódásából születik meg saját viszonyunk az érintéshez... Köszönet a hozzászólásokért, Klári és Mick!

      Törlés
    2. Kamaszkoromban egészen közelről láttam, hogy Kádár és Brezsnyev megölelik és szájon csókolják egymást. Döbbenetes volt.

      Törlés
    3. Bizony nekem is! Egy-egy ország kultúrális szokásai szerint... A csókolózás kicsit már a szimpla érintésen túlmenő kategória...

      Törlés
  4. Nos, mostanság rettenetesen hiányzik az ölelés... :( Szeretném hosszan és túlcsorduló érzelmeimmel átkarolni a gyerekeimet, az unokáimat. És el se ereszteni őket sohasem!
    E.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon is átérzem, amiről írtál, kedves E. Ha hozzátesszük, hogy egyedül élő embert senki sem ölelhet át, még saját maga sem...

      Törlés
  5. Jártam így érintéssel én is...
    Egy kisebb, általam hangulatosnak vélt társaságban pillanatra ismerős hölgy vállára tettem a kezemet, talán azt kérdezve ki kér teát...
    Felsikoltott!
    A szavaira már nem emlékszem pontosan.
    Döbbenetes volt a kontraszt. Ünnepváró hangulat, finom illatok, szelíd beszélgetés versekről - és ez a feltörő vad indulat.
    Pedig az illető mindig a béke, és a nyugalom képében mutatja magát.

    Más: Nekem is érintés hiányom van! AZ óvodai hosszú évek alatt annyi, de annyi ölelésben volt részem. Annyit is adtam, hogy néha jártányi erőm sem volt munka után.
    Most, hogy kevesebb az unokázás bizony mínuszban vagyok.
    De jönnek még szebb idők!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Átélem a megdöbbenésedet, kedves M.! Soha nem véletlen szerintem az efajta megnyilvánulás...
      Ugyanakkor a hűvös, távolságtartó magatartás lehet egyéni jellemvonás talán, de a mélyén meghúzódhat egyéb trauma is... (ld. barátnőm esete, akiről már meséltem)

      A tavaszi majd 3 hónapos bezártságunk emléke még elevenen él bennünk. Most talán megússzuk másféllel... Nagyon megemelkedett a depressziósok száma...

      Törlés
  6. én soha nem érintettem meg a másikat pl beszéd közben! ... úgyhogy nem is esik olyan nagyon nehezemre ez a mostani távolságtartás(persze nem tartom erénynek!) (s nem is gyerekkori traumák miatt:) De azért már nagyon hiányzik , hogy az unokámat magamhoz ölelhessem végre! (az egész más kategória! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..."én soha nem érintettem meg a másikat pl beszéd közben!" - írod. És hogyan reagálnál, ha esetleg valaki hozzád érne?
      Nem állítottam, hogy mindenkor gyerekkori traumát kell keresni mögötte! De gyakran lehetséges, az biztos. Mert miből is tevődik össze egy személyiség?...

      Törlés
    2. nem esne jól, szerintem, persze attól függ, hogy ki érintene meg ! :) de semmiképp se mutatnám ki rosszallásomat neki, mert nem szeretném megsérteni...

      majd elgondolkodom a gyerekkoromon még :) (van min :)
      de sdzerontem ez habitus kérdése is !

      Törlés
    3. ja: és szerintem (még) nem csak a gyerekkorból "tevődi össze egy személyiség". ha nagyban meghatározza is

      Törlés
    4. Nem "csak" a gyerekkorról lehet szó, mint ahogy fentebb már írtam is. Az is igaz, hogy a gyerekkor sokmindenben meghatározó, szakértők szerint is.

      Törlés
  7. Aki érin, azt belép a személyes terembe, szférámba. Ez vagy kedvemre van, vagy ellenkezőleg. Szélső esetben intim együttlét része, a másik véglet az abúzus, a személy elleni támadás. Nagyon széles skálán mozognak az érintések. Nagyon fontosak is. Az állat kurkászásától kezdve a szülő simogatásán át. Nem is sorolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Nagyon széles skálán mozognak az érintések." Egyetértek. Ezért is fogalmaztam úgy, hogy csak "érintem a témát" magam is!...

      Mick, a "kurkászás" szót nem ismerem. Mit jelent?

      Törlés
  8. igaz, a legkülönbözőbb érintésekről lehet szó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. És a legkülönbözőbb intimitás-fokokról.

      Egy esetre emlékszem - meg is írtam a blogomon - amikor egy idegen és teljesen megvadult férfi karjára tettem a kezem, mert 4 év körüli kislányát "nevelte", azaz molesztálta egy boltban... Senki se merte megközelíteni, valósággal üvöltött... Egyszerűen nem bírom elviselni, ha gyengébbet bántanak, odamentem hozzá és ösztönösen karjára tettem a kezem, nyilván kapcsolatteremtés céljából, bár féltem tőle, de felindulásom nagyobb volt. Lecsendesedett...

      Törlés
    2. én csak szavakkal szoktam.... nem mindig eredménnyel, meg kell mondanom! :( (sőt :(
      de én se birom ki, hogy ne tiltakozzam...

      Törlés
    3. Én sem vagyok biztos benne - sőt! - hogy a kislány sorsán változtatott valamit a beavatkozásom... Rajtam mindenesetre könnyített valamit.

      Törlés
  9. Rózsa! Kérlek, írd meg a fenti blogbejegyzésed feltevésének (év, hónap, nap feltüntetésével) időpontját. Szívesen elolvasnám, bár most a fenti kommented után is heves szívdobogás kapott el. Nem tudom, hogy én el tudtam volna-e intézni egy kézrátevéssel, hogy lenyugtassam az apát. Olvasva is felzaklatott a történet.
    A sok-sok kommentből Mick nov. 18-i, esti felsorolása is láttatja, mennyire szerteágazó a téma. Mondanám: "feneketlen kút", ahány ember, annyiféle vélemény. Könyveket lehetne megtölteni vele. (Én ölelős lennék, ha tehetném, de ezt egy kívülálló épp ellenkezőleg gondolná rólam.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, a 2012. szeptember 15-i bejegyzésről van szó, címe: "Vétkesek közt cinkos..." Könnyen megtalálod, ha a jobb oldali sávban a dátumnál keresed.
      Még a néhány év elteltével is elevenen él bennem!

      Érdekes és kicsit talányos utolsó mondatod zárójelben a témához! Kifejtenéd egy kicsit?

      Törlés
  10. Köszönöm Rózsa. (Írok messengeren.)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...