Keresés ebben a blogban

2024. október 9., szerda

Követendő példák

   Nagyon zsúfolt lesz a délutánom, s ezalatt itt pötyögök a blogomon  -  örök kihívás a könyörtelen idővel szemben, hisz úgyis behajtja rajtam a tartozást!  -  de milyen finom érzés az illúzió, hogy én határozok...

  Ismét vár rám a csomagolás, az utolsó bevásárlás a kora reggeli indulás előtt.       

Szeretek máshol lenni néha, csak utazni ne kellene olyan messze! Kimerítő, végetérhetetlen, de eltávolodni és visszatérni szintén kellemes. 

   Eszembe jut egy Clint Eastwood-nak tulajdonított szöveg a Net-ről, melyben azt ecseteli, hogyan kell legendás alkotóerejét megőrizni 94 éves korában is. Ime egy részlet, hátha valaki nem olvasta a FB-oldalamon :

“... Amikor reggelente felkelek, egyszerűen nem engedem be az öreget. A titkom 1959 óta ugyanaz: elfoglalt vagyok, és nem hagyom, hogy az öreg betegye a lábát a házba! Szó szerint ki kellett rúgnom, mert a fickó már kényelmesen berendezkedett, állandóan pisilni kellett vinni, és kizárólag nosztalgiázni tudott.
Aktívnak, élőnek, boldognak, erősnek, és tehetségesnek kell maradni! És ez mind megvan bennünk, az intelligenciánkban, a hozzáállásunkban, a mentalitásunkban. Fiatalok vagyunk, akik függetlenek! Meg kell tanulnod küzdeni azért, hogy ne jöhessen be az öregember!
Az az öregember, aki ott dekkol megfáradtan az út szélén, és megpróbál téged elbátortalanítani.
Egyszerűen nem vagyok hajlandó beengedni ezt régi hangulatot, ezt a kritikus, barátságtalan, irigy, és panaszkodó hangot, aki lesi a múltat, hogy aztán kiüthessen az újraélesztett traumáival és fájdalomhullámaival.
Muszáj, hogy hátat fordíts ennek az öreges morgolódásnak, haragnak, panaszkodásnak, amiben nincsen semmi bátorság, és ami tagadja, hogy az időskor igenis lehet kreatív, határozott, fénnyel és támogatással teli!
Az idősödés lehet kellemes, sőt, akár még szórakoztató is, ha tudod, hogy mit kezdj az időddel, ha elégedett tudsz lenni azzal, amit elértél, és ha továbbra is képes vagy ábrándozni!
Ki az öreggel a házból!”
(Klusovszki Istvan feljegyzése nyomán) 

   Tény, hogy Clint Eastwood hihetetlenül csábító példa. Szinte évről évre jelentkezik új forgatással, filmsikerrel. Arca mély barázdáit nem is próbálja kisímíttatni : úgy szép, ahogy megőrzi, amit az évek rárajzoltak. Ennyi idős korban már szinte büszkélkedhetünk is velük, mint nehezen elérhető teljesítménnyel!...
   Ismerek körülöttem legalább két ilyen személyt, akikből árad az energia és soha nem panaszkodnak! Példának tekintem, ha egyelőre nehezen is tudom követni őket, de igyekszem...



   

4 megjegyzés:

  1. Mikor követendő példákról olvasok, mindig kedvem van nekem is ugyanezt csinálni. Kevesebb panaszkodás, több energia gyűjtése, a múlton való rágódás kikerülése, a jövő tervezgetése...Sorolhatnám még. Az utóbbit már csak rövidtávon tudom elképzelni. Kis tervezgetéseim vannak mindig egy ideje. Biztosan a korral jár ez is.
    Jó utat kívánok, érezd jól magad bárhova is mész, és várom a beszámolódat róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva, és örülök, hogy a lehetőségek szerint igyekszel a legjobban berendezni a nyugdíjas korral, esetleges betegségekkel beköszöntő változásokat. A tervezgetésnek szerintem nem muszáj nagyon hosszú távra szólnia, léneyg, hogy ne a múlton rágódjon az ember... Ez utóbbiakat magamnak is mondom!

      Törlés
  2. Az én realista fejemmel ezt csak mint túl szép illúziót tudom értelmezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, mondanom se kell, hogy nincs varázspálca a kezünkben! Nem elég elhatározni, hogy ne legyen az embernek semmi baja, ami hátráltatná, esetleg teljesen megakadályozná vágyait. Számomra C. E. receptjének lényege : " ...nem vagyok hajlandó beengedni ezt régi hangulatot, ezt a kritikus, barátságtalan, irigy, és panaszkodó hangot, aki lesi a múltat, hogy aztán kiüthessen az újraélesztett traumáival és fájdalomhullámaival." Már ez is lényeges teljesítmény lenne tőlem is pl., mert panaszkodni, bajainkban, balszerencsénkben vergődni valóban sokkal könnyebb!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...