Keresés ebben a blogban

2021. szeptember 3., péntek

Szeptember eleje

   Véletlen-e vagy sem, több általam látogatott blog szeptemberi bejegyzése kezdődik a hirtelen ránk törő magány érzésével. Még akkor is, ha a nyár nagy részét legtöbbjük szintén egyedül töltötte. 

   Csak tépelődni lehet rajta, vajon miért érzi sok egyedül élő  -  "de nem magányos!",  hívja fel a fontos árnyalatra a figyelmet egyik-másik  -  fokozottabban a magány súlyát. Megvallom, az idén nálam pont fordítva történt: többnyire a nyár a mozgalmasabb a gyerekek vakációjával, a nyaralás egy része is közösen telik évek óta a mindszenti házban. Az idén másként történt. Főleg az én kezdeményezésemre, de részben a Covid miatt is, nem utaztunk el Magyarországra. A gyerekek itt voltak a múlt hét végén születésnapokat ülni, ami mindig villámgyorsan eltelik. Ez a hét viszont már a tanévkezdésről beszél.

   Mindkét unokám iskolát vált. Lucie gimnáziumba került, új város, új környezet, új társak. Minden ismeretlen, de megbízok nagyon éretten gondolkodó, kedves-okos idősebb unokámban! A kisebbiket jobban megviseli a változás: a "collège" (kb. a felső tagozatnak felel meg) kellős közepén kell csapot-papot otthagynia és teljesen új környezetbe kerülnie. Szerencsére a szülők inkább a pozitív biztatást, mint a pátyolgató sajnálgatást választják. Telefonáltam nekik én is, különösen Alice-t hallgattam meg és rebesgettem előtte, hogy milyen érdekes tapasztalatokat tartogat ez az új korszak az életében! Az önállóság felé is nagy lépést tesz majd, hiszen valószínűleg vonattal kell bejárnia. Tizenhárom éves lesz 2 hónap múlva.

   Számomra is beindul a társulati összejövetelek ideje. Lesz bőven tennivaló és az is előfordulhat, hogy kisebbfajta egyedüllétre is vágyakozom majd! Csak a napsütés kísérjen el még pár hétig, hiszen a nyár olyan szűkmarkúan bánt velünk. Szükségem lenne a vénasszonyok nyara kellemes, gyengéden símogató napsugaras pár hetére, hogy fokozatosan elkísérjenek a levegőben úszó méla pókhálóktól a zúzmarás őszi derengésig, és kedvet adjanak a bekuckózás meghitt melegéhez.  

 



20 megjegyzés:

  1. Végül is: minden olyan jó! (Nálunk szintén.)

    VálaszTörlés
  2. Mondok még valamit

    Arany János: Ősz felé

    Oh, mint szeretném újra élni
    Az ifjuság arany korát,
    Még egyszer újra átremélni
    Hosszú reményeim sorát, -
    Hévvel haladni a tetőnek,
    Borítaná bár köd, homály -
    Míg fénybe' most, a lejövőnek
    Ragyogva, de mögötte áll!

    (1862 körül)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindent tudott ez az Arany János!

      Minden jó, ha a vége jó - és süt a langyos napocska!

      Törlés
  3. Addig az ember nem teljesen magányos, míg néha van kihez mennie és szólnia.Talán ezért hangsúlyozzuk az egyedüllét és a magány közötti különbséget, ami amúgy közel áll egymáshoz. Sokszor az internet is segít. Neked is ott vannak az unokák, a fiad, a menyed. Jó viszonyban vagytok, és időnként találkoztok is. Ez jó!
    Az unokák kezdenek önállósodni, és ez is jó dolog.Iskolát váltanak, nem lesz könnyű, de mégis meg kell történnie, mert ez az élet rendje, és az is rendjén van, hogy te is beszélgetsz velük, főleg a kisebbel, akinek nagyobb szüksége van rá. Tetszik, hogy a szülők inkább a pozitív biztatást választották.
    Élvezd a társulati összejöveteleket, és kívánok napsütést. Tetszik az utolsó mondatod, nagyon szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az egyedüllét átmeneti, a magány súlya nagyobb!

      A családot ritkábban láthatom, messzebb vannak, ha nem is áthidalhatatlan a távolság, mindössze 250 km. Szerencsére itt vannak kedves ismerőseim, barátaim, még létező tennivalóim és tudok úgy-ahogy mozogni is! De érzem, hogy szűkül a kör...
      Köszönöm az utolsó mondatodat, Éva.

      Törlés
  4. Az indián nyár(a mi nyarunk 😉) nagyon kell most, hogy legyen még fény a csodás őszi színekhez. Hogy ne hirtelen kelljen elmerülni a szürke, ködös napokba. A bekuckózás jó dolog, de még nem szeretném siettetni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Endi, én is erre vágyom, mint a Napimádók Törzsének legtöbb tagja!
      Én szeretem a "vénasszonyok nyara" kifejezést a világhódító amerikai behozatal helyett, ha nem is tekintem még magam éppenséggel vénasszonynak, de szolidaritást érzek ilyenkor nagyanyáim generációjával, akik nem ismerték az indián nyarat, viszont igazságtalanul korán beletörődtek az öregedésbe... Az is igaz, hogy életük - különösen vidéken, a földeken - sokkal nehezebb volt, volt manapság a miénk...

      Törlés
    2. bocsánat, elütés: "MINT manapság a miénk"

      Törlés
  5. Rózsa az a jó, hogy Te nem magányos vagy, - mivel ha ritkán is, de jó találkozásaid van a gyerekeiddel, unokáiddal, és nem utolsó sorban a barátaiddal, az irodalmi délutánokkal, estékkel fűszerezve - hanem időnként egyedül élsz/vagy. Ami azért néha kell az embernek.)
    Nagyon jó utó-nyarat /idősödő hölgyek nyara/ kívánok jó egészséggel megfűszerezve sok-sok szeretettel, innen a kellemes nyárutót idéző napsütéssel, Pécsről!))
    Nem utolsó sorban csodálatosan szép családod van!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Andrea, egyetértünk: kell néha az egyedüllét, de csak néha, hogy "magunkba építhessük" az együttlétek jótevő emlékeit barátokkal, családdal, szeretettel melengetve őket hidegebb napokra!...
      Pécsen neked bizonyára hosszabb lesz a "kegyelmi időszak"! (Nagyon megtetszett Pécs pár évvel ezelőtti látogatásunk alatt!) Itt a keveset is örömmel veszem.
      Az utolsó mondatodat köszönom külön is.

      Törlés
  6. Flora, egyetértek Évával, az az utolsó mondatod gyönyörű!
    Jó, hogy ilyen mozgalmas ősz vár rád és az még jobb, hogy még bírod és tudsz mozogni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Borka!
      Igen, örülök a beinduló "idénynek", akkor is, ha a tegnapi egyik megnyitóról hullafáradtan jöttem el a vége előtt... (23 h felé)
      Ma újra neki kell indulni: bevásárlás, újabb program 18 h felé... Nem panaszkodom...

      Törlés
  7. aranyos a családi tabló! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Aliz! Az idei nyaralásukról küldték, Dél-Franciaországból.
      Valóban, Omegával teljes a családi tabló!

      Törlés
  8. Derűsek, szépek, jó Rajtuk felejteni a tekintetünket.
    Én várom az igazi, ezerszínű őszt, a kedvenc évszakom. Még akkor is, ha sokakban az elmúlást idézi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is, Éva! Tudom, jól ismered ezt az érzést...
      Itt az ősz hamar átfordul csepergő, ködös, szeles időbe, nem tudok rajta mit szeretni... Marad a tavasz és a nyárelő.

      Törlés
  9. Nekem a kedvenc evszakom az osz, iden a nyar egeszsegtelenul meleg volt itt, a paratartalom megfojtott, de igy jar aki kozel el a tohoz... Ezert nagyon vartam az oszt, es a venasszonyok nyara remelem nem marad el :) A jarvany valoszinu hozzajarult sok blogiro maganyahoz, lehet ezert koszon vissza tobb irasbol is. Nekem sokszor kimondottan jot tesz a "bekuckozos meghitt" magany. Amugy, aranyosak az unokaid, eredmenyes iskolakezdest kivanok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az unokák nevében is, Zsuzsa!
      Az idén a magyar kánikulától félve az itthon maradás mellett döntöttem. Persze tudtam, hogy hiányozni fog.
      Több blogírónál sajnos a "bezárkózás" kényszerű, egészségi okok miatt...
      Az egyedüllétet én is csak úgy kedvelem, ha intenzív társas élettel váltakozik.

      Törlés
  10. kölcsönünk van, bármilyen velünk van, és készek vagyunk felajánlani bármilyen kívánt összeget
    Hitelre van szüksége? Küldjön nekünk egy e -mailt a remy.credit111@gmail.com címre
    Szia hogy vagy ma ?? Szüksége van sürgős kölcsönre most a következő 6 - 12 órára stressz és késedelem nélkül REMY. A CREDIT ma minden problémáját megoldja. 2% kamattal adunk ki hiteleket, gyors kiszolgálással minden típusú kölcsönt kínálunk, küldjön e -mailt sürgős kölcsöneire
    Írjon nekünk e-mailt, e-mailben kapunk kölcsönt {remy.credit111@gmail.com}
    van hitelünk az Ön számára ..

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...