Keresés ebben a blogban

2022. augusztus 29., hétfő

Kontrasztok

    Ma reggel arra ébredtem, hogy egy komoly szakértővel folyik a beszélgetés a rádióban. Mondhatom, gyorsan kiment az álom a szememből! Aránylag nem volt benne különösebben új számomra, mert régóta fennálló félelmeimet sorolta, mélyítette el. Azokat a félelmeket, amiket életünk évek óta létező, egyre súlyosbodó tendenciái keltenek és napról napra közelebb hoznak, de amelyekről nem illik konkrétan, objektíven beszélni, hogy ne keltsünk össznépi pánikot! Merthogy első a REMÉNY, mely, mint tudnunk kell, kormányozza és megváltani hívatott a világot!... Miközben én már évek óta úgy érzem, hogy a süllyedő Titanic fedélzetén táncolunk gondtalanul...

   Nem is megyek bele a részletekbe, mert könnyedén kitelne belőle egy külön bejegyzés, azzal pedig nem akarom sokkolni jóindulatú esetleges olvasóim lelkivilágát. Még meg se emésztette a francia közvélemény Macron elnök múlt heti mondatát, miszerint "vége a gondtalan bőség időszakának" (arról nem is szólva, hogy korántsem volt mindenki számára gondtalan és bőséges, de a többség számára talán igen, ha nem is egyenlő arányban). 

   Inkább arról beszélnék, milyen kellemes, szívet melengető hétvégét töltöttem a gyerekeknél. Alig egy hete jöttek meg Amerikából, bejárva California, Nevada, Utah és Arizona legszebb parkjait. Minden nap sokszáz fényképet osztottak meg velünk a Neten, s így mi is követhettük útjukat, ki se mozdulva kényelmes fotelünkből. Többször eszembe jutott, hogy egyetlen nap programját se tudtam volna velük végigjárni, nemhogy három hetet! Vasárnap este értek vissza és időeltolódás ide vagy oda, hétfőn reggel már várta őket a munka.

   Bennünket a következő vasárnapra hívtak, menyem és anyja születésnapját ünnepeltük kicsit korábban, még mielőtt a tanév is beindulna. Előre javasoltam nekik, ne szervezzenek semmi más programot, mint az együttlétet: mindannyiunknak az lesz a legkellemesebb, ha nagy árnyas kertjükben pihengetünk az óriás fák árnyékában, beszélgetünk, esetleg kártyázunk, hallgatjuk a patak csobogását... Igy is történt: a közlekedés zajától távol, üldögéltünk a teraszon egy csésze kávé mellett, miközben a kutyus fáradhatatlanul bogarászott a bokrok alatt, gyönyörűen ragyogott a nap, kis szellő lengedezett és én újra csak azon fohászkodtam, hogy álljon meg az idő, itt és most...



14 megjegyzés:

  1. Névtelen30/8/22 09:28

    Nem tudok elszakadni ettől a képtől. Két hete ugyanilyen béke telepedett a szegedi kertünkre és a teraszra, születésnapokra gyűlt össze a nagy családunk. Patak ott nincs, de az idő pont úgy nem állt meg, mint Párizs közelében.(Klári)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, Szegeden jártatok? De jó! Nagyon is átérzem az ilyen összejövetelek fontosságát...
      A gyerekek nagyon aranyosak voltak, mindent megtettek, hogy a hangulat a legkellemesebb legyen. A szép idő (nem túl meleg napsütés) is hozzájárult. Daniel délutáni olvasgató sziesztája kedvéért még egy függőágyat is felkötöttek az egyik faóriás ágaira...

      Törlés
  2. Rózsa, nagyon jó címet adtál a bejegyzésnek.
    Hatalmas a különbség a valóság és aközött, amit még meg lehet menteni ebben a zavarodott világban. "Az ember melegségre vágyik" - csöndre, nyugalomra, egy kis patak csörgedező hangjára, háborítatlan természetre, szeretetre, biztonságra - aztán vissza kell térnie a valóságba, az egyre nagyobb bizonytalanságba, vagy lehet, hogy már nem is bizonytalan az a szomorú világ?
    Kívánok Neked még sok-sok ilyen szép és boldog ünnepet amíg csak lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ezért választottam a címet, kedves Borka! Ellopott pillanatok ezek, segítségükkel igyekszünk erőt meríteni az eljövendő időkre. Pedig ugye nem is vágyunk elérhetetlen dolgokra?... Neked is ilyen békés boldog pillanatokat kívánok tiszta szívből!

      Törlés
  3. Névtelen30/8/22 17:07

    Az elmúlt napokban de sokszor éreztem ezt: bárcsak megállna az idő....(Volt ilyen című film, meg egy sláger is :),
    Ez nekem most pont az az életérzés volt, mint amiről itt Rózsa írt. Mert annyi a fájdalom, a gond,.a baj, a kilátástalanság rajtunk kívül "kinn" a világban, jó lenne bennragadni a saját örömeink pillanataiban, hogy el ne múljon, ne pukkanjon szét, mint a szappanbuborék. Ha megállítani nem is tudjuk, de meg lehet őrizni a lelkünkben a pillanatot, s az is sokat jelent. A mi kis családunk is ilyesféle közös együttléttel zárta le a nyarat, az iskolai évkezdés előtt. Másfél-két napig a 3 unokára vigyáztunk, majd bő két napra mindannyian elutaztunk egy kis fürdőhelyre. (Hajnali úszás is volt, szerencsére, meg rengeteg pancsolás a vízibolháinkkal). Mérhetetlenül hálás vagyok a sorsnak, hogy a gyerekeink szívesen töltenek velünk ilyen ellopott -nem is pillanatokat- napokat, és ahogy vége, már tervezik is, mikor lehet a következő együttlét.
    Rózsa, a képed lenyűgöző.. Maga a nyugalom és a szépség.
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak egyetérteni tudok a te megérzéseiddel! Tegyük hozzá a rebesgetett várható nehézségeket, s még jobban megbecsüli az ember a pillanat kínálta szépséget... Nagyon hiányzott az együttlét!
      A kép náluk készült, de még tavasszal (a fák épp csak kezdenek lombosodni), a háttérben egy többszáz éves "mosoda" romjai...

      Törlés
  4. Válaszok
    1. A fiam csinálta a kertjük egy részéről, még a tavasszal... Nemcsak a kép volt idilli, hanem a hangulatunk is...

      Törlés
    2. Névtelen31/8/22 17:33

      Gondoltam

      Törlés
  5. Névtelen31/8/22 07:28

    Gyönyörködöm a felvételben!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép, idilli a kert... Igazán segíthet elrugaszkodni a valóságtól, megfeledkezni kicsit a világ és a magunk gondjairól. Na meg az együttlét a szeretteiddel ilyen szép környezetben, igazi feltöltődés lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, nagyon pihentetőre sikeredett, a hosszú kánikulai hetek után, melyeket többnyire bezárkózva töltöttünk. Kis szellő fújdogált a fák alatt, amolyan nyárvégi hangulat... Szeretünk együtt lenni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...