Keresés ebben a blogban

2022. augusztus 21., vasárnap

Marcoville tündérkertje

   Nem megy ki a fejemből a múlt csütörtöki kiállítás. Szeretném megfogalmazni az élményt magyarul is, bár franciául már tegnap megtettem, biztosan nem lesz szó szerint ugyanaz.

   Egy hete körül egyik barátnőmnél kávézgattunk, ő mutatta meg a kiállítás katalógusát, káprázatos fényképekkel. Azonnal megfogalmazodott bennünk a látogatás terve, hiszen a Cambrai nevű város csak 30 km-re van tőlünk.

   Nem ismertem eddig a kiállító művész nevét: Marcoville (Marc Coville). Kiderült, hogy kb. 40 év óta foglalkozik hihetetlen intenzitással a hulladék-anyagok, különösen az üveg, kevésbé a fémek felhasználásával. A reggel 10 óra már monumentális műhelyében találja, s 83 éves kora ellenére meg se áll egész nap. Megértem: ha az ember elmerülhet egy ilyen csodálatos, maga teremtette világban, az édenkert fái, angyalai és halacskái között, észre se veszi a fáradtságot, az idő múlását. Boldog, egyszerűen boldog. 

   Rajzolóként, díszlettervezőként kezdődött a pályafutása, de a 80-as évektől egyre inkább az üveg felé fordul. Előre megrajzolt formák szerint vágja fel, néha mozaik-kocka nagyságú darabkákból ragasztja össze a baobab fatörzseket több tonnás óriásokká, színezi, karcolja a több ezer darabból álló halbank égből aláereszkedő átttesző tömegét, melyek szinte csilingelnek a látogatók mozdulataira, halk kommentárjaira... Vagy csak képzelődnék? Mindenesetre jólesik az efféle képzelgés.

   A  17. sz-i monumentális barokk jezsuita kápolna mindkét oldalfala mentén színes üvegből kimetszett szűzek csoportjai álldogálnak, miközben fejünk felett számtalan átlátszó pufók angyalka ringatozik a mennyezetre függesztett láthatatlan szálakon. Varázslatos, mesebeli világ. A kiállítás címe: "Égi fény". Tudvalevő, hogy az üveg az egyik legcsodálatosabb anyag, a belőle készült tárgy, mű látványa a fény játékát követve állandóan változik. Él. Átengedi a fényt, visszatükrözi, meditációra invitál. Nem követel semmit, csak sejteti, hogy az álmok világa végtelen...

(a képek saját kis telefonommal készültek)

halbank

Édenkert

fatörzs üvegmozaikból


angyalkák

Fény

10 megjegyzés:

  1. Meseszép. Tényleg, mint ahogy elkélzeljük a tündérek kertjét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban! Egyszerre földöntúli és pezsgően vidám hangulatot áraszt.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Az üvegliget szó jutott eszembe a képeket nézve.

    VálaszTörlés
  4. Találó! Nem tudtam ellenállni, vettem egy arany-csíkos üveghalat és felakasztottam a csillárra, Vertel Andrea kis boszorkányos házaspárja mellé!...

    VálaszTörlés
  5. Ez fantasztikus! Jól írja Mick, mint egy mesebeli üvegliget. Így is csodálatos, el tudom képzelni, hogy ott járva, élőben milyen lehetett...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már maga a hely is monumentális volt, de kellett is ehhez a kiállításhoz! Csak járkált benne az ember, mint egy mesebeli erdőben!... (pedig nem vagyok oda az "installáció" műfajáért, úgy általában...)

      Törlés
  6. Nagyon szép kiállítás, rendhagyó, nem a megszokott megjelenítése a művészetnek, nekem az jutott eszembe címként, hogy "a szemét második élete". Talán didaktikai céllal is megmutathatnák a mai fiataloknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokfelé állít ki, (Franciaországon kívül Japán, USA stb) ezen kívül iskolásoknak, kórházban ápoltaknak "műhelyeket" szervez... Az itteni kiállítás felállítása 3 hetet vett igénybe. Igen, tudatosan dolgozik üveg- és fémhulladékkal! Valóban van benne didaktikai célzat is.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...