Keresés ebben a blogban

2021. január 4., hétfő

Mit hoz majd az új év?

    Megérkezett az annyira várt új év. Mintha a naptár új lapjával nemcsak 2020-at zártuk volna le, de a vele járó sok nyomasztó élményt is. Mint annyiszor, a reményt felváltja lassanként a kiábrándulás... Várnunk kell a fellélegzéssel! Egyetlen reményünk, a védőoltás csigalassúsággal indult be itt, Franciaországban. A katasztrofális kommunikáció is a vakcina-ellenesek malmára hajtja a vizet: ha a kormány túlzott, bürokratikus óvatossággal fog hozzá és az egészségügyi dolgozók egy része is bizonytalan, sőt kétkedő magatartást tanúsít, mit gondoljon a magamfajta egyszerű állampolgár, akit már hónapok óta egymásnak ellentmondó "szakértők" vitáival etetnek? A többség várakozó állásponton van: várjuk ki a végét, majd kiderül, hogy az első pár millió után lesz-e kockázat? 

   Én magam szeretnék minél előbb túlesni az oltáson. Nincs már időm hónapokat, éveket várni, hogy előttem esetleg mások "feltöröljék a padlót" ! Szeretnék megszabadulni ettől a felemás élettől, az  alattomos veszélytől, a megzabolázott, gúzsbakötött gondtalanságtól, amely, ha nem is volt mindennapos, de néha elfelejttette velünk az öregedés, egy ránk zuhant tumor, sokaknál a depresszió, az elszigeteltség kínjait. Arról nem beszélve, hogy aki beolttatja magát, nemcsak saját, hanem mások immunitásán is dolgozik! Ez pedig az egész társadalom érdeke, s ennek szerves tagjaként a miénk is.

   Több helyen is olvastam a szívből jövő sopánkodást: "2020 az emberiség történetének legszörnyűbb éve volt!" Ettől már egyébként békés természetem is kikelt magából! Ennyire elhatalmasodott volna a műveletlenség, a relativizálásra, gondolkodásra képtelenség, hogy ilyen mondatok hívják fel magukra a figyelmet? Hogy ne menjek el a középkor gyilkos járványai, az éhínségek, háborúk, boszorkányperek, az inkvizíció rémes sorozatainak felidézéséig, elég, ha a 20. század két nagy világégése, a deportálások és tömeges mészárlások, a spanyolnátha 50 milliós (!), az 1. világháborút meghaladó vesztesége eszünkbe jut. Hogy jön ehhez a mi meglehetősen kényelmes karanténunk, ahova kívánságra az ebédünket is házhoz szállították?... Magától értetődik, hogy aki elvesztette hozzátartozóját, anélkül, hogy elbúcsúzhatott volna tőle, vagy aki maga is túlesett a betegségen, fájdalmas traumaként őrzi. Csak arányokról beszélek, nem pedig áldozatok közötti vetélkedőről. Az egyéni veszteség, fájdalom egyenértékű. 

   Az én saját kis győzelmem az elmúlt évet illetően abban áll, hogy túléltem: eddig nem fertőződtem meg, anélkül, hogy a józan észt meghaladó óvatossággal viselkedtem volna, probáltam fenntartani a kiszabott határokon belül a kapcsolataimat is. Tény, hogy kis győzelem, de mégiscsak az. Sok benne a szerencse kegyelme is. Hogy mit hoz a jövő? Az sincs kizárva, hogy szebb napokat. Végre.

22 megjegyzés:

  1. Névtelen4/1/21 14:35

    Igen. Bíznunk kell a szebb napokban! Minden szavaddal egyetértek (mint ahogy ez általában is így szokott lenni.:)
    Az oltással kapcsolatos kommunikáció sajnos itthon se jobb, ez elszomorító. De reménykedem, hogy mi, akik a vakcina mielőbbi beadását szeretnénk, néhány kétkedőt is meg tudunk győzni a magunk eltökéltségével. Ha csak a környezetünkben sikerülne, az is eredmény. Sok kicsi sokra megy.
    Továbbra is óvatosan élünk, elkerülve a megbetegedést. Ahogy Te is, mi is kis győzelemnek érezzük ezt, az elmúlt év eredményének. Azért 2020-ban hála a sorsnak és a családunknak, a covid ellenére sok apró és nagy örömünk is volt. Ezek adnak erőt 2021-re.
    Január, február, itt a nyár... ami talán elhozza tényleg a szebb napokat mindünknek.
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy osztod a véleményem, Endi! A maszk után is sírtunk, most meg terhünkre van, "szabadságunkat korlátozza"... Én is bízom a tudomány haladásában. Mi is lenne velünk már a hagyományos vakcinák nélkül is? Nem hiába nőtt meg a földgolyó lakosainak száma az utóbbi száz év alatt!

      Törlés
  2. én alapjaiban oltásellenes (és mindenfajta invaziv beavatkozásellenes)lettem (ne vitázzunk ezen :) (influenza ellen se soha nem oltatom be magam. lányom igen!)
    De ez most más eset, szerintem kutyakötelességünk beoltatni magunkat, és éppen mások miatt (is) Már ha nem akarok továbbra is remeteként élni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy szokásos influenza-járvány nem tart ilyen sokáig és nem okoz ennyi kárt gazdasági téren is... Már csak emiatt is szabadulni kellene tőle mielőbb!
      Itt nem akarják kötelezővé tenni (gondolom, M.o-on sem), de gyorsítani kell az eljárást.

      Törlés
    2. nem kötelező, de regisztráltatni is fogom magam, nehogy a végén ne jusson vagy ne kerüljek sorra (ha akarnám, meggondolhatnám magam( sajnos sokan ellenállnak,és félő hogy nem lesz meg a nyájimmunitás ezért...

      Törlés
    3. Hogy ne jusson, nem valószínű, hisz folyamatos a gyártás!

      Törlés
    4. ugyan, a szállitás teljesen esetleges, kiszámithatatlan minden! sőt, sajnos az is, hogy miféle vakcina juthat a végén... :(

      Törlés
  3. Középiskolai barátnőmnek orvos ikerlányai vannak. Az egyik sebész, másik bőrgyógyász. Édesanyjuknak az egyik azt javasolta: "oltasd be magad anya!" A másik: "ne oltasd be magad anya!"
    Ugyanezt az egymással ellentétes álláspontot képviseli a magyarországi orvostársadalom is. Százalékos arányukról ugyan nincs kimutatás, de én így is nagyot csalódtam a rendszerben. Most várom a tavaszt, és hogy majd valahogyan mégis jóra fordul minden. Abban bízom, hogy az "okosság" felülkerekedik a "butaságon". Az is lehet, hogy a bizakodásom maga is egy nagy butaság???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki tudja, Éva? Azelőtt sokkal bizakodóbb természet voltam, ma már óvatos lettem: a a közösségi médiák ránkzúdították a szólásszabadságot (ami alapjában véve nagyon jó dolog, de együtt kellene járnia a nevelés színvonalának emelésével), s ebbe rengeteg tömény butaság is belefér...

      Törlés
  4. A betegségen átesettek korántsem lesznek éppoly egészségesek, mint voltak. Úgy tudom, hosszasan bajlódnak még a fertőzés utóhatásaival. Ehhez képest a vakcina mellékhatásai elenyészők, mondják, akik ehhez értenek. Jó lenne már túllenni az átoltottság révén ezen az ocsmány járványon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen4/1/21 19:32

      Okos érvelés, osztom a véleményed.

      Törlés
    2. Mick, igazad van: a betegség utóhatásai, még ha meg is ússza valaki, néha igen nehezek! Épp most kaptam hírt egy barátnőmről: nálam 2évvel fiatalabb, átesett 2 hónapja a Covidon, 3 hónap utókezelést kap egy intézetben és örül, mert járni már megtanult, csak az van hátra, hogy kitörlődött szavait is újra fellelhesse... Hozzáteszem, hogy értelmes, vidám temperamentumát mindig csodáltam, jógát is oktatott (többek között) évek óta...

      Törlés
  5. Névtelen4/1/21 19:33

    Elnézést, rhumel voltam.

    VálaszTörlés
  6. A helyzettől függ: pl. emoterápiás kezelések idején, illetve az immunrendszer legyengült állapotában általában nem szabad oltani, vagy ha mégis oltanak, az oltás kevésbé hatékony lehet. A kezelőorvossal mindig egyeztetni kell, hogy a betegség, a kezelések, az aktuális állapot ismeretében javasolja-e a védőoltást. Amikor a beteg nem kaphat védőoltást, az is bizonyos fokú védettséget adhat, ha a családtagjai beoltatják magukat, mert ezáltal kisebb lehet annak a kockázata, hogy hazavisznek valamilyen fertőző betegséget, amelyet elkap a beteg is. (Nélam a neutropénia lehetetlenné teszi az "oltozkodást".)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyban a helyzettől függ. Remélem, a tiéd javul és ha a járványhelyzet is enged a szorításból, kicsit fellégezhetünk! Addig is a jobb reményében meg kell próbálni kitartani: sok esetben már ez is győzelem.

      Törlés
    2. Névtelen5/1/21 15:51

      Jó lenne, ha megértené a nagy többség (legalább a népesség szakemberek szerint kellő százaléka), hogy az oltással nem csupán magunkat védjük a betegségtől, hanem azokat is, akik valami oknál fogva nem kaphatják meg a vakcinát. Azt hinné az ember, ebben az új, digitális és információ-áradattal teli világban eljutnak a megfelelő tények mindenkihez és követendő lesz a helyes döntés. Sajnos naiv vagyok és álomvilágban élek? Nem, de reménykednünk szabad. Sőt, muszáj! :)
      E.

      Törlés
    3. Az az érzésem, Endi, hogy az áradatban sokszor elkallódik a lényeges információ... A sok "fake news" a tudományosan alátámasztott tényekkel szemben egyenlő teret kap, sokan inkább hajlanak a könnyebben emészthető sötét dumák felé... A végszót is aláírom!

      Törlés
  7. Kedves Rozsa, en is pontosan igy gondolom. Alig varom, hogy elerheto legyen a vakcina mindenki szamara, es en is megkapjam. Remenyt ad, hogy az eletunk visszaterhet a valamennyire a normalis kerekvagasba, es lehet tervezni. Nekem altalaban minden ev januarja arrol szolt, hogy eltervezem az europai utamat, meg a tavaly is haza tudtam menni februarban edesanyam 80. szuletesnapjara, szerencses voltam. Ez lesz az elso ev amikor a bizonytalansag miatt nem merek repulojegyeket vasarolni. Es ez a bizonytalansag elszakit a csaladomtol, de gondolom ezzel nem vagyok egyedul... Jo lenne mar latni az alagut veget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt szeretném én is kívánni mindannyiunknak! Az egész múlt évben a támpontok, a perspektíva hiánya volt talán a legkimerítőbb: sokáig nem tudhattuk, meddig, hová... Úgy éreztem, vákumban élek. Időm volt, de kedvem semmihez.
      Kívánom, hogy mielőbb meglásd az alagút végét és megvehesd a repülőjegyeket!

      Törlés
  8. Gondolkoztam azon, hogy beadassam-e a vakcinát. Végül úgy döntöttem, hogy igen, és már regisztráltattam is magam.Jó lenne tudni, hogy mikor lesz vége ennek a járványnak, mert a folytonos veszély( amennyire tudok vigyázok magamra és másokra) már nagyon fárasztó.
    Minden jót nektek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fárasztó testileg, lelkileg. Az én korosztályom talán sorra kerül februárban, de ha netán előbbre hozzák, azonnal felveszem!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...