Keresés ebben a blogban

2009. október 7., szerda

Ujra csak tanulok, mint a "jó pap"...



   Két hete végre elkezdtem a réz- és egyéb metszés rejtelmeibe való bepillantást, méghozzá nem könyvből, hanem úgy, hogy a kezem is jól bepiszkolhassam vele! Már megírtam a francia blogomon pár napja, de magyarul is el kell mondanom, hogy közel harminc éves álom válik itt valóra.
   Még Magyarországon szerettem bele a hatvanas-hetvenes években a sok kiváló grafikus munkájába és a metszés végtelenül változatos lehetőségeibe. Nem utolsósorban az vonzott, hogy az eredmény mindig rejteget valamilyen meglepetést, előre még a legtapasztaltabb mester se számíthat ki mindent!
   Beíratkoztam hát egy itteni mester műhelyébe, akit már régóta ismertem és csodáltam messziről. Művészeténél talán csak egyszerűsége, szerénysége nagyobb és már régen tudom, hogy ez csak a legnagyobbakra jellemző.
   Az első két órában csak kis rézlemezkémet csiszolgattam, többféle eszközzel, majd a lakkbevonás után a rajz felvitele következett egy kis tűhegyes szerszámmal. Azután még jónéhány "állomás" következett, mig előtűnt végre a súlyos prés alól az eredmény ! Ez csak a "premier état", amin még javítgatni lehet és kell is. Az máris világosnak tűnik, hogy amennyire a rajzolás gyorsaságot, spontaneitást kívánt, a metszés annyira a türelem iskoláját fogja kijáratni velem !

8 megjegyzés:

  1. Sok türelmet és kitartást kívánok....

    VálaszTörlés
  2. Majd mutatod a többit is, ugye?

    OFF
    Nincs kedved egy poszttal csatlakozni Myrtille Versnaplójához?
    http://myrtille.freeblog.hu/archives/2009/10/10/versnaplo/

    VálaszTörlés
  3. És köszönöm, megint köszönöm, hogy ennyire sokat teszel a magyar irodalom, különösen pedig a magyar versek megismertetéséért.
    Tulajdonképpen a Tóth Árpád-versnél akartam mondani, csak elmaradt

    VálaszTörlés
  4. Picurnak : Köszönet a bátoritásért, azt hiszem, lesz kitartás, akkor is ha az esöben, szélben, ködben, hidegben, sötétben, stb. kell majd megtenni a kilométereket...

    VálaszTörlés
  5. Gabinak: Mutatom a többit is, ha lesz, de meg kell tanulnom a hosszas és lassù várakozást is...

    Ami a magyar irodalom "közvetitését" illeti, ez nekem duplán is kellemes : a forditás élmény, ha én csinálom, és miért fosztanánk meg a francia olvasót ennyi kincs feltárásától?

    Köszönet, Gabi, megnézem a "Versesnaplót"...

    VálaszTörlés
  6. Még nem nagyon van mit nézni rajta, hisz csak most indult. Remélem, sok-sok Radnóti-vers kerül majd bele, és legalább egy tőled is

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...