Keresés ebben a blogban

2019. január 30., szerda

Ókori bölcsesség

   Pár napja azon csevegtem francia blogomon, hogy megint egy nagyon rám szabott görög eredetű tudós szóval ismertetett meg egy filozófusok közötti beszélgetés a rádióban. 
"ἀκρασία" azok számára, akik tanultak görögul, "akrázia" lenne magyarosan, de hogyan mondják magyarul, azt nem tudom. Még minden nap használt nyelvemen, a francián is csak most ismerkedtem meg vele, ízlelgetem, örülök, hogy immár neve is van annak a jelenségnek, amitől évek óta szenvedek!
   Mert ugye, mennyiben akarat kérdése, hogy azt tegyük, amiről nagyon is jól tudjuk, hogy csak hasznunkra válna? Orvos, barát, ismeretlen és kéretlen tanácsadó javasolja, magunk is érezzük, mennyire hozzájárulna, hogy életünk könnyebbé, elviselhetőbbé váljon... Időnként meg is fogadjuk, miután elértük a mélypontot, s már-már a vészcsengő is megszólal. 
   Hogy ne maradjak gyáván az általánosságok szintjén, íme az én fogadalmaim egy része.
   Már-már alig tudok néha lábra állni. Megfogadom, hogy napi fél órát biciklizek a lakásban. Jó, kezdjük 10 perccel, eleinte az is jó, majd lassan emelem a mennyiséget. Aztán mindig akad sürgősebb elfoglaltság... 
   Naponta fél órát gyalogolok az utcán vagy a parkban. Lesz belőle 15 perc, nem minden nap, inkább hetente kétszer, majd az is elhal. Ha fáj, akkor nehéz mozogni. Ülve nem fáj annyira...
   Tudvalevő, hogy az ún. mély álom, mely az emlékezet jó állapotára, a fogyásra, a pihenésre a legjobb, éjjel 11 és 2-3 óra között zajlana le. Ha ezt a vonatot lekéssük, egész éjszakánk dől romba. Immár több, mint 12 éve indulok az ágyam felé szinte hátrálva, megragadva minden ürügyet, hogy elodázzam. Sokszor be sem vallható ideig.
   Talán elég ennyi is, gondolom, (majdnem) mindenki találna bevallani valót. 
   A belső szabadsághoz vezető út egyik feltétele, hogy szabaduljunk meg rossz szokásainktól, melyek "lefelé húznak" bennünket, mondta filozófusunk. 
   Azt hiszem, még hosszú, göröngyös út áll előttem.

22 megjegyzés:

  1. :) annyira aranyos (bocs, nem ezt akartam, írni)

    azt hiszem magyarul is akráziának nevezik, de szerintem mindegy, milyen tudományos nevet adunk neki, a jelenség lényege az, hogy a megszokott életvitelem (és a hozzákapcsolódó hitem) megingása mindig stresszes. Ha TUDOM, hogy mozognom kell, mert a nemmozgás az nekem árt, az azt jelenti teljesen új életformát kéne kialakítanom, mint amit eddig éltem, és ami örömöt okozott (hívhatjuk ezt a jelenséget akár kognitív disszonanciának is), a lényege azt gondolom az, hogy meg kell győznöm magam, hogy a mozgás legalább )sőt) akkora örömöt okoz a mindennapjaimban mint az eddigi "mozgásformák"
    egy a lényeg, ne keseredj el, mindenkinek nehéz új (szükséges) életmódra váltani, ahhoz erős motiváció kell
    (mittomén, lehet jó valamihez kapcsolni, pl. a reggeli kávémhoz a szobabiciklin darálom a kávémat, vagy csak azt a vizet használom hozzá, amit a szomszédos 20 percre lévő bolt árul, vagy kutyát veszek, hogy járatni kelljen, vagy valaki mindig jön ugyanbabban az időben és az nekem kellemes, és vele MINDEN NAP mozgunk egyet, bármi, csak örömöt okozzon, és értse a lelkünk, hogy nagyon sokkal jobb amúgy...♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lelkem nagyon is érti, kedves Kati, csak én nem tudok engedelmeskedni!

      Új életforma? Inkább ez a mostani az új, mert valamikot (3-4 éve még) jó menő voltam, szívesebben gyalogoltam és a biciklim a pincében rozsdásodott...
      Az orvosom már nekem is ajánlott kutyát, de isten ments, főleg mióta közelről látom a gyerekeknél, micsoda rabszolgaság!

      Törlés
  2. Akaratgyengeségnek nevezik az akráziát, bár ennél sokkal összetettebb dolog ez. Én a bárhová kimozdulással vagyok így az utóbbi hónapokban, órákba telik, mire egyáltalán rászánom magam a készülődésre.
    A szobabiciklizést bírja a térded?

    VálaszTörlés
  3. Igen, bonyolultabb, mint az akaratgyengeség.
    Én is nehezen szánom ra magam a kimozdulásra...
    A térdemnek valószinűleg jót tesz (tenne) a biciklizés, mert lassan elhalnak az ember izmai...

    VálaszTörlés
  4. Még mindig azt érzem,nem tudomànyos indokokat kell ketesni,hanem azon lenni,hogy megtegyūnk valami fontos dolgot

    VálaszTörlés
  5. Még mindig azt érzem,nem tudomànyos indokokat kell ketesni,hanem azon lenni,hogy megtegyūnk valami fontos dolgot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kérdésben nincs is semmi tudományos szerintem, hanem csak annyi: hogyan valósítsuk meg az oly egyszerűnek tűnő "azon lenni, hogy megtegyük"... dolgot!
      (motiváció híján)

      Törlés
  6. szerintem egyfajta fóbia is benne van (ez csak ráérzés volgt:)

    VálaszTörlés
  7. de tényleg az elnevezés nem is lényeges!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, Aliz! Egyfajta tehetetlenség, melyet a határozott, akaterővel megajándékozott emberek nem tudnak megérteni, irritálja őket... (pl. fiacskám)
      Próbálom kibogozni a mechanizmusát...

      Törlés
    2. nem tudom a mechanizmusát... én nagy (magamat) "lebeszélő" vagyok, azt tudom ...:)

      Törlés
    3. S bizonyos koron túl egyre nehezebb motivációt találni... Pedig most kellene igazán!

      Törlés
    4. nálam nem a motiváció hiányzik, az megvan, mindenre...:) (csak a megvalósitás... mondvacsinált vagy valós nehézségei)

      Törlés
    5. Aliz, nálam ugyanez a helyzet. Az akadályok valósak vagy "mondvacsináltak", így igaz. Ezért gondoltam a motivációra: ha lenne igazi, ha hinnék benne, nem tudna megakadályozni egy mondvacsinált akadály, sőt, talán az igazit is átugranám!...

      Törlés
    6. Amúgy semmi nem biztos, ami nincs bizonyítva, legfeljebb az, hogy meghalunk!... :)

      Törlés
  8. bocsánat, hogy közbekotyogok, ezt az oldalt most találtam, és szerintem PONT olyan, mint a te kerted:
    https://blog.dekoresmentha.hu/2012/01/egy-paradicsomi-kert-elotte-utana.html?fbclid=IwAR0TmQQy8TJKYqlPv6ZVMzidOG0Qw_yTLh0fVvWsj69-FF4DDqy1qGOQPUE

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam megnyitni! Sajnàlom!

      Törlés
    2. Névtelen6/2/19 10:41

      Rózsa, próbáld meg a kérdőjeles rész nélkül, nekem sikerült így is, meg csak a blog linkjével is.(https://blog.dekoresmentha.hu vagy így: https://blog.dekoresmentha.hu/2012/01/egy-paradicsomi-kert-elotte-utana.html

      (Amint lesz időm, írok ám emailt, addig is köszönöm a levelet, megkaptam rég...csak lusta, fáradt és nagyon téli hangulatom van, bocsánat)
      E.

      Törlés
    3. Köszönöm, kedves E., így már megnézhettem! Tobzódik a kert! Fekvése, mérete kb. valóban hasonlít az enyémre, de nálam sokkal kevesebb a virág (több munka van vele, mint a gyeppel és nekem már nehéz hétrét gönyedve kigazolni... Nomeg szeretem a "levegősebb" elrendezést.)
      Ne is szabadkozz a válasz miatt, megértelek. A tél nekem is nehéz.

      Törlés
    4. bocsánat elszólítottak az unokák, nem láttam, hogy nem tudtad először megnyitni
      sokat gondolok rád egyébként is
      ezzel a könyvvel is az volt az első gondolatom, hogy de jó lenne megmutatni Rózsának, mikor a "lekellenezésről" olvastam
      https://ursuslibris.hu/az-ut-megtisztitasa-reszlet/

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...