Keresés ebben a blogban

2020. január 8., szerda

Mese, mese, meskete...

   Vasárnap estefelé írtam egy mesét, sőt, hamarjában illusztráltam is. Gyerekkorom óta nem fordult velem elő. Az ötletet a fák szimbólikájának tanulmányozása szülte.
   
A fák tudvalevően az emberiség egész történetét végigkísérik, különböző vallások is magukévá tették, mitológiájukba olvasztották őket. Hogyne tették volna, hiszen a fák egyszerre kötnek össze bennünket a rejtélyes földalatti világgal és végtelen magasságokba nyúló ágaik segítségével egy másik nagy titokkal, miközben helyükről nem mozdulnak el. Századok türelmes tanúi lehetnek. Van, akinek még az is rémlik, hogy a "beszédüket" meg tudja fejteni, sőt, kommunikálni képes velük. Szerény magánvéleményem szerint elég, ha hisz benne valaki, mint annyi másban... Ez a fajta hit legalább ártalmatlan.
   A mesém is erre a találkozásra épül : egy félénk kisleány és egy faóriás véletlen találkozására. Az óriás váratlan bizalmat ébreszt a leánykában, olyannyira, hogy az önkéntelenül hozzásimul és kérges fülébe suttogja búját-baját, amit még szüleinek, testvérének se mondhat el, attól félve, hogy kinevetik. S hogy, hogy nem, a fa válaszol, de oly halkan suttogva, hogy csak a kislány hallhatja meg (nomeg én, de nem árulhatom el...) Mindenesetre a leányka könnyű szívvel folytatja útját.
   A fák lélegezni segítenek, melegítenek, hajlékot, táplálékot nyújtanak, árnyékot adnak, békehírt hoznak... és sorolhatnám még tovább. Sőt, ahogy az ábra mutatja, néha-néha megnyugvást hoznak a háborgó léleknek...

8 megjegyzés:

  1. El vagyok bűvölve! Az illusztrációtól is, és a tündéri meseötlettől is. Nagyszerű vagy Flóra!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Szilvia, kedves vagy! A mesét le kellett a minimumra röviditenem, a terveink szerint egy rövid oldalon el kell férnie! De az unokàim reklamàljàk a "folytatàst", igy hàt meglehet, hogy tovàbb irom majd!...

    VálaszTörlés
  3. A végén lányregény lesz belőle?

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörü a rajz. S eleve adott a mese folytatàsànak lehetősége...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, Aliz. Hát igen, a vége nyitott: ha lesz rá időm...

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Pillanatnyilag sok másnak kell a végére járnom; aztán, ha lesz egy kis időm... De addigra meg "túlnőnek rajta" az unokáim!... :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...