Keresés ebben a blogban

2020. január 15., szerda

Toulouse-Lautrec képei között

   Túléltem az elmúlt hetet, kicsit cseppfolyós állapotban ugyan, makacs visszérgyulladással, vállfájással, fáradtan, de túléltem! Sőt, nem sajnálom a plusz erőbedobást, amit kívánt tőlem, nem éppen a legjobbkor, de bőven kárpótolt érte.
   Szombatra nagyméretű tiltakozó felvonulást hirdettek a szakszervezetek a kormány nyugdíj-tervezete ellen. Ezért nem mertem vonattal menni Párizsba, mert nem volt biztos, hogy az utolsó pillanatban lesz-e vonatom oda-vissza. Másrészt pedig, bár fiam felajánlotta, hogy eljön értem a pályaudvarra (Gare du Nord), amelyet békésebb időkben is nehéz autóval megközelíteni, nem akartam még hét végén is ezt a plusz terhet rátenni. Inkább úgy döntöttem, hogy autóval megyek. 
   Vasárnap reggel 10-kor elindultunk Párizs szívébe, a Grand Palais-ban rendezett nagyszabású Toulouse-Lautrec-kiállításra. Kicsit féltem a több mint egy órás tiporgástól, bár pontos időre lefoglalta a fiam a belépést, sorban állni nem kellett, de a termekben alig lehetett a képekhez hozzáférni, s méginkább előttük révedezni. Két szinten  -  s mindegyiken több teremben is  -  egészen nagy terjedelemben adott képet a kiállítás a festő rövid életű munkásságáról, a tehetséges kamasz első képeitől az érett művészig.
   Nem részletezem Henri de Toulouse-Lautrec életútját, belefér e két dátum közé : 1864-1901. Öröklött betegsége miatt (a szülők többrendbeli rokonházassága folytán) nem lépte túl a 152 cm magasságot, de tehetsége óriássá tette a 19. sz-i festészetben. Bár 37 éves korában elvitte az alkohol és a szifilisz, több mint hétszáz festmény és majd ötezer rajz maradt utána, nem számítva a litográfiákat, akvarelleket és a plakátokat.
   Amikor a délvidéki Albi városából Párizsba ment alig 20 évesen és belevetette magát a 19. sz. végi bohém művészvilágba, a kabarék, bordélyházak világába, ahol rengeteg modell állt rendelkezésére, s a prostituáltak között meleg fogadtatásra talált: engedték bepillantani "munkájuk" kulisszái mögé, valósággal kényeztették... 
   Tudvalevően (mert már többször is ecseteltem) hozzám rajzai állnak közelebb, éppúgy, mint Egon Schiele esetében is. A csodálattól megrendülve hosszasan álldogálltam egy-egy rajza előtt, szinte "átéltem" a pillanatfelvételként néha alig feldobott, s mégis oly csodálatosan pontos kontúrokat, az alig jelzett fekete kesztyűt vagy fekete harisnyát, a bonyolult pózokat, melyek közül valószinűleg néhányat fényképfelvétel előzhetett meg. S Agnès, a menyem nagy örömet szerzett spontán megjegyzésével, amikor azt mondta, hogy én is efajta rajzokat csinálok... Hát igen, válaszoltam pironkodva, csakhogy az én nevem nem Toulouse-Lautrec...

a budapesti Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött kép





10 megjegyzés:

  1. Tényleg, te is efajta rajzokat csinálsz! Pedig ismerem Toulouse-Lautrecet,de eddig "nem ugrott be".
    Nagy bátorság volt autóval menni, ehhez is gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Klári! 27-én bezár a kiállítás, de fájt a szívem kihagyni...
      Az autózásra meg kicsit rákényszerítettem magam, hogy ne fogyjon ki belőlem minden "autopályás reflex"... Az utóbbi időben utasként mentem Párizsba, a menyem szüleivel.

      Törlés
  2. Igaz, hogy nem vagy Toulouse-Lautrec, de Tatár Rózsa nagyon is. Még sokat kellene alkotnod. Ne hagyd a témákat benned szunnyadni. Sok erőt hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mick! Néha gyötör a nosztalgia a rajzolás iránt, az igaz... De annyira nem tartom magam nélkülözhetetlennek, hogy csoda...

      Törlés
  3. Pontosan! Azért nem jött elő T.-L., mert T.R. sokkal fontosabb és közelibb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez frappáns válasz, Klári! :)))
      Ezen kívül hihetetlenül kedves.

      Törlés
  4. Köszönöm!
    Kedvelem alkotásait!

    Sok erőt neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Márta!
      Magam is nagyon régóta szeretem T.-L-et. Több könyvem is van róla, de a valóságban mégis sokkal izgalmasabb találkozni vele - főleg, ha odafér hozzá az ember...

      Törlés
  5. akár hiszed akár nem, volt killitása pár éve Budapesten is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért ne hinném?...
      Az egyik (kisméretű) kiállított képet a bp-i Szépművészetiből kölcsönözték.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...