Keresés ebben a blogban

2024. június 16., vasárnap

Újra itthon, felhős, hűvös ég alatt... Júniusi ősz...

   A jövő a hétre is őszi hangulatot ígér az időjárásjelentés. Mit tehetünk, tűrjük, sőt a perzselő kánikula emléke még nagyobb türelemre int. Reggelente, amint bizakodva felhúzom a redőnyöket, az utcán vizes aszfalt, a kertben és a terasz piros asztalán nedves foltok fogadnak. A nap felhők mögött rejtőzködik a vigasztalan szürke égen, a színeket is fakó mázzal vonja be, mint valami réges régről előkerült olajfestmény patinája. Tükrözi a hangulatunkat... 

   Pár napot a gyerekeknél töltöttem, náluk volt azért egy kis napfényben is részem, úgy 250 km-rel délebbre, bár az sem volt az igazi nyár. Kisebbik unokám a színjátszó csoportjával bemutatta szezonvégi előadásukat két este is. Csodáltam a vezetőjük munkáját, ahogyan pergő rendezéssel összefogta a 12 kamasz jövés-menését a nagy teremben és a többszintű színpadon, a "Cluedo" nevű játék ihlette saját darabjában. Unokám egy nagy csokrot kapott barátaitól, akikkel aztán nálunk folytatódott az ünneplés a kertben.

   Másnap reggel négyen az Orsay múzeumba mentünk, hogy Anyák napi ajándékként tegyünk egy kb 1 órás képzeletbeli "sétát", fejünkön a virtuális valóságba kalauzoló sisakkal... Az 1 órás andalgás ezen az időgépen teljesen elmosta a jelent és 1874 Párizsában találtuk magunkat, a Haussmann báró által lázas ütemben modernizálódó fővárosban. Az irodalom és a művészetek terén is új szelek fújdogáltak, egy fiatal festőcsoport fellázadt a konzervatív akadémikus stílus ellen, mely uralta a teret, s nem engedte be őket a hivatalos szalonokra. Igy került sor 1874. áprilisában  -  150 éve  -  Monet, Renoir, Berthe Morizot, Manet, Sisley, Pisarro, Degas, Cézanne, Bazille stb. első közös kiállítására a híres fényképész Nadar műtermében. A tubusos festékek feltalálása lehetővé tette a szabadban festést, így leshetjük meg közvetlenül Monet háta mögött állva "Napfelkelte" ("Impressions, soleil levant") c. képének születését Le Havre kikötőjében, melytől az "impresszionisták" neve is ered. Ezen a néven eleinte gúnyolódásként emlegették a csoportot. 

   Hosszú lenne felsorolni a majd 1 órás séta minden mozzanatát (pl. egy igazinak érzett zápor illúzióját... Arról nem beszélve, mit érzett egy magamfajta tériszonytól szenvedő személy, miközben a háztetőkön sétálva gyönyörködött a panorámában...)

   Látogatásunk minden mozzanatát el se mondhatom, lényeg az, hogy feltöltődtem minden jóval, ami talán segíteni fog a továbbiakban egy darabig. Kártyáztunk is, ami egyáltalán nem mellékes.




7 megjegyzés:

  1. Családi programok, és mind a művészetekhez kapcsolódnak. Színház, festészet👌. Irígylem a virtuális sétátokat, különleges élmény lehetett.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen17/6/24 02:19

    Kedves Endi, a múzeumokba, kiállításokra járás szenvedélye gyerekkoromban ragadt rám, rajztanárnőnk jóvoltából, aki vitt bennünket vonaton minden vásárhelyi, szegedi múzeumba, kiállításra, s aki engem is "felfedezett" (magam számára is...) Aztán én igyekeztem fiamra és családjára is ráragasztani. Most már eféle ajándékkal helyettesítjük néha a karácsonyi, születésnapi csecsebecsét : a ház amúgy is tele velük...
    A virtuális séta valóban egyedi ötlet volt Agnès és François részéről!

    VálaszTörlés
  3. Mondanám, hogy a kedvenc múzeumom, de csak egyetlen alkalommal jártam ott, mivel a Louvre dolgozói éppen sztrájkoltak. Örültem a cserének, kedvelem az impresszionizmust. Ha nagyképű lennék magamat impresszionista költőnek nevezném, a perc , a pillanatnyi benyomás nyomán születnek verseim. Itt tomboló nyárra lehet számítani, nekem jól esett a hűvös, esős, sőt viharos hét, parádés felhő felhozatala.

    VálaszTörlés
  4. Igen, szeretem a verseidet, Márta, a temészet szépsége valóban egybeolvad az érzelmek hullámzásával...

    VálaszTörlés
  5. Jó, hogy kimozdultál, és találkoztál a családdal. A virtuális séta nagyon jó lehetett.
    Itt most éppen beköszöntött a kánikula, és napról napra melegebb lesz. Nem örülök.

    VálaszTörlés
  6. Igen, kedves Éva, nagyon kellemes volt, szombat déltől a köv. csütörtökig tartott, s bár térdeim, alig használhatók, nagyon örülök! Ha minden jól megy, júl. elejétől lennénk indszenten

    VálaszTörlés
  7. Mindszenten, kb. 10 napig. Gondolom pont a kánikula alatt... Előre félek tőle...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...