Keresés ebben a blogban

2024. június 4., kedd

Nyári hangulatok

    A június gyakran pergős hónap, évadzáró. Igen, mondhatjuk, hogy kétszer is zárunk évadot, egyszer a naptári év végén, egyszer meg a közepén. Ez utóbbi valószínűleg a hosszú nyári iskolai szünet miatt van, itt Franciaországban ezért is kapta a szeptember a tágabb értelemben használt "rentrée" (hazatérés, visszatérés, belépés és iskolakezdés!) nevet, nemcsak az iskolában, hanem pl. a könyvkiadóknál, a színházi és tévés, filmes stb. világban is. 

   Mintha a két nyári hónap után  -  melyet egyben szinte már csak az iskolások és tanáraik vesznek ki, mások az öt hetüket több szeletben osztják meg az év folyamán  -  újra kellene kezdeni mindent a lakosság petyhüdt, kipihent, lebarnult része számára... Pedig a fele sem utazik el sehova. Mégis érezni lehet a júliusi, augusztusi utcák hangulatán, hogy az élet lassabban folyik : több a szabad parkolóhely, türelmesebbek egymáshoz az autósok és a boltokban az emberek. A színház bezár, a hivatalok csökkent létszámmal működnek, a mozik is az ún. "nagyközönség" ízlésének szánt komikus, negédes, esetleg könnyen emészthető csihi-puhi filmeket programozzák. Mintha senki se tudna igényesebbet befogadni, hanem kikapcsolódni vágyik a végre megérkező napsütésben, amelyet egész évre kell elraktároznia. A stressz kerülése végett még a komolyabb folyóiratok is könnyű, ún. strandra való témákat dobnak fel folytatásokban, mint a krimik vagy a szerelmi kalandok. A kertekben füstölög a barbecue, a könnyű rosé borok táplálta nevetések átszűrődnek a palánkokon este 10 utánig, amikor is itt nyáron sötétedni kezd.

   Kicsit megáll számomra is az élet. Ismerőseim jó része elutazik családhoz, ide-oda, ha bírja erővel. Fiam is programot készít számomra, tudja, milyen nehéz engem lassanként kimozdítani. A velük töltött egy-két hét vágya azonban egyelőre legyőzi a fizikai nehézségeket.


7 megjegyzés:

  1. Jót fog tenni a kimozdulás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Márta, én is azt szeretném, mert a rendkívüli esős hónapok miatt amúgy is alig mozdultam ki eddig...

      Törlés
  2. Névtelen6/6/24 11:05

    Napsütésben végre itthon is részünk van, sőt, egy kis kerti foglalatosság után még ki is melegedik az ember. A nyár. amilyen pörgős, olyan hamar el is száll. Igyekezni kell kiélvezni, mielőtt mehint nyakunkon az ősz.
    A könnyed olvasmányokkal sose tudtam kibékülni, sőt. Télen kell/enének a vidám témájú könyvek, a sötétet bevilágítók. (Épp A hallókürt címűt kezdtem, kellemes csalódás a komoly téma mellé a kedves, fanyar humor)
    (majd jó lenne tudni, fiad általi program hazafelé vezet vajon? És mikor, privát üzenetben megírod, jó? Hátha "összefutunk"...)
    rhumel

    VálaszTörlés
  3. Hogy lekopogjam, pár nap óta itt is!

    Kedves E., most, hogy mondod, valóban, engem se vonzanak az ún. könnyű fajsúlyú élvezetek, se könyvben, se filmben... Nyilván katarzis- élményre vágyom inkább, ez lehet az oka. Esetleg a dolgok mélyebben rejlő nyitjára. A fanyar humor is tetszik, kis adagokban... (írok MP-t)

    VálaszTörlés
  4. Engem is egyre nehezebb kimozdítani. Most mégis 9 napot Horvátországban töltöttünk. Tegnap jöttünk vissza, most mosok sokat, és pihenem az út fáradalmait.
    Várom, hogy te is együtt legyél a családoddal. Kíváncsi vagyok, hogy hova mentek, talán Magyarorszagot is útba ejtitek. Kívánom, hogy érezd jól magad, és az esős napok után napsütésben és melegben is részed legyen.
    Köszönöm, hogy a blogomban érdeklődtél felőlem. Nem voltam itthon, és kicsit hanyagoltam is az írást. Hamarosan visszatérek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tűnik, én is hanyagoltam egy ideig, mint ahogy az élet diktálja : amikor az embert az a szerencse éri, hogy "éli" a dolgokat, ahelyett, hogy álmodná őket, nincs se ideje, se túl nagy kedve az írogatáshoz, az majd később csapódik le...
      Örülök, hogy elmentetek Horvátországba! És annak is, hogy visszajöttél.

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...