Keresés ebben a blogban

2018. február 20., kedd

Páncélban vagy nélküle...

   Ismét napsütötte hétvége Párizs környékén, a gyerekeknél. 9-en jöttünk össze, tele volt a ház. Visszafelé jövet elhoztuk az unokákat 1 hétre, a téli szünet felére.
nyílóban már a kamélia!
   A napsütést igazi ajándékként élveztük. Egy ebéd utáni sétát is beiktattunk, amelyet ugyan rövidebbre kellett szabnunk a kelleténél az én gyenge teljesítményem miatt. Egyelőre nem telik tőlem több.
   Persze a beszélgetések, a kártyapartik betöltötték az időt bőségesen. Bevallom, kedvenc időtöltéseim közé sorolom őket.
    Erről jutott eszembe, hogy ismerek jónéhány embert, akik képtelenek megnyílni a beszélgetések során. Legjobb esetben az általánosságok felszínén lavíroznak, esetleg hallgatnak vagy el is hagyják a teret. Ezt a hermetikusan zárt állapotot legtöbbször a gyerekkorukból hozták: nevelés, családi kultúra vagy trauma lecsapódásaként képtelenek tőle szabadulni. Gondolom, zárt páncéljuk mögött érzik biztonságban magukat, óvják a nehezen megszerzett lelki békét, legalábbis annak látszatát.
   Ami engem illet, adok is, kapok is a társalgásban. Csak így érdemli meg a beszélgetés nevet. Természetesen a bizalom előlegezett, sőt, bátran mondhatjuk: kockázatos. Valamennyire ki kell adnunk magunkat, de ennek határait magunk szabjuk meg. Hogy a szemben álló partner méltó-e rá, nem él-e vele vissza, ez benne a kockázat, melyet előre teljesen nem láthatunk át. Fennáll a csalódás veszélye. De maga az élet is kockázatok sorozata, enélkül az ajándékaira se számíthatunk.
   Egy igazi beszélgetés viszont óriási gyógyhatással bír (mint ahogy nagy a romboló képessége is!). A szavaknak mágikus ereje van, ezt már nálam sokkal okosabb emberek régen megállapították. Egyik ismerősöm 2 éve elvesztette férjét. Azóta sem hozhatja fel a nevét a család anélkül, hogy sírva el ne menekülne az asztaltól. Pedig a szavak, az emlékek gyógyírként hatnak a sebre, mely lassan beforr, s bár a helye láthatóan megmarad, idővel fájdalom nélkül végigsímíthatunk rajta...

6 megjegyzés:

  1. Akkor most unokázol, de jó! :))

    Én megértem az ismerősödet, én is ilyen vagyok, több idő kell, hogy tudjak beszélni a nehéz, kellemetlen dolgokról, pedig haláleset nem is történt a családunkban (SZERENCSÉRE!).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán a hangsúly a beszéden, a szembesülésen van nálad, hiszen a blogodon meglehetős nyíltsággal beszélsz bensőséges témákról is. Igaz, hogy álarc (álnév) alatt, mint a velencei szép karnevál résztvevői...
      A témáid pedig legtöbbször nagyon érdekesek!

      Törlés
  2. A sírva menekülő nőről jut eszembe, van rá példa, hogy egyesek nem képesek elszakadni a keserveiktől. Őrzik a sértettségüket, emellett ha gyászuk van, azt konzerválják. Évek múltán is zokognak a sír mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, így igaz. Pedig a fájdalom szavakba öntve mindannyiszor enyhül, míg végül megszelídül...

      Törlés
    2. Rózsa, az ilyen beszélgetések segítenek megérteni a viszonyunkat az elhunythoz, megerősödnek vagy elhalványulnak bizonyos érzelmi tartalmak, vagyis ugyanazt mondom, amit te.

      Törlés
    3. Igen. S ez természetesen nemcsak a gyàsz témàjàra érvényes.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...