Keresés ebben a blogban

2018. április 1., vasárnap

Áldozati bárány

   
   Tegnap lefényképeztem kertemnek azt a kis szögletét, amelyet az egyre magasabban  járó nap néha megmelenget és valóságos ibolyaszőnyeg borítja. Pedig még a fű se mert feltörni az alig felengedett földből. A parányi ibolyák félelmet nem ismerőn dacoltak a fenyegető éjszakai fagyokkal, de elég volt egy kis langyos érintés, a nap futó simogatása, máris türelmetlenül a felszínre vágytak. Akárcsak én a teraszra... 
   Húsvét vasárnapja... Minden évben változó dátum: a teliholdat követő első vasárnap. Krisztus feltámadását ünneplik a hívők. Az egyik legfontosabb keresztény ünnep, mondhatnánk: a reménység ünnepe. Mert a feltámadással nemcsak a megváltás, hanem az örök élet ígéretét kapja a hívő: a halállal nem szűnik meg minden, sőt, az anyagi létének súlyától megszabadult ember számára ekkor jön el az örökkévalóság szabadsága. 
  A krisztusi áldozat árán jutott el hozzá a keresztény. Ez az áldozat-szimbólum nem idegen más mítoszoktól sem, kezdetektől fogva létezett, mint egy felsőbb hatalomba vetett hit megtestesülése. Az emberi tudat régóta elfogadja egy felette álló, mindenható hatalom létezését, hiszen sorsa annyira kiszolgáltatottnak, akaratától függetlennek tűnik  előtte. E hatalomnak kedvében kellett járni, kiengesztelni, mivel a sorscsapásokban az ő haragját vélte felfedezni az esendő ember. A hálaadás is lehet az áldozat egyik motívuma. Mindenesetre közös bennük, hogy ezáltal az ember egy felsőbb hatalommal (esetleg többel is) keresi a kapcsolatot.
Arnaud Beltrame
   Manapság az áldozat inkább szimbólikusan értelmezett, nem kíván vért. Ellentmond ennek a szélsőséges iszlám terrorizmus, mely a halálban (az ártatlan áldozatok és az elkövető fanatikus halálában) keresi a megdicsőülést egy elképzelt kegyetlen istenség előtt. 
   Március 23-án Arnaud Beltrame ezredes áldozatos és  - mondjuk ki bátran  -  hősies tette megrázta az egész Franciaországot. Felajánlotta magát túszként egy fogvatartott nő helyett és fegyvertelenül lépett be a kis áruházba, ahol már két túsz hevert holtan. Nyitott telefonját letette a pultra és 3 órán keresztül próbálta megadásra bírni az állig felfegyverzett terroristát, majd az utolsó pillanatban megkísérelte lefegyverezni. Akkor kapott két lövést, majd két késszúrás végzett vele... Hősies tette a végtelen fájdalmon túl felemelő: nincs minden veszve, él a remény, hogy nem törtek meg bennünket (bármely valláshoz  -  esetleg egyikhez sem  -  tartozókat)  sem az elvakult terror-cselekmények, sem az egymás elleni vak gyűlöletre uszító szélsőségesek.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lila szőnyeged van.
    Áldott Ünnepet Kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csendes volt ma, szinte egyetlen hangos szó nélkül (szomszédasszonyom telefonált, hogy kinyitnék-e neki egy üveg pezsgőt. Mondtam: én is másra ruházom általában. Ennyi.)
      Neked is, kedves Györgyi.

      Törlés
  2. Visszaadja az emberiségbe vetett hitete ez az ezredes!! (nem tudtam, hogy már három halott volt a helyszínen, amikor túsznak ajánlotta magát) Az ilyen emberek is köztünk élnek, szerencsére, nem csak a terroristák meg a gyilkosok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közben kijavítottam: 2 túszt ölt meg a boltban Beltrame előtt, a harmadikat még akkor, amikor egy autót vett "kölcsön"...
      Nem ez volt az első hősies kiállása, ráadásul példát mutatott a katonáinak, ahelyett, hogy őket küldte volna maga helyett. Mélyen hívő volt és szabadkőműves (a kettő nem mond ellent, bár sokan azt hiszik)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...