Keresés ebben a blogban

2024. április 7., vasárnap

A tavasz félénk első lépései...

    Viszonylag korán keltem ma, főleg így vasárnap reggel. Igaz, az én koromban  -  és ráadásul magányosan  -  a hét nem munkanapokra és pihenőnapokra oszlik, hanem programokra, melyek lehetnek olykor kellemesen pihentetők, néha meg felérnek a robot fogalmával, egybeolvasztva a hét napjait. Ha süt a nap, mint ma reggel is (felírnám a kéménybe korommal, hogy nagyanyámat idézzem), még a jónéhány elhalasztgatott tennivaló is vonzóbbnak tűnik. Félretett, elhalasztott dolgokból pedig a Himalája tornyosodik előttem. Néha az az érzésem, hogy már csak ez vár rám, sőt holtomig se érek a végére. 

   Kipillantok a kertre. A terasz asztalán az éjjeli eső nyomai. Madárcsipogás, vadgalambok turbékolása hallik a lombosodó szomszédos fákról. A macskák idegborzoló elnyújtott, panaszos nyivákolása is a tavasz érkezését jelzi. Tegnap ideért az Afrika felől fújó forró szél, mely 29 fokra melegítette fel a délvidéket, de nálunk is elérte délután a 20 fokot. A Szaharából pedig egyenesen finom sárgás porréteggel hintette be Franciaország felét...

   Fiam húsvét hétfő éjjel érkezett vissza a családi kirándulásról, de szerda este már újra haza is mehetett a lerövidített hét miatt, amit boldogan ki is használt. Igaz, neki nem lesz tavaszi szünet, mint a gyerekeknek. 

   Ami az én elmúlt hetemet illeti, megtelt beteglátogatással (két barátnőm is műtéten esett át) és egy harmadik vígasztalásra szorult. Meghalt egy húsz évvel ezelőtti nagy szerelme, akivel három intenzív, gazdag, tartalmas évet töltöttek együtt. Elmentünk szombat este moziba és utána meghívtam vacsorára, hogy kibeszélgessük magunkat és ezáltal megbékélhessen egy kicsit a gondolattal. Az illető nálam fél évvel volt idősebb, ismertem én is, s voltaképpen első találkozásukat is én kezdeményeztem...

   Mézédes illat úszik a kertben. A Hydrangea átvette a kaméliától a stafétabotot.


 

   

   

10 megjegyzés:

  1. Nem, Mick. Rokonok, de sok az unokatestvér... Ez SOKKAL illatosabb, mézédes, le se tudnám írni, és hamarabb virágzik, mint a hortenzia. Talán a "viburnum" (franciául "viorne") névnél megtalálod, de annak is rengeteg fajtája van...

    VálaszTörlés
  2. Őszintén szólva nehezen bírom a hosszú várakozást, ritkán írsz. Most indulás előtt örömmel olvastalak. (Fodrászhoz utazom, naaaagyon rövid hajat szeretnék, de unokáim szerint ne vágassam fél centisre.) Itt nyár van, minden rohanvást elvirul. Teszek fel néhány fotót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi lennék a fodrász beavatkozásának eredményére!...

      Köszönet, Márta, kedves vagy, hogy vártad az újabb bejegyzésemet. Igyekszem hetente írni (2 blogot is "táplálok", nem számítva "Hogy is volt?" c. közöset havonta egyszer, az új téma megjelenése után.) Igy aztán az irodalmi célú hosszabb iromány megírása is tolódik egyre, nem beszélve a visszafojtott rajzolási vágyról. Hogy aztán az egyéb tennivalókról ne is beszéljek!... Egyszóval az unalom fogalma egyelőre idegen számomra erősen!

      Törlés
    2. Rózsa drága! Nagyon rövid a hajam, de elől nem elégé. Az első "megkopasztás" során, kb fél cm-s volt, az nagyon kellemes és praktikus volt, a festést pedig elfeledhettük. Mindig várom, hogy írj, de ha még rajzolnál is... (ide valami szívecskés szmájli illene).

      Törlés
    3. Próbálom elképzelni! Én is szeretem a rövidet, de volt hosszú is, férjem kívánságára és boldogult fiatal koromban... Bizonyos számú évek után viszont öregít a hosszú haj - engem legalábbis...
      A rajzolás érik, de egyelőre itt a kisebbik unokám és inkább vele töltöm a ritka kellemes napokat (jó kifogás!?...)

      Törlés
  3. Kedves Rózsa! Úgy szeretem olvasni, hogy találkozol a barátnőiddel. Igaz, ahogy látom, nem éppen jó események kapcsán történtek ezek a látogatások. Viszont az idődet leköti, nem vagy egyedül, és ez nagyon jó dolog.
    Olvastam a Mártának írtakban, hogy a kisebbik unokád nálad van. Teljen jól az időtök együtt, legyenek tartalmasak a napjaitok!
    Nagyon szép képet hoztál a virágjaidról.
    Itt is meleg van, éppen most mondták be az időjárásjelentésben a rádióban, hogy ma 25-31 fok várható az országban. Jövő héten jön egy lehűlés esővel. Visszatér a kora nyár után az áprilisi idő.
    Kívánok neked minden jót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm a jókívánságot és ezennel viszonzom is! Gondolom, pihenésre vágyódsz, bár a változatosság jótéteménye sokáig hatni fog.

      Előreláthatólag ma moziba megyünk Evelyne barátnőmmel. Ha egy hétig nem tudunk valami miatt találkozni, már hiányzik egy kis beszélgetés, amibe sok minden belefér : kis magánügyeink, politika, írás-olvasás (ő nem ír, de sokat olvas), egészség, világnézeti különbségeink (ő nagyon vallásos, de tiszteljük különbségeinket), tervek stb... 4 év van köztünk az ő javára, de dinamikusabb, mint én...
      Alice elutazott péntek este az apjával, aki ma este jön vissza. A szép napsütés is elment...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...