Keresés ebben a blogban

2019. augusztus 26., hétfő

vertelandrea.hu

   Régi álmom vált valóra idén augusztus elején : elmentünk Gödre, hogy meglátogassuk Vertel Andrea kerámikus csodakertjét, ahol legtöbb kerámiáját állítja ki természetes környezetben (ahogyan a címben szereplő weboldalán megnézhetők). 
   Régóta gyűjtögetem darabjait, Szegeden a néhai Képcsarnoknál, Pesten a belvárosban bukkantam rájuk. Mivel várhatóan egyre kevesebbet fogok majd utazni, gondoltam, megajándékozom magam néhány darabbal, hisz az is lehet, ez lesz rá az utolsó alkalmam. 
   Előre megbeszéltük telefonon a péntek délelőttöt és nem kis kerengés után megérkeztünk  a Hét vezér utca 15. elé. Vékony kis asszony fogadott bennünket és jó félóráig hagyott a kertben, a butikban, a falakon, a fűben, a legmeglepőbb zugokban megbújó kerámiák között bolyongani, válogatni. Megvallom, nehéz volt a válogatás, legszívesebben majdnem mindet elhoztam volna! Andrea nem segített, egy szóval sem unszolt, csak csomagolta szorgalmasan a kiválasztott darabokat és írta sorban az árakat egy füzetbe... Francia családtagjaim csodálkozva meg is jegyezték, hogy nagyobb beszédességgel, több kereskedői mosollyal sokkal nagyobb forgalmat bonyolíthatna le! Probáltam védeni : fő dolga a tervezés, gyártás, nem pedig az eladás...
   A bárányka számára hoztam egy (kisebb) madarat társnak, hogy ne unatkozzon. Iróasztalom polcára is került egy furcsa madár. Három másikat falra lehet erősíteni : még keresem nekik a helyet. Nem beszélve 4-5 kisebb figuráról, melyeket ismerőseimnek hoztam ajándékba.




19 megjegyzés:

  1. Milyen karakteresek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Mick, ez a groteszk felé hajló karakter tetszett meg kezdettől fogva V; A-nál : semmi "édelgés"...

      Törlés
  2. Ez a szomorkás, mégis átható tekintetű madár nekem nagyon tetszik. Olyan,mint egy lelki tükör. (Lehetne a sajátom is.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem néz, Klári, miközben írok!... Érdekes módon, V. A. kerámiái mind hasonlítanak egymásra, legyen az emberi figura, béka vagy madár - rokonok... egy az eredet...

      Törlés
  3. Rózsa, nem néz ez a madár túl szigorúan, amikor írsz? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, Klári, inkább együttérzőn, netán biztatóan, olykor kifejezetten elégedetten... :))

      Törlés
  4. Megnéztem Vertel Andrea kiállításait, házi múzeumát, kapolcsi vásárait, nagyon jó dolgai vannak. Még a groteszksége is emberi megértésről szól. (Hiszen a szigorúság is biztatás, ahogyan anyánk gyakorolta.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, de jó, hogy vetted a fáradságot a weboldal végigböngészésére! Tetszik gyengéd, olykor ironikus humora. Semmi "cukiság" (hogy a ma oly divatos szóval éljek, melytől kiütést kapok!!!) nincs benne, hálistennek!

      Törlés
  5. Flóra ,ág Czékmány Vera keramikus munkáit is figyemedbe ajánlom.
    http://leaderszinergia.hu/?page_id=631

    Nagyon jó a kertedben a madár.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, megnéztem, Andrea. Van közöttük egy pici rokonság!

      Törlés
  6. Nagyon örülök, hogy megtetted, hogy nem hátráltál ki, ezek elől a fantasztikus élmények elől♥
    V.A. szobrai annyira sajátosak, semmihez sem hasonlatosak, imádom...és a háza is olyan, mint ő: giccs nélküli mesebeli, a kék ajtók, a kövek (még a garázson is) annyira egyedi V.A.-ás, szeretem az alkotásait, pont azért, amit mások nem mutatnak meg, azt formázza kedvessé és elfogadóvá...(nekem nagyon drága, de imádom a "strandoló" alakjait is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. talán csak nekem, de annyira Fellinire filmjeire emlékeztetnek a szobrai, talán mert V.A.ban is sokszor látok olyan kicsit Giulietta Masina-s vonásokat...

      Törlés
    2. Kati, gondoltam rád, amikor V. A. kertjében sétálgattunk, mert emlékeztem rá, hogy említetted.
      A Fellini-hasonlat találó!

      (remélem, túl vagy a nhezén, jobbulást kívánok.)

      Törlés
    3. Nagyon szépen köszönöm. Igen mar kifele jövök

      Törlés
  7. meg kell hagyni furcsa izlésed van, pedig a rajzaid finomsága mennyire más (bár ott is akad groteszk, elvétve?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, miért lenne furcsa? Gyakori, hogy olyan művészek világa vonz bennünket, akiknek stílusa egészen más. Talán éppen azért, mert más...

      Törlés
  8. a madár szerintem is inkább megértő!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...