Keresés ebben a blogban

2011. március 29., kedd

"A szerelem dícsérete"...


Ezt a fényképet még 2009-ben közölte a Nouvel Observateur c. hetilap. Azonnal megfogott a kompozíció szépsége. Meg aztán, meglehetősen polémikus téma az öregedés és a szerelem viszonya. Korban is közeledve ehhez a határhoz, mondjam azt, hogy jobban megértem, mint 20-30 éves koromban... Kb. a képpel egyidőben jelent meg Alain Badiou filozófus könyvecskéje "Ėloge de l'amour" ("A szerelem dícsérete") címmel, melyben Nicolas Truong újságíróval beszélget eme örök témáról. Egy mondata miatt szaladtam azonnal a könyvesboltba és olvastam is el egyszuszra: "A szerelem az, mely a véletlent sorsszerűvé teszi."
A filozófus hosszan tanulmányozza korunk egyik jelenségét, miszerint a nyugati típusú civilizációkban lassan minden téren a kockázatmentességet keresi a fogyasztó: a reklám is ezzel kérkedik, a biztosítók is szavatolják. Ha valami nem "jön be", kártérítést lehet követelni. "Jár a pénzemért!" Pár éve hallottam olyan amerikai örökbefogadókról, akik csalódva az "áruban", visszavitték az "eladónak", esetleg kitették egy útszéli parkolóban...
A párválasztásban is egyre nehezebb az elkötelezettség. Felettébb romantikus nevű ügynökségek hirdetik álmaink szavatolt betejesülését. Egyre többen vannak, akik nem bízzák a véletlenre ezt a fontos lépést: garantálja inkább egy személyiség-tanulmányra épülő válogatás (ha számítógép végzi, még kevesebb az emberi tévedés lehetősége...).
Legtöbben a szerelmet se tervezik hosszú távra. A hosszú táv köztudottan sok erőfeszítést, kompromisszumot kívánó építőmunka. A mi felgyorsult életünkben kinek van manapság ideje ilyesmivel pepecselni, esetleg éveket fecsérelni efféle hangyamunkára, amikor a tudósok is kisütötték, hogy a nagy szerelem amúgy se éli túl a 3 évet? Biológiai tény.
Alain Badiou könyvéből végre arra is választ kaptam, miért fogott el legtöbbször valóságos pánik, menekülési vágy, valahányszor valaki vallomást tett nekem (vagy amikor az enyémre került volna sor): "A vallomás az a pillanat, amikor a véletlenből sorszerűség lesz, és ezért olyan veszélyérzéssel, félelmetes lámpalázzal feltöltött a pillanat.(...) "Szeretlek" - jelenti az átmenetet a véletlen találkozásból az oly szilárd építmény felé, mintha az szükségszerű lenne."
Végül illusztrációként idézet André Gorz "Levél D-hez. Egy szerelem története" c. könyvéből: "Nemsokára betöltöd a 82 évet. Hat centivel kisebb lettél, alig vagy negyvenöt kiló és mégis ugyanolyan szép, törékeny és kívánatos. 58 éve élünk együtt és még jobban szeretlek, mint valaha. Újra érzem mellkasomban azt a gyötrő ürességet, melyet csak hozzám símuló tested melege tud feloldani."

(ford. T.R.)

28 megjegyzés:

  1. Az ilyen belső ügyekről sose szoktunk beszélni. Negyvenhét éve élünk együtt a férjemmel. Amióta mindketten nyugdíjasok vagyunk, tény, hogy több időnk van egymásra.:)

    VálaszTörlés
  2. Flora, köszönöm ezt a gyönyörű sort a véletlenről és a sorsszerűségről. Ma már ezért is érdemes volt hajnalban felkelni:)
    @akimoto: amiről sosem beszélünk? Épp ez a szép benne. Szavaknál ezerszer többet elmond egy-egy elérzékenyült pillantás, egy mosoly, egy kézszorítás. A kimondatlan varázsosabb. Főleg, ha többévtizedes múlt van a hátunk mögött:)

    VálaszTörlés
  3. @akimoto: Akkor ti is a hosszútávú építkezést választottátok, mint az egykori katedrális-építő mesterek... Az eredmény máig is áll, 8-9 évszázad távolából... Szép perspektíva!

    VálaszTörlés
  4. @rhumel: engem is ez a sor fogott meg!
    A kimondatlan sokszor varázslatos, igazad van, Endi, vannak azonban olyanok is, akiknek szavakra is szükségük van, mert azoknak is varázsuk van (neked mondjam?), ha igazat szólnak...

    VálaszTörlés
  5. hááát....
    én fiatalon (persze csalódottan és megbántottan) írtam éppen valami másfélét:
    (az itt olvasottak forditottját):
    " a sorsszerű csak a véletlen nagyzolása"... hm:)
    (a folytatást meg már csak alig merem hozzáirni:"a szerelem az ösztönök önigazolása"
    ("a barátság a küszöbre tett kegyelemkenyér")
    (pesze irtam előtte és utána is más előjellel...
    de mind rég volt...:)
    Mindenesetre Philemon és Baucis(ok) törénete megható és örökérvényű lehet (egyébként egy diákszinpadra irt forgatókönyvemben ezt is feldolgoztam: "még a halál se..." cimmel és feleselve/felelve a "de töled violám csak a halál old el"...népdalsorral.:)(dijazták is a forgatókönyvet:), és a gimnazista diákjaim is szívesen jelenitették meg az "örök szerelem" etapjait)

    Remélem, hogy rosszul emlékeszem!!!:)

    VálaszTörlés
  6. a "remélem, hogy rosszul emlékszem" sor lecsúszott, erre vonatkozott: "a sorsszerű a véletlen nagyzolása"... (?)

    VálaszTörlés
  7. Persze, Aliz, megértem, mindenki a saját tapasztalataiból kiindulva gyártja sémáit... Az viszont igaznak látszik, hogy a hosszú távhoz nem elég a szerelem, akarni is nagyon kell! Az is igaz, hogy a szerelem nemcsak valami "tiszta" (különben miért is lenne "piszkos", ha ösztönös is?...), éteri képződmény, hanem egyszerre a fizikai és eszmei vonzalom harmóniája. Ritka és épp ezért nagy szerencse megérni...

    VálaszTörlés
  8. Flóra, és mi elől menekültél? A véletlen vagy a sors elől? :)
    Én valahogyan semmi különbséget nem látok az időskori meg a fiatalkori szerelem között.

    VálaszTörlés
  9. Az idős pár összekapaszkodása jóval több mint idill, és sokkal erősebb mint a szerelem. Ha az idő módot ad megélni.

    VálaszTörlés
  10. @Zé: minden valószínűség szerint a "sorsszerűség" elől... Mintha az életem dőlt vola el ilyenkor... De valószínűleg volt benne más félelem is, pl; az érzelmi kisajátítástól...

    VálaszTörlés
  11. Mindez benne van, Akimoto. Azért olyan szép.

    VálaszTörlés
  12. @Flora: És akkor végül hogyan dőlt el az életed? Gondolom, azért volt, hogy igent mondtál. Legalább egyszer. ::))

    VálaszTörlés
  13. a "séma" egy kicsit mgbántott!:)épphogy nem sémákban gondolkodom...legalább is remélem - csak ahhoz nem elég a komment szűk kerete!:)
    a szerelem nagyszerűsége nem kérdéses! csak az időtényező teheti azzá... vagy legalább is módosíthatja
    bár ezt is én irtam valamikor: "ki most nem szeret, nem is szeretett"
    (vagy ez egy másik "séma"?! :)
    ami meg az "akaratot" illeti, szerelemügyben, hát nem is tudom....
    a fizikai meg éteri különválasztásával viszont én sem értek egyet... csak hogy épp a "fizikai" van kitéve az idő rongálásának

    akimotónak igazat adok teljes mértékben , "mert erős a szerelem, mint koporsó,és erős, mint vad vizeknek sodra" (Énekek éneke)

    VálaszTörlés
  14. @Zé: Ott dőlt el valóban, hogy "igent" mondtam, pánikszerű félelemmel a gyomromban... De csak 25 éves voltam és az illető - életemben először - bizalmat keltett bennem... Olyan volt, mint a csukott szemmel mély vízbe ugrás mégis (ráadásul nem tudok úszni...). Aztán 33 év után meghalt.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Flóra!
    Nagyon megérintett az utolsó néhány sor.
    http://partfal.blogspot.com/2011/03/figyelj-ram.html

    VálaszTörlés
  16. Talán így:
    http://partfal.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  17. Kedves Aliz, ne haragudj a "séma" szóért : ez már gallicizmusnak nevezett betegségem tünete... Franciául ez inkább gondolkásmódot, kifejezésmódot jelent manapság.
    "sorsszerű csak a véletlen nagyzolása"
    "a szerelem az ösztönök önigazolása" kifejezéseidre utaltam, de nem azért, mintha "sematikusaknak" találnám őket (a magyar szóhasználat értelmében), hanem mert úgy tűnt - és mondtad is - hogy kiábrándító tapasztalat szülte őket. Tehát: tapasztalat szülte séma, kifejezésmód.
    Mégegyszer bocsánat!
    Az akarat kérdését úgy értettem, hogy tőle is függ, mennyire vagyunk képesek kompromisszumra, természetesen kiegyensúlyozott elosztásban.
    Mindezt persze nem "kinyilatkotatásnak" szántam, csak egyéni véleménynek, mely pontosan annyit ér, mint akármelyikünké...

    VálaszTörlés
  18. @Zé: az igent mondást persze a házasságra értem, az elkötelezettségre, nem pedig a másik megismerésére.

    VálaszTörlés
  19. oké,:) nem "haragszom", nem is haragudtam!!!:)
    én se szó szerint értettem ezeket a kifejezéseket, éppenhogy a fájdalom volt mögöttük... éppenhogy a pátoszból átfordulás
    (talán önvédelemből is)
    mert hogy "véletlen-e" vagy "sorsszerű" (vagy sorsszerű véletlen:) valami azt nem mindig találjuk el, azaz kettőn múlik... mégis csak...
    egyébként néha nem is bánnám, ha "sémákban" gondolkodnék, egyszerűbb lenne mindenesetre (no ezt máris vissza is vontam!)

    Persze mondjuk a véleményeinket..., de az is lehet változó :)

    VálaszTörlés
  20. @Flóra: Azt azért gondoltam ám! :)

    VálaszTörlés
  21. Névtelen13/4/11 16:00

    Mi van itt nagymamák a turbó neten?? xDD

    VálaszTörlés
  22. Kedves Dorka, igazad van a "nagymamát" illetően: nem is kicsit vagyok büszke rá!
    A megjegyzésed viszont szibillikus nekem... Kifejtenéd? Kíváncsi vagyok a 12-13 évesek véleményére is (az én unokáim csak 2 és fél, ill. 5 évesek...)!

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szép ez! Nagyon jó volt róla olvasni, mert megerősít a szerelembe vetett hitemben. Nagyon szép ez. Bár még csak harmincas éveim elején járok. (Vagy már :)) B.

    VálaszTörlés
  24. @Aditi gyöngyei: Akkor előtted még minden perspektíva, kedves A. gy.! Mint ahogy blogod is az élet szépségeinek felfedezésére invitál!

    VálaszTörlés
  25. Névtelen27/6/14 19:53

    Szia! :)
    Írásod alapján megtetszettek ezek a könyvek, de sehol nem találom őket magyarul. :( Eredeti nyelven olvastad őket? Mert írtam levelet könyvesboltoknak is, de nem tudtam sehonnan se beszerezni őket.
    Előre is köszönöm a választ. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt hiszem, nem fordították le Alain Badiou kis könyvét magyarra. A másik könyv meg már régebbi, gondolom, azt sem. Én itt, Fr.o-ban persze eredetiben olvastam...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...