Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 6., szombat

Kicsit nehéz írásba fogni, amikor olyan fáradtnak érzi magát az ember, hogy alig áll a lábán, s csak afféle automatikus vezérlés viszi valamennyire előre, de az se nagyon messzire... Szerettem volna elkapni valahogy az ihlet lábát, mert az írás maga is nagyon hiányzott már, de az akkumulátorom teljesen lemerült, úgy tűnik. Talán azért is környékezett meg 1-2 szívós ellenállású vírus, s nem akarnak tőlem szabadulni! Pedig én nagyon is! Köhögés, orrfújás, alig suttogó hang, csípősen folydogáló szemek: így fogadtam 3 napja régi barátaimat családostul - öt személyt! - miközben Lucie már egy hete nálam nyaralt. Szerettem volna brilliásabb formában viszont látni 13 év után J-t és férjét, aki szintén J-vel kezdődik, valamint 3 nagy lányukat... Ma mentek el.
Szeretem a hűséges embereket, szememben a hűség az egyik nagy emberi erény. J. még Berlinben volt Gilbert gimnazista tanítványa, már akkor is kitűnt számos emberi és intellektuális értékével, nagy akaraterejével, munkabírásával. Apja korán meghalt, anyja és nagyanyja nevelte a 3 kamaszkorú gyereket. A francia érettségit és a német Abiturt egyszerre tette le, kiváló erdménnyel, majd atomfizikát tanult hosszú évekig, Leningrádban, a Kamcsatkán, Grenoble-ban és a Dél-Afrikai Cap Town-ban töltve hónapokat, kutatással egybekötve. Férje, J. 18 éves korában került vissza Németországba, azon német telepesek leszármazottai között, akiket még II. Katalin cárnő telepített Oroszországba, s akik a szibériai faluban évszázadokon át megőrizték nyelvüket és vallásukat.
J. meglátogatott minket Mindszenten, Laon-ban és Isztambulban is, tudatva kalandos életének különböző állomásairól. Most már évek óta Grenoble-ban telepedtek meg, ott dolgozik J. egy biofizikai kutatóintézetben, valamint az egyetemen tanár, a férje saját tervezésű bútorokat készít. Semmiképpen nem akartam elszalasztani holmi kis vírusok okából ezt a találkozást! Már kétszer is jártak Valenciennes-ben nálunk, legutóbb 13 éve... J. minden év november 27-én küld pár szót Gilbert születésnapjára, azóta is, mióta meghalt. Csak úgy, emlékezésképpen...

6 megjegyzés:

  1. Ez nem is csak hűség, ez az igaz barátság.
    Szép történet.
    Remélhetőleg a kedves látogatók elhessentették Tőled a vírusokat! Gyógyulj meg hamar.:)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Rhumellel. Szép történet. A jókedv pedig bizonyítottan vírusölő hatással bír. ;) Barátságban együtt töltött napokat kívánok én is.

    VálaszTörlés
  3. Mennyi jó barátunk van, és újabbak is lesznek. De J-hez foghatóak kevesen vannak.

    VálaszTörlés
  4. @rhumel: Köszönöm, kedves E. A vírusok nagyon ellenállóaknak tűnnek, jobban, mint én...

    VálaszTörlés
  5. @Zé: Tényleg jólesett a pár nap együtt. Azon személyek közé tartoznak, akikkel évek múlva is csak felveszi az ember a beszélgetés fonalát, ahol jópár éve abbahagyta... Nyilván mert a "valódit, a lényegest" keresi az ember...

    VálaszTörlés
  6. @akimoto: tényleg van egynéhány! És olyanok, hogy beszéd közben a szemedbe néznek, nem mellé...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...