Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 6., vasárnap

Augusztus eleje - visszatalál-e végre a napocska?

    Állítólag holnaptól javulóban lesz az időjárás, lassanként szünetelni fog a majd egy hónap óta tartó eső... Ma reggelre annyira lehűlt az idő, hogy a konyhában langyos radiátor fogadott fél kilenc táján. 

    Szinte már nem is emlékszem a nyáreleji napos reggelekre, a felhúzott redőny alól türelmetlenül és biztatóan beszökő napsütésre, a kert megelevenedő színeire... A kánikula viszont élénken megmaradt : mennyire vágytunk eleinte a frissítő esőre! Álmatlanul forgolódtunk a felmelegedett szobában, és nappal is úgy pihegtünk, mint a partra vetett hal. Kilépni a házból, beülni a 40 fokos autóba végsőkig halogatott kínszenvedés volt... Talán már csak a végletekre számíthatunk a jövőben? Hová lett az arany középút?

   A múlt héten Martine barátnőm hangulatos ebédre hívott néhány elérhető ismerőst a tőlünk 20 km-nyire levő kis házába. Bár nem tudtunk a teraszra kitelepedni, szemünk előtt burjánzott a nagy kert. A ház több száz éves, kék zsalugatereivel olyan, mint egy mézeskalács-házikó. Viszont a hetven év táján barátnőm is arra készül, hogy beköltözzön városunkba, lakást vegyen a ház helyett és előrelátón előkészítse a közeledő öregedés éveit. 

   Martine szeret vendégeket hívni és mindig finomakat főz. Hatan ültük körül az asztalt. Évek óta ismerjük egymást, jól elbeszélgettünk órákon át. Igyekeztem pár fotót készíteni, mert általában elfeledkezek róla a társalgás tüzében.














10 megjegyzés:

  1. Névtelen6/8/23 12:05

    De hol vannak a kék ablaktáblás képek?? Nagyon csalódott vagyok ám... pláne, hogy be sem tudok jelentkezni a partfalról. Vár egy mai vers nálam, itt tegnapra hűlt le a levegő. https://partfal.blogspot.com/2023/08/es-most.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, el kell képzelni, nincs róla képem (ahogy a te versedben is - a képzeletnek nagy a hatalma!)
      Itt meg visszatérőben, egyelőre nagyon félénken, a napocska!

      Törlés
  2. Névtelen6/8/23 18:31

    Fázom én is. A teríték nagyon érdekes. Nálunk mindig porcelán, a tálaláshoz hőálló üveget használunk, abban sül-fő általában az étel. Már az "egytál". Mi volt az a kukorica dara - féle étel? K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, képzeld, zokniban, pulóverben ülök itt a gép előtt... De a nap már ki-kinéz, majd egy zápor sietve elmossa...
      A körítés az ún. kuszkusz (couscous) mellé szolgáló daraféleség, ami készen kapható a boltban szárazon (M.o-on is), ugyanezen a néven. Csak fel kell duzzasztani egy percig forró vízben, majd lecsepegtetni, kis vajban vagy egy kanál olivaolajban megkeverni, hogy elváljanak a szemek, tetszés szerint fűszerezni (lehet gőzön is duzzasztani, még jobb lesz, csak hosszabb).

      Törlés
    2. Névtelen6/8/23 19:31

      Rózsa, itt is rémes idő volt, mi nem kaptunk belőle a hegyen, se a gyerekek szintén a hegyen. Ha kiárad a Duna, abból baj lesz, ne adja a Jó Isten. Megnézem a kuszkuszt a bioboltban, köszönöm az információt. (K)

      Törlés
    3. Láttam a vásárhelyi "Promenád24"-en, micsoda ítéletidő (tornádó) volt Vhely és Makó között, fákat csavart ki, házakat rongált meg - Fr.o. egyes vidékein már egyre gyakoribb, de M.o-on még nem nagyon hallottam...

      Törlés
  3. Rózsa, a múlt hét esős és hideg volt. Már unom, elképzelem, hogy milyen sok lehet az egy hónap ilyen idő nyáron. Már várom újra a meleget, talán a héten bekövetkezik. Kívánom, hogy nálad is újra a neked tetsző idő legyen. Ne a nagy hőség.
    Alaposan megnézegettem a képeket, minden részletre figyeltem. A kuszkuszt felismertem, már ettem, és ízlett, de nem nagyon használom.
    A kék spaletták tetszettek, feltűnt, hogy mennyi van Franciaországban. Fehér színű is volt sok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönet a figyelmedért! Ma reggel már ragyogó napsütésre ébredtünk! Reméljük, eltart pár napig. Unokáim ma érkeznek, a másik nagyszülőknél kezdik, már rég voltak náluk hosszabb időre.
      A kék szín állítólag elriasztja a legyeket, ezért lenne olyan gyakori melegebb országokban. Mondanom se kell, hogy itt északon ritkaság! :)))

      Törlés
    2. Süt a nap itt is, és az erkélyemen 32 fok van. Örülök a sok esős hideg nap után.
      Érezd jól magad az unokákkal!
      Nem tudtam, hogy a kék szín így hat a legyekre, de jó, hogy kitalálták.:)

      Törlés
    3. Itt még csak max. 20 fokig merészkedik napközben, de néha már látunk is belőle...
      Az unokák megjöttek tegnap délben, de a másik nagyszülőknél kezdenek.
      Talán csak nem lesz belőle nálatok sem újra kánikula!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...