Keresés ebben a blogban

2024. január 18., csütörtök

A tél összehúzza a szemöldökét

    Két napja komolyan havazni kezdett. Eddig csak játszadozott velünk a pár centi, ami néha ijesztgetett ugyan bennünket, de hamar elolvadt. Tegnap azonban le kellett mondanom az előre megbeszélt időpontról, amelyre a kórházban várt a szemész, aki a szememet műtötte. Elindultam én az autóval a frissen hullott, több mint 10 centis  hóban, ami itt az utóbbi években ritkaság. Pár száz méter után visszakanyarodtam, mert nagyon csúszott az út a ráfagyott hó alatt, a közlekedési lámpák előtt és a körforgalomnál muszáj volt fékezni, ha óvatosan is. Sót minden jel szerint nem látott az aszfalt, s a téli gumikat is kevesen szerelték fel (nekem nincs is...), hiszen évek óta nem volt rájuk szükség. Most pedig itt északon jó sok hó leesett, komoly fennakadásokat okozott az utakon. Az időpontomat áttették péntek délelőttre, de nem vagyok benne biztos, hogy nem kell-e újból elhalasztani.

   



Szerencsére a házban meleg van (20°), s bár a kenyér elfogyott, gyalog majdcsak elballagok a sarokig... Igaz, hogy a járdáról senki se söpri le a havat a háza előtt, hisz a magamfajta öregasszonyok nem merészkednek a küszöbön túlra. Félünk az elcsúszástól, a töréstől, a végleges mozgásképtelenségtől.

   




Miközben ezeket a sorokat írom, kaparás, karistolás hallatszik az utcáról. 

Kinézek : hát a szomszédasszonyom fia (a közeli kisvárosból jött át) kaparja az aszfaltra fagyott hóréteget anyja háza előtt és megtoldja az enyémmel is! Hálásan megköszönöm neki.

10 megjegyzés:

  1. Nálunk van értelme a téli guminak. Használata segített soksok télen át. Hát csak óvatosan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, itt alig van havas tél, legalább is az utóbbi években. Garázsom sincs, ahol raktározhatnám őket... Az emberek sok helyen lomtárnak használják a garázsukat, ha van.

      Törlés
  2. Névtelen19/1/24 05:39

    Hó nincs, nyirkos nap után rózsaszín köddel érkezett az alkony. Kénytelen voltam megverselni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam, Márta, szép! Válaszom a te blogodon.

      Törlés
  3. Mekkora hó! (Nálunk évek óta semmi) (A szemem szereti. Csak.) Rendes az a fiú!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt se volt már jópár év óta! Én is meglennék nélküle. (a "fiú" 60 körül jár, és tényleg nagyon szimpatikus.)

      Törlés
  4. Írtam neked, de most látom, hogy eltűnt a kommentem. Sajnálom. Szerintem a hó, ami egy hete esett már elolvadt nálatok. Szépek a képek, különösen az első.
    Itt most meleg van. 10-15 fok közé is megy nappal a hőmérséklet. Ez nekem januárban sok, nem szeretem. Ilyenkor legyen hideg, ez lenne a dolgok rendje.
    Mikor nálunk nagy hó volt, a szomszédok nekem is segítettek ellapátolni a havat. Olyan hálás voltam én is, és megköszöntem nekik. Talán meg sem tudtad volna csinálni te sem, ráadásul a szemed miatt is lábadoztál, nem hiányzott volna az erőkifejtés. A szomszédod fia igazán rendes ember.
    Remélem, már jól vagy, és mind a két szemed rendbejött. Kívánom neked a legjobbakat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elolvadt végre a hó, s vele az idő is megenyhült vagy 10-15 fokkal. Ehhez már évek óta hozzászoktatott bennünnket az itteni tél...
      A hólapátoláshoz hiányzik nálam a lapát! Amúgy talán az erőfeszítést még bírtam volna, de az előzőleg ráfagyott hó miatt nem nagyon mertem a járdára lépni, valóságos jégpálya lett belőle a magamfajta bizonytalan egyensúlyú személyeknek.
      A szememnek szóló előírásokat (köztük : nem lehajolni, nagyobb súlyok emelgetését mellőzni) nem tudtam kezdettől fogva se betartani, pl. a bevásárlások terén... Hétfőn megyek kontrollra.
      A szomszédnőm (ő is özvegy) fia sokat jár hozzá segíteni, de ő mindig kevesli... Mondtam már neki, mi lenne, ha csak kéthavonta látná, legjobb esetben?... Nemcsak ez a fia, de a másik is, sőt egyik-másik unokája is...
      Éva, itt is divat a "hygge", Ilyenkor mindig egyik évfolyamtársam jut eszembe, angol-német szakos volt, ha jól emlékszem, nagyon kedves lány volt, néhány éve megtaláltuk egymást a F-B-on. Dániába ment férjhez (vagy 50 éve), nagyon boldog házasság, tejszőke, kékszemű unokákkal!... A hygge illusztrációja...

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Még csak 10 napos, Márta... Elfoglal nagyon egy kis "elmélkedés" a "kételkedés, kétely" természetéről és szerepéről, febr. 2-re kell elkészülnie. (érdeklődésedért köszönet!)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...