Keresés ebben a blogban

2010. június 14., hétfő

Moszkva, még mindig...

A legnagyobb megrázkódtatást azt hiszem mindannyiunk számára az ottani vécéhasználat okozta. Mivel a probléma előbb-utóbb megoldásra szorul, jó két héten belül mindenki hozzátörődött : nem mehetett naponta többször pénzes nyugati turisták fogadására szánt szállodákba dolgát végezni...
Hogy szűkszavúan érzékeltessem azok számára, akik nem részesültek efféle élményben : a туалет nevű helyiség kb. négy, szavazófülkéhez hasonló részből állt, azzal az érzékeny különbséggel, hogy WC csésze volt benne (födél nélkül) és főleg, még függöny sem leplezte az elfoglalóját! Orosz társnőink fölguggoltak egyszerűen a tetejére : ez mindenképpen higiénikusabb megoldás volt... Eleinte vettünk az egyik kabinra függönyt, "занято" és "свободно" megfordítható karton táblával, de hamarosan elsajátitottuk a némi egyensúlyozó technikát követelő pozíciót, és még az újságolvasás se jelentett problémát ebben a kényesnek tűnő helyzetben. Egy gyors pillantás a kabinsorra elég volt, hogy az ember megtudja, van-e szabad hely... Máig se értem, mi volt az ajtó megtakarításának mély és rejtett értelme.
Szovjetunióbeli utazásaink során az említett módszer számos változatát tapasztalhattuk meg, egy állandó elemmel : az ajtó hiányával... Azt hiszem, ha szociológus vagy etnográfus lennék, bőven jutna egy alapos tanulmányra belőlük!

4 megjegyzés:

  1. Aki ilyesmit nem tapasztalt a valóságban, rémesnek tartja. (Az is. De a "szükség" és -ezen témában különösen hangsúlyozottan - a muszáj nagy úr, ugye:)
    (Hasonlóan rémesen hangzik, hogy a görög szigeteken a használt papírt a WC csésze melletti szemetesben kell gyűjteni. Nagyon higiénikusan oldják meg, így ez a valóságban mégse rémes.. A SZU-beli élményekkel ellentétben! Kempingekben szereztem tapasztalatokat annó:( )

    VálaszTörlés
  2. Leningrádban a nyilvános wc fülkéi is ilyenek voltak, de volt valamicske ajtajuk, ami úgy kb. bokától mellig ért, fönt pedig kilátszottak a fejek. :)

    VálaszTörlés
  3. (Majdnem) mindenhez hozzá lehet szokni... Grúziában, Üzbegisztánban volt ennél "kacifántosabb" élményünk is!

    VálaszTörlés
  4. @ Bikfic: a rigai pályaudvaron ilyet kell elképzelni egyszerre 100 példányban, afféle "saloon" ajtóval...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...