Keresés ebben a blogban

2022. március 11., péntek

Beláthatatlan

    Alig kezdtünk a Covid nyomasztó hatása alól óvatosan fellélegezni.  Hinni sem akaródzott az amerikai titkos szolgálat figyelmeztetéseinek az ukrán határon felsorakozó kétszázezres orosz hadsereg széndékait illetően. Vártuk a tavaszt! Egyesek a nyári vakáció szervezéséhez láttak, első lépésként kezdték lemosni a kerti bútorokat, a teraszt, színes tavaszi virágokat ültettek az ablakpárkányra, reggeli szívvidítónak, a hosszabodó új napok tiszteletére. Amolyan békebeli rutinos elfoglaltságok ezek, amikor az ember bízik a holnapokban.

   S mi lett belőle? Napról napra sűrűsödő újabb és újabb félelmek, szorongások. Egyre kevesebben vannak, akik ismerték, átélték, bőrükön szenvedték meg a háborút. Én 1947-ben születtem, csak szüleim elbeszéléséből, könyvekből, filmekből ismerem, mit jelent a háború, s meghajolok Európa nagy szellemei előtt, akik képesek voltak félretenni a véres gyűlölködést, hogy az évszázados ellenségek kezet nyújtsanak egymásnak, s ezzel tartós békét, felvirágzást biztosítsanak Európa népei számára. 

   Vajon Putyin tényleg csak a téli olimpia végét várta, hogy ne tegye tönkre kínai barátja rendezvényét, s lerohanja Ukrajnát?... A világméretű tiltakozás ellenére nem hátrálhat meg, bezárkózott saját csapdájába, s hazug propaganda gépezete, elnyomó politikai rendszere elnémítja lakosságának azt a részét, amelyik tiltakozhatna. Vajon valóban egyedül hozza döntéseit (nehezen hihető), elszigetelt, paranoiás magányban, mint amilyet Sztálin is teremtett maga körül annak idején? Akik Ukrajnában életüket teszik kockára, legalább tudják, miért halnak meg...

   Mindenesetre, akik unalmasnak találták nyugodt életüket, a mindennapi rutint, melyet legfeljebb a benzinárak, a kezdődő infláció, az egyre nehezebben kihúzható havi költségvetés nyugtalanított, most mélyebb félelmek, szorongások felé fordulhatnak. A jövő beláthatatlan lett.










12 megjegyzés:

  1. Kedves Rózsa, nagyon szomorú ez a szorongás ami mindannyiunkban benne van, én is aggódom az otthoniakért, de a mai technológia árnyékában senki sincs biztonságban. Ha Ukrajnában élnék és valaki azt mondta volna nekem 3 héttel ezelőtt, hogy vagy orosz világ lesz vagy kitör a háború és elveszítem a szeretteimet, mindenemet, akkor gondolkodás nélkül azt mondtam volna: legyen oroszvilág! Tudom, hogy nem ilyen egyszerű,de én Erdélyben a kommunizmus idején születtem és nőttem fel, "román világban"... és látva azt a rengeteg ukrán civil áldozatot ma már felteszem magamban a kérdést, hogy megérte ez Zelenszkijnek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, a választás nem könnyű. Én valahogy megértem Zelinszkijt és az ukránokat... Aki belekóstolt a szabadságba, nehezen tudja elképzelni, hogy újra elfojtsák... Az ukránok számára pedig ez már nagyon régi probléma...
      Szeretteink elvesztése az élet vége.

      Törlés
  2. Nem szeretnélek megbántani, és másokat sem...
    Sok minden volt és van, ami sosem kerül a nyugat civilizált híradásaiba, s mi is többnyire azért tudunk róla, mert közel vagyunk.
    Túl közel - Erdélyhez.
    Túl közel - Kárpátaljához.
    Így nem csupán a bemondott fél, negyed igazságok zaklatják fel életünket, hanem a való fájdalmas mezítelensége.
    A napokban gyakran felidéződik bennem az az utcakép Kolozsváron, amikor a vércseppek még látszottak a belvárosi tér kövein.
    Felsejlik nyolc évvel ezelőtti kárpátaljai utam, melynek során sokat láttam, de korán sem eleget. A világ egyik legkorruptabb országa, Európa egyik leggazdagabb vidéke.
    És milyen az élet ott?! Vetődik fel a kérdés - a donyeckiek élete lassan évtizedessé merevedő borzalom, a kárpátaljain mély szegénységben vergődök százezrei.
    Nyelvtörvény.
    Amerika barátság. Mely nem egészen felebaráti. Mert uncle Joe fél szemmel a medvére pislog, s arra biztatja a színészt, hogy huzigálja csak bátran a rusz medve bajszát, mert az óceánon túli birodalom majd megóvja.
    Hát nem.
    Milliók vergődnek, rohannak a semmibe.
    Gyászolnak.
    Feslett nyomorúság tanúi vagyunk.
    Tört arcú gyerekek kóstolnak bele ismeretlen finomságokba, élvezik a meleg menedéket, s szorongatják szívükben elhagyott szerettek vágyott képeit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta, nem sértettél meg, bár teljesen nem értettem kommented minden vonatkozását. Pl. hogy kerül Ukrajna témájához Erdély?...

      Már említetted egy másik helyen, milyen nagy sokkhatást ért el benned a kárpátaljai szegénység képe... A kisebbségeknek tÖbbnyire nincs sok szerencséje, sem támogatója...

      A nagyrészt orosz anyanyelvű Donbassz és Luganszk oroszok által elfoglalt területe háborúban áll, ez nyilván nem segíti elő a felvirágzást... A Nato kezdettől fogva azon az állásponton volt - az alaptörvényére támaszkodva, - hogy nyílt fegyveres konfliktusba nem bocsátkozhat Putyin ellen, mert az a 3. világháború kezdetét jelentené. (Legfeljebb, ha valamelyik tagállamát megtámadják) Ezért korlátozódik az USA és az EU támogatása fegyverszállításra, gazdasági, pénzügyi korlátozásokra, ami bumerángként vissza fog ránk is ütni, tehát nincsen bizonyos áldozatvállalás nélkül. Zelenszkij, ha tetszik, ha nem, demokratikus választásokkal került hatalomra (amely magát is meglepte). A kivételes szituáció kihozta belőle az államférfit, mögötte áll a lakosság, s ő sem menekült el! Putyin elszámította magát, amikor azt hitte, hogy pár nap alatt lerohanhat egy szuverén országot, szokása szerint. Sőt, a Biztonsági Tanácsban is csak Kína tartózkodott az állásfoglalástól, és világszerte is egyhangú volt a felháborodás.
      "Milliók vergődnek, rohannak a semmibe", írod. Vajon ki hibája?
      Ha hullanak a bombák a civil lakosságra (Putyin állítását meghazudtolva), akkor menekül, aki tud. A férfiak maradtak, védik, amit még lehet...

      Törlés
  3. Széttöredezett és lesújtó tapasztalatok között vergődő világunkban úgy látszik, mintha nem is létezne igazság.Mihez, kihez mérjük magunkat? Apai ágról kárpátaljai, anyai ágról székely őseimhez már csak megtérni szeretnék. A politikai elemzők utalásaiból még egy, felmérhetetlenül gazdag erő belépése várható kiszámíthatatlan következményekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, mintha a természeti katasztrófák, bolygónk túlnépesedése és energia- és ivóvíz válsága nem lenne elég!... Az egyéni tragédiák, sajnos, nem sokat nyomnak a latban.
      (Nem tudom, mire utalsz a köv. mondattal: "A politikai elemzők utalásaiból még egy, felmérhetetlenül gazdag erő belépése várható kiszámíthatatlan következményekkel.")

      Törlés
  4. Remélem, hogy győz a józan ész, bár most ez nem így tűnik a sikertelen béketárgyalások után. Ha nézem a Híradókat mindig elkeseredem. Hány embernek kellett otthagynia az otthonát férjeiket, fiaikat, a rokonokat.Hány áldozat van, és hányan nem tudnak a szeretteikről.
    Állandósult a félelem, én is félek. Egyszerűen nem tudom elkerülni. Elég egy rossz lépés, döntés, nyilatkozat, és beláthatatlan következményei lehetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A demokratikus rendszereknek ennyi pozitív fölénye van az "illiberális", esetleg elnyomó rendszerek felett, hiába akarják őket a zsarnokok lejáratni hazug propaganda hadjárattal: a menekülők általában nem Oroszország, vagy Észak-Korea, esetleg Kína felé veszik az irányt...
      Putyint nem a józan észre számítva lehet meggyőzni, azt hiszem.

      Törlés
  5. Erdély úgy kerül a képbe, ahogy Kárpátalja. A kisebbségek mindenütt emberi bánásmódot érdemelnek. Az ukraknai lakosság számos nemzetből áll, erre kellett volna tekintettel lennie a vezetésnek. Zelenszkij amarika barátsága semmiképpen sem önzetlen szerelem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A kisebbségek mindenütt emberi bánásmódot érdemelnek." Ebben teljesen egyetértek veled.
      Kommentedből úgy tűnik, mintha felmentést keresnél az orosz megszállók számára. Z. azért kérte a Natohoz és az E.U.óhoz való meggyorsított csatlakozást, mert tartott az orosz támadástól, ami várható volt a Krím elfoglalása óta, nem beszélve Grúzia egyes területeiről és a Donbasszról is... Nincs itt szó "önzetlen szerelemről"!...

      Törlés
  6. Az ukrán kormánynak éppen saját népe érdekében kellett volna korrekt nemzetiségpolitikát folytatnia.
    13 ezernél több ember halt meg 2014-től, az orosz emberek gyilkolása ellen ki tiltakozott?! Nem menthetők fel, de nehogy már Amerika ítélkezzen.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...