Keresés ebben a blogban

2022. március 24., csütörtök

Mindenki fél...

    Hát pontosan ez lehetett az agresszor célja: a megfélemlítés! A saját és családja életéért rettegő ember meghunyászkodik és mozdulni, sőt, megszólalni sem mer, nehogy "provokálja" a szomszédját lerohanót, hátha így ő kimaradhat a bajból! "Csak rosszabb ne legyen!", kibírjuk valahogy... Máig is fülembe cseng őseim tanítása, az elnyomottak, kisemmizettek nullára csökkentett ambíciója: a túlélés mezítelen vágya. 

   Nem akarok bonyolult politikai vitába bocsátkozni, főleg így választások előtti időkben, amikor a különféle propaganda gépezetek teljes erőbedobással dolgoznak a sokszor bizonytalan, rettegő polgárok puhításán (már ott, ahol nem csak egyfajta hangot lehet hallani!...) Hogy minden más hitelét veszítse, s maradjon a puszta meghunyászkodás. Tegnap megnéztem egy Friderikusz műsort két ritka érdekes és okos meghívottal, Sz. Bíró Sándor történésszel és Buda Péter nemzetközi szakértővel. Több mint 2 órán át hallgattam őket és némileg megvígasztalt, hogy van még ilyen műsor a magyar tévében...

   Megmetszettem minden rózsafát, fáj is térdem rendesen. Majd megenyhül, ennél nagyobb baj ne legyen. Gyönyörűen süt a nap, a kamélia tele virággal s még ki sem nyílt bimbóval is. Öröm kiülni a teraszra egy kávéra, kis beszélgetésre betévedt barátokkal, "megváltani a világot", ahogy mondani szokás, mert nagyon ráférne! Ha a nagyot nincs is hatalmunkban megváltani, legalább személyes, közvetlen kis világunkat igyekezzünk a lehető legszebben, legtestvériebben berendezni, hiszen egymástól függünk, társas lényekként, az emberi nyáj melegében.

Kis tavaszi uzsonna egyik barátnőmmel (idén először) a teraszon, egy pohár elzászi édes fehér borral

11 megjegyzés:

  1. Gyönyörű rend van a kertedben. A kaméliát megpróbálhatnánk mi is, a korai virágzása nagyon csábító. Megkeresem Friderikusz műsorát, hátha ismétlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, olyan kicsi, hogy épkézláb embernek csak 1-2 óra munka, de az én sántikálásomhoz több idő kell! Kezdenek előbújni a levelek is.
      Az adás hozzáférhetőségét e-mailben továbbítottam.

      Törlés
    2. Köszönöm, Rózsa!

      Törlés
  2. A tavasz segít.... Ha csak kicsit, már az is eredmény. A kinti uzsonna idilli és csábító. Ha lehetne, én a Te sütidet választanám. Bár a kis citromtorta is biztos finom lehetett😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétségtelen, hogy borús időben még sötétebbek lennének a gondolataink!
      Anne barátnőm is eléggé lelombozódva érkezett... Ezért javasoltam a számomra rendhagyó csemegéket (cukorszintem miatt nem folyamodok ilyesmihez!) a finom napsütésben egy kis séta után, s jót tett a beszélgetés is mindkettőnknek!
      A jobb oldali süti "éclair au café" (éclair = villám), egyik kedvencem - volt!

      Törlés
    2. Az "ekler" nagy kedvencem. A legfinomabbat Constantine-ban ettem, a Francia utca pékségében, az nem kávés, vaníliás krémmel volt töltve.Hmm,... 55 évvel ezelőtt. 😂

      Törlés
    3. Hmm... Constantine...
      Itt a csokis és a kávés a leggyakoribb. Kedvencem (volt) az utóbbi. Ma már szinte csak messziről...

      Törlés
  3. "...hiszen egymástól függünk, társas lényekként, az emberi nyáj melegében."
    Ezt a melegséget érzem és nagyon jót tett. Jó, hogy visszatértem közétek! :)
    Én is élveztem ma az erkélyen a meleget, most még lehet, de nyáron inkább bújok a hűvösebb szobába.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól tetted, kedves Borka!
      Én is ezt a még elviselhető meleget szeretem a legjobban. Sajnos, errefelé ritka egyfolytában ennyi napos idő... Éjszakára viszont nagyon lehül még.

      Törlés
  4. Meg kell találnuk az élet apró örömeit ebben a nehéz világban.Legyen ez akár egy tavaszi uzsonna a teraszon. Jó, hogy megteszed, Szükséged/szükségünk van rá mostanában a jó dolgokra. Egymást bíztatjuk, próbálunk segíteni a másik lelkivilágán itt a blogokban is, és ez így jó.Kialakult egy egymást támogató közösság szerencsére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem mindig meghatottak ezek a "virtuális" térben kialakult barátságok, törékeny voltuk ellenére. Tudom, hogy tűnékenyek, némelyikük nyomtalanul elolvadhat az ismeretlenben, de még az illúziójuk is tehet velünk jót. Sokszor szerettem volna a valóságban is megismerni jónéhányukat, másokat ismeretlenül is meggyászoltam, olyan közel kerültünk egymáshoz pusztán a szavak, képek útján.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...