Keresés ebben a blogban

2022. április 8., péntek

"Ó, tarts ki addig lélek, s védekezz!"

    Kint szorgalmasan, kitartóan esik. Kellett már nagyon a talajnak! Több héten át kecsegtetett bennünket a napsütés, hogy igazán itt a tavasz. Kis japán juharomat, sem a hortenziát nem tudta átejteni. Leveleik még alig-alig kezdenek előbújni.

   A hóeséssel nagyot esett a hőmérséklet, éjszakánként fagyott is. Ha visszagondolunk, már a harmadik tavaszunk telik ilyen nyomott, visszás hangulatban, nem számítva az előzőek klíma katasztrófát rebesgető jóslatait. Az utóbbi háromban viszont megvan rá a kézzel fogható ok.

   Jelenleg százharminc ezren felüli a napi covid-fertőzöttek száma (legalábbis a tesztelteké), többnyire enyhe lefolyással, bár napi száz halottal. Már nem is közlik a legutóbbi variáns nevét, fontosabb hírek monopolizálják a figyelmünket: ukrán-orosz háború, választások itt és ott. A járványszakértőket katonai szakértők váltották fel a TV-ben.

   Eltökéltem pedig, hogy igyekszem reménytkeltő, kellemesebb témáról írni, hogy egy lélegzetvételnyi friss levegőt engedjek be a blogvilágba a lehangoló hírek közepette. Van-e olyan rugalmas az emberi természet, hogy az átélt újabb és újabb rossz hírek tengerében a felszínen tudjon maradni, és ha egyszer netán újra béke lesz, tudjuk önfeledten átélni a boldogságot. Ahogyan Radnóti mindenkinél jobban érezteni tudta velünk, pedig neki volt rá a legkisebb esélye:

...Nyarakra gondolunk s hogy erdeink

majd lombosodnak s bennük járni jó,
s kertjeinknek sűrű illatában
fáján akad a hullni kész dió !
s arany napoknak alján pattanó
labdák körül gomolygó gomolyag,
gyereksereg visong a réteken
zászlós sörényű, csillogó lovak
száguldanak a hulló nap felé !
s fejünk felett surrog és csivog
a fecskefészkektől sötét eresz !
Így lesz-e? Így ! Mert egyszer béke lesz.
Ó, tarts ki addig lélek, védekezz !





8 megjegyzés:

  1. Mindent elmond a vers... Üzenet a múltból.
    Igyekszünk, igyekszünk. Néha nehéz, de lélekben békét és nyugalmas napokat remélünk. Addig is, minden szépnek, minden kedves pillanatnak lehet és kell is örülni. Hogy tudjunk kitartani. A tavasz színei, illatai, hangjai most segítenek. Jó hogy nem tél jön!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endi, Radnóti képei olyan érzékletesen gyönyörűek, annyira összesűrítve idézi fel a boldog békeidők ízét, hogy mindig megfájdul tőle a szívem: mit élt át közben ez az ember, ez a zseniális költő, aki az apró részletekben rejtőző boldogságra irányítja sóvárgó figyelmünket... Utánozhatatlanul.

      Törlés
  2. Gyönyörű nap lesz az, amikor beköszönt a béke. Addig még sok szenvedés vár az emberekre, de gondoljunk a jóra, higgyünk, bízzunk abban, hogy egyszer eljönnek a harc nélküli napok, és ahogy írod önfeledten tudjuk átélni majd a boldogságot.
    Radnóti csodálatos költő,köszönöm, hogy elhoztad a sorait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, fenti válaszom neked is szól. Igen, addig még sokan halnak meg idő előtt gyilkos kezektől Ukrajnában is... Radnóti oly gyönyörűnek álmodta meg a béke napsütéses "sűrű" illatát, melytől még a dió is fennakad a fán, miközben ő maga a fagyos földön hált kiéhezve, elgyengülve, s a holdvilágnál rótta noteszébe utolsó sorait...

      Törlés
  3. Nehéz átélni ezeket a nehéz időket, de mindig ott bujkál a remény és kitartunk, igen! Lesznek még szebb napok...
    "Mert egyszer béke lesz.
    Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!"
    Gyönyörű vers.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, annyira ragaszkodott az élethez, mindenáron túl akarta élni a poklot. Megvan a naplója nekem, sőt, a feleségéé is... Nomeg, főleg a versei. Néhányat lefordítottam franciára, Muriel segítségével, akit nagyon jó költőnek tartok, de persze egy szót se tud magyarul!...

      Törlés
  4. Vajon mennyire értékeltük a békét - eddig?!
    Mennyire nyomtak/nyomnak el apró-cseprő gondjaink?
    Nehéz mérleget vonni.
    A gyönyörű tavasz itt van, egy hete megérkeztek a fecskék, fáznak szegények, didergő szirmokon várva-várt eső nyomai.
    Virágvasárnap van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Vajon mennyire értékeltük a békét - eddig?!
      Mennyire nyomtak/nyomnak el apró-cseprő gondjaink?"

      Erről jut eszembe, hogy a béke is olyan lehet, mint a boldogság, a szabadság - vagy akár az oxigén: csak akkor veszünk nélkülözhetetlenségéről tudomást, amikor NINCSEN!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...