Keresés ebben a blogban

2024. március 11., hétfő

Esős hét : még egy!...

   A résnyire nyitott konyhaablakon át hallom egy rigó tétova csipogását... Egyszer csak látom : tőlem pár méterre, a terasz szomszédok felüli falára telepszik egy gerlepár. Méricskélik egymást, nyilván érzik a tavasz hívogatását. Melyik lehet a "fiú", melyik a "lány"? Olyan egyformák! Egyszer csak szabályos csókolózásba feledkeznek, majd se szó, se beszéd, áttérnek a befejező aktusra. Ezennel megtudom, melyik volt a "fiú"...

   Csepereg az eső, szombat óta ismét felhőbe burkolóztunk. Fiam felkiáltása szívből jövő, amikor vasárnap éjjel 11 felé megérkezik hazulról : "Hogy lehet ezen az égtájon kibírni? Nálunk (Párizstól kicsit délebbre) egész hétvégén ragyogóan sütött a nap!" Csak mosolygok rajta, hiszen itt lakott ő is 10 évig, mielőtt Párizsba költözött volna, hogy a Sorbonne-on befejezze tanulmányait és elkezdjen dolgozni. S ha néha búskomorságról panaszkodtam a szűnni nem akaró felhőtakaró, a fényhiány miatt, túlzásnak érezte... November óta van benne része bőven. 

   Csütörtökön a délután jó részét egy idősek otthonában töltöttük 4 színjátszó barátnőmmel. Az otthon maga kellemes, nagy ablakokkal, zöld növények dzsungelével. Annie szervezte a felolvasást, a 4 magányos nő monológját életük alkonyán, mely 2018-ban került először bemutatásra (lien ici). A közönség legidősebb tagja 101. évét tölti május elején, de meglepő szellemi frisseségről tett tanúságot. El is mesélte élete egyik fontos epizódját, melyet a felolvasás ébresztett fel benne... Nagyon kellemes délután volt. A közönség egyhangúlag kérte, hogy hamarosan menjünk hozzájuk vissza! 





       







10 megjegyzés:

  1. Kedves Rózsa, itt egész nap kitartóan esik, és sötét van. Ahogy az időjárásjelentés mondta, ciklon van felettünk, és még lesz is. Gondoltam rád, hogy neked hányszor van részed felhőtakaróban, esőben. Most a fiad is újra átéli, és megérti bizonyára, hogy néha búskomorságra panaszkodtál.
    Szeretem, amikor a barátnőidről és a felolvasásokról írsz. Milyen örömet okozhattatok az időseknek. Gondolom, hogy a kérésükre újra visszamentek, és a közel 101 éves hölgy is örülni fog. Szeretnék szellemileg friss lenni még sokáig.
    Mikorra terveztek legközelebb felolvasós találkozót? Nem egy esetleges idősek otthonában történőre gondolok, hanem arra, amit rendszeresen szoktatok tartani valakinél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az előbb, d.u. 5 felé elmentem kenyérért és jó nagy zuhancsba keveredtem... 7 fok volt és olyan köd vett körül, hogy minden autó a nagyobb lámpával világított... Azt hiszem, a felhők leereszkedtek a földig!
      Legközelebb május 24-re van a megállapodás az otthonnal. Nehéz közös időpontot találni, mindenki elfoglalt mindenfelé.
      A tavasszal talán nálam is lesz irodalmi est (legutóbbi júniusban volt), de számomra az ősz, tél kicsit körülményes lett a szemeim miatt, nem sikerült befejeznem a nagyobb lélegzetű szöveget, melyet tervbe vettem. De ami késik, nem múlik!...

      Törlés
  2. Névtelen11/3/24 20:09

    Itt is esik, pontosabban eseget már pár napja, nincs tkp hideg, csak a szürkeséget utálom. Olyan szép már a környék, a kertek tavaszi virágai egy kis napfénytől sokkal szebben virulnának.
    Ez a felolvasás, nahát! Nagyon lélekemelő. Mindkét félnek, azt sejtem.... Biztosan sokáig fognak Benneteket emlegetni az otthonban. Szép. Meg is hatódtam, igazán.
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endi, pont azalatt írtam Évának a választ, mialatt te a megjegyzésed!...
      Tehát nálatok is "eseget"... Csakhogy itt még télikabát dívik, és a kamélián kívül memigen virít semmi (ma is 7 fok)...
      A közönség nagyon jól reagált, talán annak is köze van hozzá, hogy ez az otthon nem olyan, mint a legtöbb ilyen intézmény : a lakók egy része kis egymáshoz "ragasztott" házikóban lakik, amely egy nagyobb helyiségből és egy fürdőszobából áll, otthonról hozott bútorral berendezve s még kis terasz is jár hozzá.
      Köszönöm.

      Törlés
    2. Névtelen11/3/24 20:28

      Akkor körbeirogatjuk egymást, mert én meg Neked válaszoltam a hogyisvoltban, míg Te itt nekem.😄

      Törlés
    3. Névtelen12/3/24 01:15

      Tetszik ez a "köbeírogatás"! Nagyon! (R.)

      Törlés
  3. Eső, hideg és óriási szél... volt benne részem az elmúlt napokban Malmöben. Még a kedvenc - tengeri - sétámat is kihagytam. Ma már az ágyikómból figyelem, hogy fúj a szél erősen, pedig a kerti munkák sürgetőek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt kicsit délebbre vagyunk, bár a belga határ csak 10 km... Hamarosan megérkezik hozzád a lágy tavaszi szél is! Itt még nem járt!...

      Törlés
    2. A lágy tavaszi szél bolondozik, a kert már tele nárcisszal, és néhány tulipán meg jácint is pompázik

      Törlés
    3. Névtelen13/3/24 17:49

      Itt is egyre gyakrabban hallom a madarakat a kertben, talán nem csal az ösztönük... (Rózsa)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...