Keresés ebben a blogban

2019. december 10., kedd

Szeles hétvége

   Esős, szürke napok, szélrohamokkal... Akárcsak az ország hangulata, feszültséggekkel teli, nyugtalan, s közben készülgetne az év végi ünnepekre is. A kormány nyugdíj-reform tervezete és a nyugtalan vasutasok, buszvezetők, pedagógusok, kórházi dolgozók, sőt, rendőrök  -  azaz a közalkalmazottak  -  között folyik az erőpróba.  
   Mi, a legidősebb generáció megjártuk szombat-vasárnap az utat a gyerekekhez, remélve, hogy nem kerülünk az autópályát helyenként eltorlaszoló kamionosok csapdáiba. Sikerült dél felé odaérnünk és megmerülnünk a családi melegben. Délután a két unoka hivatalos volt baráti születésnapokra, de az estét és a vasárnapot velünk töltötték.
   Fiam születésnapjára már vagy 30 éve ugyanazt a süteményt kéri, melynek neve "omelette norvégienne", vagyis norvég omlett. Semmi köze ugyan a felvert tojásokbol hirtelen sütött eledelhez, s nyilván pont azért norvég a neve, mert egyszerre jeges és forró. Egyszer-kétszer már leírtam a recepjét ezen a blogon. Ezúttal előző este megsütöttem a piskóta alapot és vasárnap délre csak a befejezés maradt. Kicsit be kell locsolni vízben oldott likőrrel, majd 1 liter fagylaltot rátenni, amire 5 tojásfehérje cukorral, forró víz felett felvert kemény habja kerül. Cukorral enyhén megszórjuk és a sütőbe tesszük a felforrósított grill alá pár másodpercre (!). Miután kivesszük, könnyen gyulladó szesszel (a barackpálinka kiváló!) enyhén meglocsoljuk és meggyújtjuk. Igy tesszük a kis kék lángokkal az asztalra (legjobb előtte villanyt oltani, ha este tálaljuk). 
   Az egészben a gyorsaság a fő, mert a fagylalt gyorsan olvad... A siker általaban nem marad el, és nagyobb mennyiség is könnyen emészthető.
   Délután 5 óra felé újra útra keltünk és fél 8 felé haza is érkeztünk...  

Rohamléptekkel közeleg a karácsony...


4 megjegyzés:

  1. Elképesztő, milyen rafinált süteményeket tudsz csinálni! Nagy gyakorlat, ügyes kéz kell hozzá. Gratulálok, persze az ünnepeltnek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Klári, valójában sokkal egyszerűbb, mint akár egy magyar almáspite! A magyar sütik sokkal munka- és időigényesebbek. Itt tényleg a gyorsaság a fontos. Anyósomtól tanultam.

      Törlés
  2. úgy látom mostanában gyakrabban vagytok a gyerekekkel (vagy csak gyakrabban irsz róla?) Helyes! az a két és fél óra semmi (nekem majdnem kétszer annyi)

    hooogy néz rád az unokád, föl? !! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ők utoljára okt. elején jártak itt rokoni esküvőn. Mi okt. végén és dec. elején születésnapok alkalmából... Úgy összesen inkább kevesebb, mint az előző években, de biztattam is őket, hogy ne érezzék kötelességüknek, hogy bennünket ajnározzanak, hanem korukbeli barátaikkal is több időt tölthessenek. Hagyjuk őket élni, és legyen nekünk is önálló, tartalmas életünk, amíg lehet... Annál jobban élvezzük az együtt töltött időt.

      Háát, lehet, hogy fölnéz egyelőre, méretre még hiányzik 15-20 cm!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...