Keresés ebben a blogban

2022. május 5., csütörtök

Kis zárójel a gondok enyhítésére

   Két szombat között voltam távol, de ez a kis zárójel nagyon kellemes megszakítása volt a manapság állandó stresszhatás alatt folydogáló mindennapjaimnak. Különösen fiamnak hiányzott, hogy tavaly nem mehettünk el Magyarországra, s nem merülhetett meg a délalföldi hangulatban, ahol az élet sokkal lustábban folydogál, mint Párizs környékén (főleg persze a vakációzóknak, de nemcsak). Mindenesetre boldog mindszenti nyarait idézi fel, bár az akkori család nagy része már csak gondolatainkban van jelen. Helyüket átadták az újaknak, fiatalabbaknak...

   A szegedi kirándulásunk napját kivéve, ahol is óriási záporban volt részünk, végig szép időnk volt. Szegeden hajdani "Mórás" szobatársamhoz, S. Rózsához bőrig ázva érkeztem, pedig csak az autóig tettem meg kb. 50 métert. Átvettem tőle egy példányt abból a könyvből, melyben barátok, régi diákok és a család gyűjtötte össze emlékeit 2016-ban elhúnyt gimnáziumi tanárunkról, akinek emberi tulajdonságai, sok területre kiterjedő érdeklődése és kiemelkedő műveltsége nagy tiszteletet, sőt csodálatot vívott ki Hódmezővásárhelyen, sőt, azon túl. Én magam is elkövettem benne 3 oldalt, ezért járt a "szerzői példány". Rózsa, pár nappal azelőtti lábműtéte ellenére sok finomságot készített és az időközben befutott egyik osztálytársammal felevenítettük a múltat, de a jelen sem maradt megtárgyalatlanul. Visszafiatalodtunk valamelyest, kicsit viharvert hetvenesek...


Vásárhelyen egy fagyi erejéig (Agnès fényképezte)

   Magyar családunk szerető gondoskodása folytán messze voltunk az éhhaláltól! Érkezésünk éjszakáján házi készítésű húsvéti kalács, sonka, főtt tojások, a házban kellemes meleg várt bennünket, másnap pedig 14-en ültük körül a bőven megrakott asztalt sógornőm (öcsém özvegye) házában. A gyorsan elfutó szűk hét alatt sokat kártyáztunk, társasjátékoztunk, sétáltunk a gyerekekkel, kicsit behozhattam egész évben felgyülemlett frusztrációmat ezen a téren! Mint már említettem, itt, ahol lakom, amúgy elég széles baráti köröm nemigen szokott hozzá a társasjátékokhoz, így ezen a téren a családi összejövetelekre tudok csak számitani. Két unokám is teljesen beavatva várja a ritka alkalmakat. Unokaöcsémmel minden nap találkoztunk, ahogy munkájából hazaért, nálunk, vagy náluk, s az utolsó estét nálunk zártuk tízen egy nagy családi pizza-partyval.

indulás előtti vacsora nálunk (Lucie fényképezte)


   Párizsba későn érkeztünk szombat este, ezért csak másnap délutáni vonattal jöttem haza. Barátnőm, Evelyne várt az állomáson és meglepődve fedeztem fel a kész új teraszt, amelyre gyakran gondoltam távollétemben: vajon sikerült-e befejeznie A-nak, nagyon elfoglalt fiatal mesteremnek a pár nap alatt? Nemcsak hogy befejezte, de felhozta a kertből az asztalokat a virágos ládákat, az ágyások frissen kigazolva, a gyep lenyírva, sőt még a konyhára néző ablakok is tisztára pucolva vártak rám! Kiderült, hogy a hét végén nemcsak barátnője (akit nem is ismerek) szállt be a nagy sürgés-forgásba, hanem két kedves barátnőm, Anne és Evelyne is! Sőt, szomszédasszonyom, aki a kerítésen keresztül nap mint nap át-átpillantott s szokása szerint közvetlen baráti kapcsolatot teremtett A-val, egy nagy csokor orgonával és egy csokor gyöngyvirággal tette illatossá a házat, amit itteni május elsejei szokás szerint Evelyne egészített ki. Egyszóval, el voltam bájolva barátaim figyelmességétől, egyáltalan nem vártam el ennyi kedvességet. Hazaérkeztem.
S mondja még valaki ezek után a franciákról, hogy hűvösek, zárkózottak, távolságtartóak!
 

Majdnem kész!... (A. fényképezte)

14 megjegyzés:

  1. Jókedvű soraidat örömmel olvastam. Pihentető kiruccanás lehetett a Mo-.on való látogatás az utazás kivételével. És a terasz. Príma. Derűlátásra ad okot. Minden jót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mick. Kicsit derűsebben látom valóban a világot, mint elutazás előtt!

      Törlés
  2. Nagyon tetszik az új teraszod. És mintha két családod lenne, úgy lett a hétnek vége. Csodálatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, ha teljesen kész lesz és veszek rá virágokat is, nomeg egy új kis kalyibát a régi helyére, jó lesz (már most is sokkal jobb!) Az itteni barátaim valóban önzetlenek és melegszívűek, nagyon szerencsés vagyok!

      Törlés
  3. Örömmel olvastam az írásod. Jó emberekkel vagy kürülvéve legyenek azok rokonok vagy barátok. A. megcsinálta a teraszt, és még sok más hasznos dologgal is megörvendeztetett.Igazán figyelmes és jó ember. Lehet most már kiülni, csak a jó idő kell hozzá, remélem eljön az is hozzátok.
    Jó, hogy együtt lehettél a családoddal, főleg az unokákkal. Kellemes időtöltés lehetett a társasjátékozás is. A gyerekeknek és neked is jót tett a közös együttlét.
    Kívánom, hogy még sok hasonló napokban legyen részed a jövőben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, Anya mesélte, hogy 9-10 éves korom körül egy jósnő járt Mindszenten és a Kultúrházban (!) fogadta a pácienseket. Csak annyi maradt meg belőle az emlékezetemben, hogy öcsémről azt jósolta, híres ember lesz (tudtommal nem vált valóra, 53 évesen meghalt...), én pedig "körülrajongott" leszek (pontosan emlékszem az akkor még kissé bonyolultan hangzó szóra!)... Hát, mit mondjak, kicsit így érzem néha itt-ott, bár úgy gondolom, érdemtelenül...
      Igazán jót tett a rövid hét a gyerekekkel, az ottani családunkkal és a néhány régi baráttal (túl kevésre jutott idő!).

      Törlés
  4. Flóra nagyon szép lett a kis édenkerted!!!! Az itthon töltött idő pedig úgy érzékelem - az írásod alapján - hogy feltöltött, kaptál egy csomó muníciót az elkövetkezendő időkre!

    VálaszTörlés
  5. Igazad van, Andrea, feltöltődtem egy időre és július elejére pedig unokahúgom és férje látogatását várom 10 napra!
    A kertre pont most esik az eső, de már kellett neki nagyon a víz!

    VálaszTörlés
  6. Ez bizony nagyon jó húsvéti kiruccanás lehetett. Az itthoni légkör, a családdal töltött napok - végre, a hosszú szünet után! Jó volt olvasni. :)
    Na és a meglepetés mikor hazaértél! Igazán boldog lehetsz, hogy ilyen szép családod és ilyen kedves, törődő, segítőkész barátaid vannak. Nagyon szép lett a terasz, ez most sokáig kitart, nincs gondod vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kedves Borka, azt hiszem, az új terasz már túlél engem is!... Egyelőre kicsit hűvössé, borússá vált az idő, rajtam meg annyira kijött a fáradtság, hogy mozdulni sincs kedvem egyelőre, nemhogy a problémák megoldásán törni a fejemet...
      Talán hamarosan elmúlik rólam a tehetetlenség nyomasztó érzése...

      Törlés
  7. Kedves Rózsa, már nagyon vártam a beszámolódat és bár a számítógépen nem vettem elő minden nap, mert éppen nagy meszelés van nálam, ma reggel csak azért bekapcsoltam, hogy lássam jelentkeztél-e :) Örülök, hogy ennyire jól sikerült a hazalátogatás, és együtt lehettél a családdal, soraidból úgy érzem, hogy igazi feltöltődés volt neked. A kis kerted meg a terasz gyönyörű lett, ha jól látom a terasz karbanartás mentes anyagból készült, ami nagyon jó, nekem is ilyen van a bejáratnál és a hatsó udvaron is. Örülök, hogy ennyi jó és segítőkész ember vesz körül, megérdemled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kedves Zsuzsa, jól sikerült a nem egészen 1 hét! Az azt követő napokban sok megoldatlan probléma torlódott össze, melyek közül egynéhány még mindig megoldásra vár...
      Szeretem kívülre ezt a kompozit-megoldást: nagyon strapabíró, szinte semmire nem érzékeny és a tisztítására is elég a tiszta víz...

      Törlés
  8. Mennyi sok szeretet, törődés fogadott téged itthon. Eszembe juttatta nővérem látogatásait. Milyen hálás volt a sok jóért, s mi milyen boldogak, hogy elhalmozhattuk őt és lányait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, valóban, "otthon" Magyarországon, és "itthon" Franciaországban is, amikor visszaérkeztem! A gyerekek ráadásul levettek egy hétre minden gondot rólam, így teljesen kikapcsolódhattam. Igaz, hogy amint visszajöttem, azonnal összefutott a sok tennivaló is...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...