Keresés ebben a blogban

2011. június 12., vasárnap

"Kháron ladikján", még...

... Tiszteletben tartom, elismerem a nők területenkívüliségi jogát, amellyel éveik múlásán érzelmük szerint uralkodni akarnak. Érzelmüket helytelenítem. Azt, hogy túlbecsülik a naptári idők erejét, ahogy - eleve rettegve valamiféle lázadástól - eleve zsarnoki kordába fogják az éveket. Területenkívüliségi jogot én is igénylek. De én épp a másik pólusról. Nem megvetendő élmény kétszázhetven évesnek vallani és tudni magunkat, s közben fél vállfordulatot végezvén, egy ifjú hölgy lépésrakását szemlélni, ábrahámi szakértelemmel. Ki jár le négyszázhúsz éves korában hajnalonta egy tóhoz vagy egy medencéhez úszás céljából, mégpedig egy-egy nyitó fejes végzésével? Akinek nem az időhöz, hanem magához való esze van. Kell még szót pazarolni az előbbinek viszonylagos voltáról?
Mióta az orvostudomány testünk csaknem minden porcikáját ki tudja cserélni, a halhatatlanság elvben föl van találva: egyszerű alkatrész-pótlás az egész. Főleg, mikor már majd a tudat, sőt az emlék is pótolható lesz. Fajtatörténetileg csak egyet kell aludnunk, hogy a csecsemők legalább háromszáz éves élettartammal jöjjenek a világra. De mit nyernek, ha azokat az esztendőket is majd kínosan számolják? Hogy még több időt töltenek pánikban; még többet gyötrődnek a haláltól.
Az eltömődött szipka tehát nem erről a feléről fúvandó ki, hanem a másikról. Ne az idő velem, én rendelkezzem az idővel; minél tovább, természetesen.

Szépirodalmi Könyvkiadó, 1969 ára 17 Ft, a moszkvai Gorkij Könyvesboltban: 0 р 59 к

2 megjegyzés:

  1. Névtelen14/6/11 18:26

    A ginás Vajda János meg így:
    "...Valóba'nem az elmúlás,enyészet-
    Az örök létnek gondolatja az,
    Mi borzalommal tölti lelkem el..." etc.
    Ady meg:
    ..."Szép,nagy,komoly,altatlan Álom,
    Jó barát legyen a halálom."
    Ezt parafrazeáltam,de nem írom le,mert van bőr a képemen.

    VálaszTörlés
  2. @anonyme: ha már gondolatainkban jelen van, akkor foglalkoztat bennünket ("lapalissade"!). Inkább "fújjuk a szipkát a másik feléről", amíg lehet...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...