Keresés ebben a blogban

2011. június 23., csütörtök

Mészöly Miklós az író...

Egyszer, évekkel ezelőtt egy hosszú beszélgetést láttam Mészöly Miklóssal a tévében. Emlékszem szép fehér sörényére, meg arra a mélyen elgondolkodó stílusra, ahogyan válaszait sietség nélkül megfontolta. Már nem is annyira a tartalom, mint a kép maradt meg bennem ennyi év után, meg az az érzés, hogy lám, ez az író... Nem a pillanatnak, a tűnékeny sikernek, hanem a beláthatatlannak ír... S mindezt külső, kiszámított póz nélkül, mely hasonlítana a tükör előtt próbáló színészéhez, mintegy felhíva a közönséges halandó ámuló figyelmét arra, hogy vigyázat, itt egy író beszél... Alább részlet egy interjúból:

"Személyes életem csúcspontjait mindig egy pillanatba sűrítve tudom elképzelni. A pillanatban megragadott életértelem rendkívüli módon emberi. Az írói lét alfája és ómegája, hogy a világot legközvetlenebbül és legkertelésnélkülibben szólítom meg, ahogy önmagamat. Azokat a dimenziókat, amelyek rejtve vannak bennem. Az útnak a végén már nem tudok változtatni, de a szüntelen emberi át- és belehelyeződés mélyítése írói és emberi feladatom. Feladat, amely önmagam kiteljesítését szolgálja. A kiteljesítés az én rendszeremben a megbocsátást jelenti.A megbocsátás gesztusa nélkül egy lépést sem tudunk tenni a megértés felé, megértés nélkül pedig hogyan teljesítsük ki emberi, írói feladatunkat? ...a lényeges, elirányító döntéseinkben a megejtően sugárzó gyámoltalanság, a nyitottság, az elesettség magasabbrendűvé teheti magatartásunkat."

9 megjegyzés:

  1. Jelenség volt, különleges, nem a könnyen olvasható kategóriába tartozó dolgokat írt. Nekem a felesége feledhetetlen...

    VálaszTörlés
  2. "megbocsátás"... van egy iyen című kisregénye is... úgy látszik ez kulcsszó (ill. fogalom) volt a számára...

    VálaszTörlés
  3. "véletlen" az előbb épp erre a tudósitásra bukkantam...:
    http://www.litera.hu/hirek/a-dolog-maga
    tényleg véletlen!:)

    VálaszTörlés
  4. @rhumel: nem ismerem ugyan minden írását, de amit olvastam, az nagyon tetszett, különösen a stílusa!

    VálaszTörlés
  5. Kissé vulgarizálva: volt mit megbocsátania... Komolyabban: a megbocsátást írói feladatként kezelni --- ez a legnagyobbaknak is gondot okozott. (Csak így kiragadva a megbocsátó írót saját művéből: Anna Karenyina, Varázshegy, Javított kiadás, Sorstalanság.)

    VálaszTörlés
  6. @aliz: megvan a "Megbocsátás" és a "Merre a csillag jár" egy kötetben.
    Megnézem a Literát!

    VálaszTörlés
  7. @akimoto: a megbocsátás főképpen annak tesz jót, aki meg tudja tenni...
    Így emelkedik megbántója fölé véglegesen s ez meghozza lelki békéjét is egyúttal...

    VálaszTörlés
  8. Azért a megbocsátás mindenkinek jót tesz. Írónak, olvasónak. :)

    VálaszTörlés
  9. @Zé: Mindenkinek... Önmagunknak is...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...