Keresés ebben a blogban

2016. március 26., szombat

"Boldog idők"...



   Megintcsak visszamerengek egy kicsit a múltba... Ez a kép szintén a "boldog idők" címzetű fiókban őrződik. Hogy miért tesz jót elmélázni rajta? 
   Mindjárt azért is, mert kinn hűvös szél fúj és a tavasz nem akar megérkezni még március végén sem. A fákon egy szál levél sincs...
   A képen viszont nyár van, de nem elviselhetetlen kánikulai forróság. Bizonyíték rá, hogy François hosszú nadrágot és hosszú ujjú inget visel, miközben nagy igyekezettel tanulja a kukoricamorzsolás műveletét a kiterített nagy fólián: hogyan kell lepergetni a szemeket egy már lekopaszított csutka segítségével... Nekem nagyon ismerős mozdulat.
   Az előtérben öcsém hétrét hajtogatva az alacsony sámlin a maga 190 centijét, derűsen és nagy hatékonysággal már szinte maga töltötte meg a (apa által kötött) nagy kast.
   Anya kendővel védi fissen berakott haját az esetleg szállongó porszemektől. Szeret így dolgozni, csoportban, tréfálkozva; jó hangulatban gyorsan megy... Közben megjegyzem magamban, hogy akkor még (a 80-as években) milyen "jól nézett ki", mely kifejezés a családi kód szerint annyit jelentett, hogy minimum 20 kg felesleget cipel az ember!... Apa halála után, majd tíz év múlva le is adta... 
   A háttérben békésen kapirgálnak a tyúkok, nemhogy félnének, még egyre közelebb is húzódnak, hátha akad egy-két eltévedt kukoricaszem. A szín, benne a kék Komar motor és a biciklik, az akkurátusan összerakott fa és a szalmakazal mind apa keze nyomát őrzi. Kívülről tudom a ház minden zegét-zugát, mely éveken át alig változott. Tavaly nyárig. 

8 megjegyzés:

  1. Aranyos a fiad, ahogy nekiveselkedik a műveletnek. Jó érzés felidézni a régi időket, amikor még együtt volt a család.

    VálaszTörlés
  2. Igen, Klári, minél jobban eljár az idő felettünk, annál jobban magunkévá tesszük ezt a mondatot...

    VálaszTörlés
  3. Ez a "jól néz ki" nálunk is megvolt. Ha nagymamám azt mondta rokonnak vagy ismerősnek: "Jól néz ki, Aranka!" - mi tudtuk, azt jelenti, hogy "de kövér ez az Aranka!" :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan! Amikor pár hónap - esetleg 1 év - után hazamentünk és ezzel a mondattal fogadtak, tudtam, hogy 10-20 kg felesleg van rajtam! Egyszer viszont normális súllyal jelentkeztem (fogyókúra után) és a szomszédok aggódó tekintete kísért, bár csak anyától kérdezték a hátam mögött, hogy nem vagyok-e beteg?...

      Törlés
    2. Hát ez az! Szegény jó anyósom 95 kilójából kb 4-et leadott, mert cukorbetegség miatt diétára fogták. Sose felejtem el, milyen siránkozó hangon jelentette be, hogy fogyott. Gondolta, most még betegebb lesz!

      Törlés
    3. Igen, azt hiszem, amikor még nem volt ilyen bőséges (túl)táplálkozás Európában, sőt, elég sem többeknek, a kövérség jó egészség szimbóluma volt... A gyerek is, minél pufókabb volt, annál jobban örült a család! Ma meg az ellenkezőjéért küzdünk...

      Törlés
  4. Olyan szépeket írsz, Rózsa, hogy alig tudom abbahagyni az olvasásukat.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...