Keresés ebben a blogban

2016. május 11., szerda

Irodalmi est a levelezésről

   Készülődök a mai irodalmi estre, melyre nálam kerül sor. A levelezés lesz a témája, melyről nemrég írtam ezen a blogon. Nagyon sok anyag jött össze, nehéz válogatni belőle. Sorra kiadják híres emberek összegyűjtött leveleit.
    Szívesen gyűjteném ezeket a könyveket, mert ellenállhatalanul vonz a téma, a híres kortanúk nap mint nap feljegyzett naplóival együtt. Természetesen nem futbalisták, énekesek, botrányhősök, kérészéletű hírességek mások által lejegyzett, esetleg felfújt üressége érdekel, hanem azok tanúságtétele, akiknek érdemleges mondanivalója van a világ számára, és képesek is megfogalmazni ők maguk. 
    A műfaj spontaneitása érdekel. Mintha a nagy ember lelépne a piedesztálról és emberi valóságába engedne bepillantani. Korára, életművére vet intim, néha meglepetéseket is tartogató pillantást, "leveszi az álarcot" az érzéseiről is.
   A szobor megelevenedik.

14 megjegyzés:

 1. Szőnyi Zsuzsa–Márai Sándor: Vándor és idegen. Az azóta elhunyt Szőnyi Zsuzsa visszaemlékezését és levelezésüket taglalja a Kortárs kiadó 2000-ben megjelent kötete.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm az tippet, Mick! Izgalmas lehet!

   Törlés
 2. http://magyarnarancs.hu/konyv/egymasba_nezo_kutak_kemeny_zsigmond_levelezese-67687

  http://konyvudvar.net/olcso-konyvek/eletrajz/irodalom_eletrajz/a-konyv-a-lelek-stacioi-kaffka-margit-valogatott-levelezese

  http://www.port.hu/antikvar_konyv_-_arany_es_petofi_levelezese/pls/w/document.document_page?i_document_id=78140


  a levelezés is érdekes, (biztos nagyon jól sikerült az est, csodás lehet gondolkodó emberek beszélgetése, eszmecseréje)...de az is érdekes, amikor valaki csak egyoldalúan, a saját a leveleiben mondja el - mintegy naplójában a korról - és nézeteiről - alkotott véleményét, pl. Bonhoeffer
  http://moly.hu/konyvek/dietrich-bonhoeffer-bortonlevelek

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Kati! Oh, ha mindent megvehetnék - és lenne is időm elolvasni... Igaz, hogy az ember a levelezésekbe inkább "beleolvas", minthogy egyszuszra olvasná el...

   Törlés
 3. Mondok egyet én is: Itt és most. Paul Auster és J.M. Coetzee levelezése. (New York -- Fokváros -- Dél-Ausztrália)Vághy László fordította. Európa, 2013)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó tippek!
   Nekem Pilinszky, Radnóti, Cvetájeva stb. van meg... És egy csomó napló!

   Törlés
  2. Jó neveket említesz, Rózsa. Érdekes lehet még Thomas Mann és Kerényi Károly levelezése is, nekem legalábbis egyik kedvencem ez a könyv.

   Törlés
  3. Viola, köszönöm! A "listàm" egyre hosszabb!... :)))

   Törlés
 4. És hogy sikerült? Leszűkítettétek a témát valamennyire?

  Én azon lepődök meg mindig, mennyit leveleztek ezek régen! :) Órákat tölthettek levélírással és -olvasással. És vajon tudták-e, hogy az utókor is olvasni fogja őket? (gondolom, igen?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én meg arra gondolok, hogy az e-mailjeinkből, sietős telefohívásainkból, SMS-einkből semmi sem marad...
   Különben nagyon jól sikerült! Este 8 körül kezdtük, 13-an voltunk (páran lemondták, mert hét közepén nem érnek rá) és fél 11-ig tartott... Utána megettük, megittuk, amiket a résztvevők hoztak és kb. éjfél után fél egy körül mentek el.
   Hozzáteszem, hogy legtöbben csuromvizesen érkeztek, mert szakadt az eső...

   Törlés
  2. E-mailjeinkből, sms-einkből nem marad semmi, miközben 30-40 évvel ezelőtti hagyományos leveleinket (jó esetben) életünk végéig megőrizzük mi is. Én legalábbis megőriztem.
   Nagyon érdekes téma a levelezés, ugyanolyan érdekes, mint a napló és az emlékirat.

   Törlés
  3. Pontosan így van, Ági. Itt "önírás"-nak is nevezik (écriture de soi) ezeket a műfajokat, beleértve még az "autofiction" műfaját is, amikor az író nagy realizmussal - és bevallva! - saját életét viszi színre... (egyszer írtam róla pár oldalas tanulmányt a folyóiratunkba) Engem nagyon vonzanak ezek a műfajok.

   Törlés
 5. annyira kíváncsi vagyok én is, milyen volt az est fő vonulata, mi volt a vélemény, mit mondtak, minden :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen látnálak, kedves Kati, ha közelebb laknál...

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...