Keresés ebben a blogban

2016. május 11., szerda

Irodalmi est a levelezésről

   Készülődök a mai irodalmi estre, melyre nálam kerül sor. A levelezés lesz a témája, melyről nemrég írtam ezen a blogon. Nagyon sok anyag jött össze, nehéz válogatni belőle. Sorra kiadják híres emberek összegyűjtött leveleit.
    Szívesen gyűjteném ezeket a könyveket, mert ellenállhatalanul vonz a téma, a híres kortanúk nap mint nap feljegyzett naplóival együtt. Természetesen nem futbalisták, énekesek, botrányhősök, kérészéletű hírességek mások által lejegyzett, esetleg felfújt üressége érdekel, hanem azok tanúságtétele, akiknek érdemleges mondanivalója van a világ számára, és képesek is megfogalmazni ők maguk. 
    A műfaj spontaneitása érdekel. Mintha a nagy ember lelépne a piedesztálról és emberi valóságába engedne bepillantani. Korára, életművére vet intim, néha meglepetéseket is tartogató pillantást, "leveszi az álarcot" az érzéseiről is.
   A szobor megelevenedik.

14 megjegyzés:

  1. Szőnyi Zsuzsa–Márai Sándor: Vándor és idegen. Az azóta elhunyt Szőnyi Zsuzsa visszaemlékezését és levelezésüket taglalja a Kortárs kiadó 2000-ben megjelent kötete.

    VálaszTörlés
  2. http://magyarnarancs.hu/konyv/egymasba_nezo_kutak_kemeny_zsigmond_levelezese-67687

    http://konyvudvar.net/olcso-konyvek/eletrajz/irodalom_eletrajz/a-konyv-a-lelek-stacioi-kaffka-margit-valogatott-levelezese

    http://www.port.hu/antikvar_konyv_-_arany_es_petofi_levelezese/pls/w/document.document_page?i_document_id=78140


    a levelezés is érdekes, (biztos nagyon jól sikerült az est, csodás lehet gondolkodó emberek beszélgetése, eszmecseréje)...de az is érdekes, amikor valaki csak egyoldalúan, a saját a leveleiben mondja el - mintegy naplójában a korról - és nézeteiről - alkotott véleményét, pl. Bonhoeffer
    http://moly.hu/konyvek/dietrich-bonhoeffer-bortonlevelek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kati! Oh, ha mindent megvehetnék - és lenne is időm elolvasni... Igaz, hogy az ember a levelezésekbe inkább "beleolvas", minthogy egyszuszra olvasná el...

      Törlés
  3. Mondok egyet én is: Itt és most. Paul Auster és J.M. Coetzee levelezése. (New York -- Fokváros -- Dél-Ausztrália)Vághy László fordította. Európa, 2013)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó tippek!
      Nekem Pilinszky, Radnóti, Cvetájeva stb. van meg... És egy csomó napló!

      Törlés
    2. Névtelen12/5/16 11:05

      Jó neveket említesz, Rózsa. Érdekes lehet még Thomas Mann és Kerényi Károly levelezése is, nekem legalábbis egyik kedvencem ez a könyv.

      Törlés
    3. Viola, köszönöm! A "listàm" egyre hosszabb!... :)))

      Törlés
  4. És hogy sikerült? Leszűkítettétek a témát valamennyire?

    Én azon lepődök meg mindig, mennyit leveleztek ezek régen! :) Órákat tölthettek levélírással és -olvasással. És vajon tudták-e, hogy az utókor is olvasni fogja őket? (gondolom, igen?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg arra gondolok, hogy az e-mailjeinkből, sietős telefohívásainkból, SMS-einkből semmi sem marad...
      Különben nagyon jól sikerült! Este 8 körül kezdtük, 13-an voltunk (páran lemondták, mert hét közepén nem érnek rá) és fél 11-ig tartott... Utána megettük, megittuk, amiket a résztvevők hoztak és kb. éjfél után fél egy körül mentek el.
      Hozzáteszem, hogy legtöbben csuromvizesen érkeztek, mert szakadt az eső...

      Törlés
    2. E-mailjeinkből, sms-einkből nem marad semmi, miközben 30-40 évvel ezelőtti hagyományos leveleinket (jó esetben) életünk végéig megőrizzük mi is. Én legalábbis megőriztem.
      Nagyon érdekes téma a levelezés, ugyanolyan érdekes, mint a napló és az emlékirat.

      Törlés
    3. Pontosan így van, Ági. Itt "önírás"-nak is nevezik (écriture de soi) ezeket a műfajokat, beleértve még az "autofiction" műfaját is, amikor az író nagy realizmussal - és bevallva! - saját életét viszi színre... (egyszer írtam róla pár oldalas tanulmányt a folyóiratunkba) Engem nagyon vonzanak ezek a műfajok.

      Törlés
  5. annyira kíváncsi vagyok én is, milyen volt az est fő vonulata, mi volt a vélemény, mit mondtak, minden :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen látnálak, kedves Kati, ha közelebb laknál...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...