Keresés ebben a blogban

2015. január 3., szombat

Kis kiruccanás...


   "Szoktatom szívemet a csendhez"  -  visszhangoznak bennem tegnap este óta magától értetődően József Attila sorai. A decemberi szokásos pezsgő napok után ismét körülölel a magány, csendje megnyugtatóan visszavezet önmagamhoz... A hangom újra elment, hiszen megint keveset használom napközben. Az állandó csevegés, csivitelés is megszűnt, hallgathatom a gondolataimat... Sőt, le is írhatom őket.
   Fentebb egy lisszaboni látkép, az első napon, 27-én készült, az egyetlenen, amikor kicsit borús volt az ég. Különben ragyogó napsütésben volt részünk és legalább 15°kísérte. Most jártam először Portugáliában. Fiam szervezte az utat, heten már majdnem "csoportnak" számíthattunk menyem szüleivel és a gyerekekkel. 
   Lisszabon és a portugálok szívélyes, kellemes emléket hagytak bennem. Európa egykori legnagyobb felfedezőjének, gyarmatosítójának területe szamárbőrként zsugorodott tenyérnyi méretűre. A hajdani dicsőség iránti nosztalgiát fejezi ki a saudade, a portugálok melankólikus életérzése, mely ebből a már-már mitikus nosztalgiából táplálkozik. A 19. sz. közepén keletkezett, fado néven ismert, sokszor panaszos hangú dalok is ezt az érzést tükrözik. Az óévet egy ilyen vendéglőben búcsúztattuk el gyertyafény mellett, húros hangszerek kísérték a fájdalmas dallamokat...
   Az óváros hangulatos utcácskái meredeken kapaszkodnak fel a hét dombra, akárcsak az egyetlen (jól megtömött) kocsival kanyargó villamosok, melyek néha alig férnek el két házfal között! Pedig osztozkodniok kell a területen a számos autóval, taxival és egyéb járművel, nem számítva a gyalogosokat, akik néha a falhoz tapadva, kapuk mélyedéseibe menekülve engedik el a járműveket! 
   Nem részletezem a város minden nevezetes emlékművét, látnivalóját, bizonyára többen is jártak már ott. A nevezetes "azulejos" is lehullik lassan a házak faláról, restaurálásuk valószínűleg túl sokba kerülne, így aztán a bolhapiacokon végzik, darabonként... Még csak annyit, hogy  az éjfél utáni hagyományos ölelések és jókívánságok után pár perccel EasyJet egy e-mailben tudósít bennünket, hogy a január 1-re lefoglalt járat a francia személyzet sztrájkja miatt elmarad!... 2 óráig töprengtünk, mit tegyünk, végül elhatároztuk, hogy a másnap reggeli telefonálásig eltesszük magunkat. Szererencsére fél 9 felé jött a megváltó hír: a megszüntetett 68 járatból a miénket visszaállították!... Hát mégis lenne őrangyalunk?...

10 megjegyzés:

  1. Isten hozott itthon! - mondanám, ha nem szólna közbe a térkép. Mégis: itthon vagy azok között, akik várták, hogy megérkezz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Klári. Nagyon jólesik, ha visszavárja valaki az embört...

      Törlés
  2. Névtelen4/1/15 16:20

    De szép helyen jártatok! Örülök, hogy ennyien vettek körül, és jól éreztétek magatokat így együtt! Egészségben gazdag, örömteli újesztendőt kívánok Neked! Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg szép volt, kedves Adri, meleg és családias egyben... Köszönöm a jókívánságokat is és viszonzom őket!

      Törlés
  3. Az azulejos térvesztése nemzeti kultúrájuk szegényedése. Kár értük. Szépek voltak. Hogy szerencsésen megérkeztetek az viszont igen örvendetes ebben a kaotikus világban. BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is, kedves Mick! Gondolom, a mostani gazdasági válság sem kedvez az óriási falfelületek restaurálásának...

      Törlés
  4. Jó évzárás, jó évkezdés! A hangsúly úgyis az együttléten volt,de azért ezek a színek sem semmik! :-)
    Szép új évet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm, viszont kivánom! Valóban, jó volt együtt, sokat kártyáztunk esténként (imádok játszani!), és napközben róttuk a várost a napsütésben...

      Törlés
  5. Igazi kellemes évzárásban volt részetek. Enyhe idő, gyönyörű épületek, jó társaság. Örülök, hogy minden jól sikerült. Hiányoztál, de megérte kivárni a jöveteledet. Az útibeszámolódat olvasva kedvet csináltál egy utazáshoz, amit idővel érdemes lesz megvalósítani.
    Békés Új Esztendőt kívánok Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan megfogalmaztad, kedves Györgyi! Örülök, hogy kedvet kaptál Lisszabon meglátogatásához!
      Kivánságodat köszönöm és viszonzom.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...