Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 14., hétfő

Vasárnapi kirándulás esőben

   A vasárnapot az innen kb. 120 km-re található Amiens városában töltöttem tizenvalahányad magammal. 4 autóban oszlottunk meg, s a baljósan sötétszürke ég, de még a szemerkélő eső sem riasztott el bennünket. 
     Be is váltotta ígéretét az előrejelzés: zuhogó esőben kezdtük meg a "hortillonnages" jó háromnegyed órás "beúszását" a 6-7 személyt befogadó, hangtalanul sikló bárkákban. A "hortillon" helyi eredetű szó, még a római korból maradt fenn, és a latin "hortus", "hortellus" (kert-kertecske) szóból ered. Úszó, vízen lebegő kerteknek is nevezhenénk, hiszen a Somme-folyó számtalan mocsaras ágán alakultak ki még az ókorban. A víz nem mély: alig éri el az 1 métert. A  többszáz hektáron valaha  -  még a múlt század elején is  - csak veteményeskertek voltak, s ezeknek a napi több tonnás felhozatala (bárkákon, természetesen) látta el a város lakosságát zöldséggel. Ma már csak mintegy 30% maradt meg a hagyományos veteményesnél, a legtöbb szigetecskén gondozott, virágos kerttel körülvett víkendház vonja magára a szemet. Semmi nem zavarja a csendet: tilos a motorcsónak és egyéb zajos foglalatosság; szürkegémek ácsorognak mozdulatlanul kéznyújtásnyira, vízicsibék futkároznak a gyepen, a víz síma tükrén végezve be a lendületes startot.
   Amiens a Somme-folyóra épült, mely kb. 50 km-rel odébb veti magát a tengerbe, egy csodaszép öbölben, melyet az utóbbi évek folyamán kezdek megismerni. Az év minden szakában szép, a vándormadarak egyik országosan ismert állomáshelye. A város maga kb. 120 000 lakosú, a Somme mindenütt jelen van számtalan ágával (7 nagyobb csatorna szeli át) és a titokzatos csobogást lépten-nyomon hallani, még ha itt-ott le is fedték a vizet, házak épültek rá. 
   Az első, de főleg a második világháború alatt a város szinte teljesen leégett a bombázások miatt,  alig maradt egy-két szép régi épület mutatóba. Elsősorban természetesen a 13. sz. elején épült hatalmas katedrálist említem (Fr. o. legnagyobb gótikus építménye a maga 145 m hosszával és 70 m szélességével, valamint 42 m belmagasságával), mely épen maradt a külső-belső magas homokfalak védelmének köszönhetően, s a rendkívül gazdag homlokzati szobordíszítés nem rongálodott meg a becsapódó lövedékektől. Este itt néztük meg a lézeres fény- és hangjátékot, mely csodás színekbe öltöztette a katedrális homlokzatát, némi fogalmat alkotva középkori képéről, melynek csodájára jártak a zarándok utasok, már csak azért is, mert a 13. sz. óta itt őrzik becses relikviaként Keresztelő Szt. János fejét...

8 megjegyzés:

  1. Amiens... honnan ismerős, Faludy (Villon) versből, vagy az amiens-i béke, vagy Szent Márton köpenye, amelyről a Waldorfban tanult az unokám... és még valami homályos emlék ... nem jut eszembe. Az úti beszámolód eleven, gyönyörű városról szól, mit számít az a kis eső. Jó volt olvasni róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eső hozzátartozik Amiens mindennapjaihoz! Köszönöm, Klári, hogy elolvastad, hozzászóltál, mert szeretem megosztani az élményeimet, ahelyett hogy megtartanám magamnak... Lehet, hogy nincs igazam, de lehet, hogy néha igen...
      (Különben a Szt.-Márton köpeny epizódját is ábrázolja egy szoborcsoport!)

      Törlés
  2. Nekem is csak ködbevesző emlékem van arról, hogy valamikor már hallottam Amiens-ről, de ez minden. Nagyon jó, hogy ezeket itt leírtad, szép élmény lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is köszönöm, Ági! Sokat lehetne még hozzátenni, de csak annyit még, hogy a katedrális belsejében elférne 2 párizsi Notre-Dame!

      Törlés
  3. Szeretem az úti beszámolókat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy benéztél és megálltál egy kom' erejéig, Éva.
      Biztos vagyok benne, hogy az utazásokat "egyenesben" is szeretni fogod!

      Törlés
  4. A katedrális nagyra nőtt ékszeres doboz. Két adalék: C. Monet, a festő és J. Verne, „Verne Gyula” szűkebb hazája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Jules Verne háza múzeum és látogatható!
      Persze még sokmindent lehetne a városról mesélni...
      Köszönet a látogatásért, Mick.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...