Keresés ebben a blogban

2017. május 6., szombat

Véleményszabadság és korlátlanság

    
   
szavazókártya

   Holnap lesz az elnökválasztás második, utolsó fordulója. A szélsőjobb nem tűnik esélyesnek, bár nem szabad előre inni a medve bőrére!
   Hihetetlen, milyen sok váratlan fordulatot, mennyi vérre menő inzultust hordozott magával a kampány, ami itt, Franciaországban inkább szokatlan hangnem. Nyilván része van ebben az Internetnek is, ahol sokakról lehámlik a jólneveltség még oly vékony zománca is, és ez az újfajta korlátlan szabadság mindenkiből kihozza az igazi természetét. Mert ugye megteheti, akkor minek korlátozza magát, miért legyen tekintettel mások érzéseire? Egyes jelöltek még öntötték is az olajat a tűzre, mert ugye, ez kell a szavazóbázisnak! A jobb érzésű, higgadtabb többségben néha bennrekedt a szó a megdöbbenéstől....
   A F-B-on néha olvasgatom a magyar közélet eseményeinek visszhangjait is. A szólásszabadság sokkal későbbi keletű, mint itt, csupán alig két és fél évtizedes. Emlékszem élénken azokra az időkre, amikor óvatosan kellett véleményt mondani, csak megbízható személyek előtt, bár arra is ráfizettek jónéhányan... Egy idő után, ha börtön nem is, de bizonyos jogok, esetleg vágyak (továbbtanulás, állás, lakás, külföldi út stb.) megvonása volt a büntetés. Hányszor hallottam: "Ne szólj szám, nem fáj fejem!" Igy született a "hallgatag többség".
   Az új idők meghozták a véleményszabadságot Európa nagy részében, annak jó és rossz oldalaival. Névvel, álnévvel, névtelenül lehet hazugságot, rágalmat, alpári hangú szennyes áradatot is terjeszteni. 
   Az igazi szabadság nem egyenlő a korlátlansággal. A korlátokat magunknak kell megszabni és betartani, erre jó a kultúra és a nevelés. Hogy az egymás tisztelete (és tiszteletreméltósága) lehetővé tegye a harmonikus együttélést. Hogy mindenki megtalálhassa a helyét. Utópia?

15 megjegyzés:

  1. A zabolálatlan szabadságot a szabadosság szó igyekszik lefedni. Az önmegvalósítás csapdája: korlátokat mellőző, gátlástalan szómenés. Kár, hogy így van. Az emberi tartás (méltóság) sokkal fontosabb.

    VálaszTörlés
  2. Huuuuu de egyetertek veled!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki! És holnap ennek jegyében megyek szavazni.

      Törlés
  3. "A korlátokat magunknak kell megszabni" - ez lenne a tisztességes gyakorlat. (Emellett a belső szabadság személyes jog, kinek-kinek a magáé.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Klári, én is így gondolom. A harmonikus társadalomban élő ember belső szabadsága mellett megfér a másiké is... Azt hiszem, még nem tartunk itt...

      Törlés
    2. Társadalmi szinten egyre kevésbé tartunk itt, de vannak nyugodt szigetek. (Bemutató később, nálam.)

      Törlés
  4. Baljós jel, hogy a jobb oldal ennyire teret hódít mindenütt.
    Itthon azt tapasztalom, hogy csak látaszat szólásszabadság van. Ha nem a vezérszólamot mondod akkor így vagy úgy de nem boldogulsz. A börtön egyértelmű büntetés volt. A mostani az ellehetetlenít és még mélyebbre zuhansz. A börtönnel a mártíromság győzelme a tiéd volt míg most a vesztesek apátiája a részed. Lassú pusztulás, megsemmisülés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, eszembe jutott írás közben a gondolatod, Györgyi, de nem akartam ennyire belemélyedni a témába... Különben is, Magyarországgal kapcsolatban mindig megvan bennem az érzés, hogy "mi jogon kritizálnám?"... "Aki nem ott él, nem osztozik a bajában, örömében, ne avatkozzon a dolgaiba"... Ezért megelégszem többnyire a múlttal, amin még osztoztam...

      Törlés
    2. nem értem, miért gondolod ezt: "Aki nem ott él, nem osztozik a bajában, örömében, ne avatkozzon a dolgaiba"...?
      vagy ez jelzés arra, hogy ne szóljunk innen az elnökválasztásotokról?
      :))))
      viccnek is rossz

      de viccen kívül:
      nehéz általános kijelentésekkel beszélgetni
      de ezt jó volt olvasni: http://index.hu/kulfold/2017/05/07/macron_le_pen_franciaorszag_elnokvalasztas_masodik_fordulo/

      Törlés
    3. Kati, ne értsük félre egymást! Azt hittem, világosan írtam: "Magyarországgal kapcsolatban mindig megvan bennem az érzés..."
      Tehát ez egyáltalán nem "jelzés arra, hogy ne szóljunk innen az elnökválasztásotokról?"...

      Jelzést pedig én kaptam pár éve ilyen irányban...

      Törlés
    4. Köszönet a linkekért, elolvastam, az index cikke pontos, egyetértek.

      Törlés
  5. Névtelen7/5/17 20:35

    Örülök az eredménynek!
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, E.! Mondjuk inkább: megkönnyebbültem. Várakozással nézek a jövőbe...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...