Keresés ebben a blogban

2010. november 25., csütörtök

Leningrád, folytatás...

Olvasgatom az 1971-ben íródott "naplófélémet" még Leningrádból. Hihetetlen, menyit éjszakáztunk! Igaz, hogy huszonegynéhány éves korában az embernek még nem kell takarékoskodnia az erejével, és rugalmasan kiheveri az éjjel 3 óráig is eltartó beszélgetéseket, melyek hol egyikünk, hol másikunk szobájában zajlottak, esetleg csoportfelelősünk, kísérőnk, szegedi tanárunk, H. Anna szobájában, akinek azért kijárt az a luxus, hogy egyedül lakhatott. Többször is olvasom, hogy ennek és ennek levágtam a haját (még Annáét is!) : a napló szerint valóságos fodrász-szalont nyithattam volna, magyarok, oroszok (minden lehető nemzetiséget beleértve), fiúk, lányok jöttek rendszeresen, könnyelmű bizalommal a kezem alá... Igaz, hogy a városban nagyon gyér volt az efféle szolgáltatás és az akkori orosz nők híresek voltak rosszul fésültségükről! Azt mondanom se kell, hogy ingyenes volt a kezelés...
Illusztrációként, hogy milyen is volt egy akkori 23 éves leányzó átlagos hangulata ott a leningrádi zimankós télben, íme egy bejegyzés:
1971. febr. 22. hétfő : Marival bevásárolni megyünk, vagy 7 rubelt hagyok ott, és ráadásul csak kajára. Étvágyam, úgy tűnik, javul. Elhatároztam, hogy a kaján nem spórolok, de akkor min? D.u. mosok, heverészek, alszom, csak éppen nem tanulok. Az Оттепель-t befejeztem. Nagyon érdekes könyv, jó lenne elelmélkedni róla , mégjobb lenne valami hozzáértővel megbeszélni. Este még nagy beszélgetés Zsicával. Arra is kíváncsi vagyok, mi lesz itt mindenféle jóslás nélkül? Erről ennyit. Éjfél felé fogok hozzá a fogalmazáshoz."

14 megjegyzés:

  1. Jóslás??? hehe... :)))

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, Ági, még manapság is előfordul velem, van egy kártyavető barátnőm... Emlékszel, nem mintha hinnénk benne, de ha jót ígér, az feldob egy kicsit...

    VálaszTörlés
  3. Ó, Szegeden még szellemet is idéztünk, emlékszel? olló fordult erre, arra, az embert kirázta a hideg :))

    VálaszTörlés
  4. K. Gabinak:
    Ha rosszat, kedves Gabi, akkor addig próbálgattuk, míg jobbra nem fordult...

    VálaszTörlés
  5. Áginak:
    Hogyne emlékeznék... Moszkvai szobatársam, Gálja avatott be bennünket : ő hívogatta "tyotya Katya" nevű elhúnyt nénikéjét az ollóval... Gyertyafénynél elég kísérteties volt...

    VálaszTörlés
  6. Bácskai Miska bácsiról kerestem a (KapitanyGnél) jelzett blogbejegyzést, erre más ismerősre találok itt! először csak arra a tényre, hogy lám, mi is , a szegedi egyetemi kollégiumban (csak kb. 10 évvel azelőtt) éjszakákat beszélgettünk át, és aztán kiderült, hogy a személy is ugyanaz!?!:))

    VálaszTörlés
  7. Kedves aliz2, te mikor voltál szegedi kolégista? Én harmad- és ötödévben, az utóbbi I. félévében (az első 2 évben albérletben laktam, a negyedikben Moszkvában).

    VálaszTörlés
  8. 1961-1966 (az Irinyiben még, a Mórában már csak tört évet, 5. évben)

    VálaszTörlés
  9. Összejöttünk itt szépen, mi, szegedi kollégisták - ki ekkor, ki akkor volt koleszos, de mindenkinek kb. ugyanazt jelenti. :)

    VálaszTörlés
  10. Aliz2-nak: Igy éppen elkerültük egymást...

    VálaszTörlés
  11. Ez benne a jó, Ági, ez a "láthatatlan szál"...

    VálaszTörlés
  12. mi valóban, elkerültük egymást, azért irtam, hogy "10 évvel azelőtt" beszélgettem én is át éjszakákat ugyanott... De ugyanazzal!:)
    Ez a "közös szál" is egyben...:)

    (Egyébként, később, lányom is ott lett kollégista, de vagy 40 évvel később...:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...