Keresés ebben a blogban

2011. július 11., hétfő

Bájolás...


Az emlékek legtöbbször képekben, hangulatokban bukkannak fel, még akkor is, ha egy mondat, egy illat, egy íz idézi meg őket. Szellemidézés - ez illik leginkább rá. Esetleg bájolás, ami nem ugyanaz egészen, mégis köze van hozzá.
Ági egy mondata kattintott rá az egyik legrégebbi vizuális emlékemre. A régi, földes, vertfalú házban petróleumlámpa vet óriási árnyékokat a meszelt fehér falra, a búbos kemence kellemes meleget áraszt maga körül. Mi, gyerekek (a villany 4-5 éves korom körül gyulladt ki) a titokzatos eseményt megilletődött távolságból követjük. Fekete kendős öregasszony fekszik le féloldalasan a kis heverőre, s félrehúzza jobb fülén a kendőt. Ekkor jön el nagyapám nagy pillanata. Ő, akit állandóan áradó kedvessége, másokat soha nem terhelő egyenletesen jó kedve, fogatlan mosolya kicsit mellőzötté tesz a családi hierarchiában, ilyenkor a figyelem középpontjába kerül. Előveszi sámán-tudományát s az azt közvetítő megkopott tűzköveket. A keresztneve Antal. Ennek köszönhetően a keze által a fájós fülre "csiholt" szikrák, a Szent Antal tüze gyógyított, legalábbis a benne hívőket. A közben elmormolt varázsigékre már nem emlékszem - vagy nem is hallhattam meg őket - de a bejejező modatra igen: "Ha fizet, használjon, ha nem fizet, hadd fájjon!" vagyis mindszentiesen: "Ha fizet, hasznájjon, ha nem fizet, hagy fájjon". Reklamációra nem emlékszem, de a főleg télen gyakori "csiholásra" igen.

11 megjegyzés:

 1. Felénk még ilyet is mondtak, hogy "Isten fizesse mög, mer tűlünk hiába várják".:)

  A rajzon is látni, milyen jó akaratú ember volt Szent Antal tüzének csiholója.

  VálaszTörlés
 2. @akimoto: az igaz, hogy életemben ritkán láttam hozzá hasonlót. Kétszer láttam csak dühbe jönni, akkor csak is rövid időre...

  VálaszTörlés
 3. Azon gondolkodom néha, milyen sok gyógyító élhet a világban ...

  VálaszTörlés
 4. @Zé: Van egy barátnőm, aki Reiki-vel foglalkozik és szerinte a kezeimben van valami "hatalom"... Ő tudja, én elég szkeptikus vagyok tudományos magyarázat híján...

  VálaszTörlés
 5. A kezeidben tényleg van valami... Ezt itt is mi mind tudjuk. A rajzaid önnön maguk a tudományos magyarázat. Igaz, én nem hatalomnak,inkább tehetségnek nevezném.:)
  De kultúrhatalomként is mondhatjuk persze,meg szépséggyártó, lélekemelő,gyönyörűség-okozó, elgondolkodtató hatalomnak! :)

  VálaszTörlés
 6. @rhumel: pirulok bele, kedves E.! Barátnőm talán arra célzott, hogy bizonyos helyzetekben kezem szinte elviselhetetlen hőséget közvetített, máskor meg Gilbert homlokára helyezve (igaz, vagy egy órán át) sikerült leszállítanom 38° feletti lázát, minden egyéb segédeszköz nélkül... csak úgy ösztönösen végeztem, mert senki se mondta, mit csináljak.

  VálaszTörlés
 7. Névtelen14/7/11 16:55

  Csiholószerszámok:kova,acél,tapló.Kostökben
  tartják.
  Szellemidézés helyett tán jobb:szellemigézés.
  Az ígével /ami kezdetben is vala.../életre
  kelteni. Bátoron Te nemcsak ígével, hanem a
  krétát tartó ujjaiddal is életre keltesz.

  VálaszTörlés
 8. @anonymus: Kôszönet, anonymus.

  VálaszTörlés
 9. OFF: http://akimotonapjai.blog.hu/2011/07/15/juliusrol_masodszor
  új helyre költöztem

  VálaszTörlés
 10. @akimoto: Megtaláltalak, regisztráltam is, kedves Akimoto, de még nem találtam meg a módját a kommentelésnek... De majdcsak rájövök...

  VálaszTörlés
 11. Köszönöm, Flora, már láttam...:)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...