Keresés ebben a blogban

2016. november 11., péntek

Louvre-Lens: Mezopotámia...

   Tegnap szinte az egész napot az innen 50 km-nyire levő Lens nevű (Lansz-nak kell ejteni) városban töltöttem. A valamikori bányavidék aknáinak bezárása után gazdaságilag romokban hevert, csak híres futtballcsapata tartotta a nagyrészt munkanélkülivé vált lakosságban a lelket és a büszkeséget. Ekkor jött az ötlet, hogy a Louvre kihelyezett múzeum-fiókot létesít Lens-ban, hiszen óriási gyűjteményének úgyis csak töredékét tudja Párizsban kiállítani. 2012. decemberében nyílt meg, a 9-es számú akna helyén. 
   A japán építészek alkotása teljesen átlátszó üvegdoboz, benne egy állandó és egy időszakos óriási kiállítóhely, butik-könyvesbolt stb. Az alagsorban előadóterem, kávézó. Egy távolabbi "üvegdobozban" a vendéglő kapott helyet. Szép, levegős, japánosan leegyszerűsített épület, a látogatók nem lépnek egymas lábára. A 4 éve alatt számuk meghaladta a másfélmilliót, pedig múzeumokban északi régiónk igen gazdag.
azt hiszem, a lábujjai miatt tetszett meg...
   Most éppen egy Mezopotámiát bemutató kiállítás és három hozzá kapcsolódó előadás miatt jöttünk el. Igaz, jártam már a párizsi Louvre-ban többször is (ha ott laknék, még többször is elmennék  -  imádom a múzeumok légkörét, úgy megyek, mint mások templomba...), Berlinben megnéztem a lélegzetellállító, monumentális Ishtar-kaput, melyet a német régészek szintén Mezopotámiából "mentettek át", mégis nagy örömmel böngésztem a gazdag anyagot, a regeteg agyag-táblát, a kő-, márvány- és alabástrom szobrokat. Most különösen aktuális az i.e. 15OOO évre visszanyúló történelem, melyből az írás feltűnése i.e. 3000 körülre tehető, a Tigris és az Eufrátesz közötti termékeny völgyben, ahol ma Irak nagy része terül el, kis részben Sziriához tartozik és még kisebben Törökországot is érinti (emlékszem annak idején Anatóliában a Tigris és az Eufrátesz partjain érzett emóciókra, mintha a Biblia lapjain sétáltam volna...). A Daesh ma  előszeretettel tünteti el e hallatlanul gazdag több évezredes kultúra nyomait...
   Több bejegyzés kellene, hogy megosszam élményeimet, a látottak szülte reflexiókat. Megelégszem e néhány fényképpel.


2 megjegyzés:

  1. Okos ötlet a nagy múzeumokból máshová vinni anyagot. Hiába van a töméntelen sok tárgy egy helyen, az ember képtelen egyszerre befogadni a millió és egy információt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Mick, a Centre Beaubourg pl. Metz városába helyezett ki fiókot. A Louvre-nak Abu Dabiban is van egy kihelyezett fiókja

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...