Keresés ebben a blogban

2017. május 19., péntek

Fagyos szentek?...

   Az égboltozat egyik szeme sír, a másik nevet. 5 perce még fényesen sütött a nap, most ég a villany és kint zuhog az eső. Igy megy már második napja megállás nélkül. Legalább nyugodtan pótolhatom az elmaradt válaszokat levelekre, üzenetekre, megírhatom ezt a régóta várakozó új blogbejegyzést is.
   Az évadzáró (a nyári szünet előtti) társulati ülések jegyzőkönyvei, a választások előkészítése, az évi mérleg elkészítése és legépelése is rám várt. A múlt szerdai összejövetelre még kb. 50 db madeleine-t is megsütöttem, mert én voltam a soros a záró vacsorán is. Nem csoda, hogy a tegnapi napot (majdnem) csak pihenéssel töltöttem.
Emmanuel Macron, az új francia köztársasági elnök
   Az elmúlt hetet az új elnök beiktatása, az új kormány kinevezése töltötte be. A konyhai csapból is ez a téma folyt, de érdekel természetesen. Ettől függ, hogy milyen szósszal leszünk megfőzve, azaz elfogyasztva már a közeljövőben, mondja a francia ("à quelle sauce on sera mangé").
Brigitte és Emmanuel Macron
   Megnéztem az ünnepélyes eseményeket a TV-ben, próbáltam olvasni a sok képi anyag kódjaiban. Kitapogatni az arcok mimikája, a gesztusok, a tartás titkos üzeneteit: milyen jövő vár ránk? Személyes sorsunk sok egyébtől is függ, de közös jövőnk sok területen ettől a 39 éves, megnyerő mosolyú, bizalomgerjesztően nyílt kék tekintetű fiatalembertől. 
   A Diadalív alatt felélesztette a névtelen katona sírjának örök lángját, üdvözölte a felvonult katonai egységeket, az elnöki palotában összegyűlt meghívottakat, a Val-de-Grâce katonai kórház sebesültjeit, Párizs baloldali főpolgármestere, Anne Hidalgo is fogadta stb.  -  a nagy nap véget nem érő programjaiban mindannyiszor beszédet kellett mondania, s a beszédnek mindig alkalomhoz illőnek, nem unalmasnak, nem ismétlődőnek kellett lennie. Mit mondjak, magasan kiállta a próbát. Talán elfogult vagyok, de valóban nehéz ellenállni: egyesek szerint képes még egy szék lábát is elbűvölni, meggyőzni. Hát majd meglátjuk. Egyelőre rengeteg energiát, tenniakarást sugároz, még a fanyalgók is nehezen találnak érveket. 
   S nem utolsó sorban, annyira szeretnénk végre hinni valakiben, valamiben!...


8 megjegyzés:

  1. Nahát, mindezt én is írhattam volna Macron-ról :))) minket is teljesen levett a lábáról a karizmájával, a tenniakarásával, meg a beszédeivel (nekem még a hangja is tetszik). Es tenyleg milyen jo lenne egy új De Gaulle kaliberű vezető. Meglátjuk!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki tudja? De Gaulle-t egy rendkívüli történelmi szituáció is segítette, hogy ugyancsak rendkívüli adottságai érvényesüljenek. És nem utolsó sorban: a kommunikácios forradalom előtt volt!
      Én is "várakozó állásponton" vagyok...

      Törlés
    2. De ugy tunik, Macron egy kommunikacios zseni. Mit neki forradalom..! :)

      Törlés
    3. Valóban! szeretnék végre nem csalódni benne!

      Törlés
  2. "...annyira szeretnénk végre hinni valakiben, valamiben..."

    Emberekben?????
    azok jönnek, mennek, lehet holnap lecsukják a feleségét,vagy ő elveszti a bizalmat egy banánhéjon...mitől függ? hogy elég pénzt csihol-e ki valamire?
    egy darabig biztos tetszeni fog, aztán megint nem.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát miben higyjek, ha nem az emberben, kedves Kati?...
      Emberek vesznek körül, ők vállaljak magukra a közügyek intézésének óriási feledatát, még akkor is, ha sokakat közülük hatalom- és pénzvágy vezet. Nem tartozom azok közé, akik mindenkit egy kalap alá vesznek. Egy civilizált - és pláne demokratikus - társadalomnak szüksége van vezetőkre, különben anarchiába fullad...
      Ha valaki publikus szerepet vállal, a vesztes fél nyilván rögtön áskálódni kezd ellene. Sokan csalódnak, kiábrándulnak a politikából, panaszkodnak, s közben nem mennek el szavazni sem...
      Az viszont igaz, hogy egy politikus, vezető legfontosabb tulajdonságának az erkölcsi tartást, hitelt és persze a hozzáértést tartom. A példa felülről jön!

      Törlés
  3. Macron nagyon rokonszenves. Eddig jól beszélt és jól lépett. Figyelemre méltó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, sokan arra várnak, mikor botlik meg először!
      Most lesznek (jún. végén) a parlamenti választások. Örültem, amikor 1-2 ellenzéki is kimondta: "hagyjunk legalább esélyt neki, hogy bizonyítson..."

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...