Keresés ebben a blogban

2017. május 31., szerda

Rögtönzött nyári vacsora

Elmosva ma reggel...
   Második napja jó 10°-kal kevesebb a hőmérséklet, úgy 22-23°. Fellélegeztünk. Pár hete még el sem tudtam képzelni, hogy az enyhén borús égbolttól, a hűvös szellőtől fogok megkönnyebbülni! Az eső eddig elkerült bennünket, esténként meglocsolom a kertet és a teraszt is lelöttyintem egyben. Virulnak a muskátlik és a rózsafák is nekibuzdultak.
   Tegnap este kis vacsora volt nálam, amolyan expressz, nem órákig készülődős, mert a ház annyira felmelegedett az elmúlt napokban, hogy nem volt lelkierőm ráadásként órákig sütni-főzni benne... Vagy csak a jó ürügyet ragadtam meg?... Tény, hogy a takarítás, pakolás, bevásárlás sokkal több időmet vette el, mint maga a vacsorakészítés.
   Négyen voltunk. D.u. 5 óra felé érkeztem meg a boltból és a péktől. Közben fejemben szerveződött a vacsora. Apéritif a teraszon: a készen vett kis "blini"kre kentem a szintén készen vett miszmaszt, melyre piros ikrát tettem dísznek, mellé meg szintén kész kis sajtkockákat. Egy üveg pezsgőt üritettünk ki négyen, ami a hangulatot kedvezően felpezsdítette.
   Közben előkészítettem a körítést, ami abból állott, hogy a két tasak háromfajta rizskeveréket feltettem a forró vízbe 10 percre... Egy szilikon formába helyeztem a négy szelet oliva-olajjal enyhén lepermetezett, fűszerezett lazacot, 4-5 kanál vízzel felöntve, lefedve a mikróba tettem 5 percre. 
   A teraszon még nem ment le a nap, de betelepedtünk az ebédlőbe, ahol felszolgáltam előételnek a behűtött gazpacho-t, a spanyol fűszeres paradicsomlevest (melyet szintén dobozban árulnak  -  nyáron nagyon finom!), mialatt a következő fogás megsült, -főtt. A rizshez melegítettem a mikróban egy kis holland szósznak nevezett, halételekhez járó vajas, krémes, citromos szószt (2'30). Hozzá az egyik vendég hozott finom fehér bort.
   A főétel után következett a saláta és a sajt, de nem mindenki vett már belőle. Desszertnek  -  lustaságom (vagy fáradtságom?...) megkoronázásaként készen vett csokoladétortával szolgáltam. Finom volt! Befejezésül kávé, tea járta. 
   Ennyit az evés-ivásról, kicsit hosszú lére sikerült, de csak azt akartam ecsetelni, hogy ez a hét amúgy is kimerítő lesz számomra (csak csütörtök este leszek itthon) és nem volt erőm sokat főzőcskézni. Barátaim pedig amúgy is az együttlétet értékelik a legjobban, nem pedig az egymáson túltevő szakácsbravúrokat. Mint ahogy én is.
   Amolyan hajótöröttek vagyunk mi négyen, három nő, egy férfi. Egyedül élünk. Hárman özvegyek, még nem hevertük ki a megpróbáltatást, melyet a halállal szembesülés, egy nagybeteg társ ápolása jelent hónapokig, évekigÉjjel fél kettőig beszélgettünk. A negyedik elvált, sok csalódás hajótöröttje. A végén kártyát vetett nekem...

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom nak tűnik a gyors vacsi. Szívesen megkóstoltam volna! Mégis az igazi finomság a közös beszélgetés és hangulat lehetett. Szeretem ahogy írsz ilyenkor. Elképzeltem, és nagyon jó érzés volt a leírásodat olvasni. A kártyavetés eredménye pedíg felpezsdítette a kíváncsiságomat. Persze csak elméleti szinten. :O)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szivesen megvendégeltelek volna, kedves Györgyi! Abban igazad van, hogy "az igazi finomság a közös beszélgetés és hangulat volt!" Úgy tűnik, mégis inkább társas lény vagyok, bár a legjobb a társaság és a magány kiegyensúlyozott váltakozása... De amikor hasonló sorsot cipelők összejönnek, nem kell sokat magyarázkodni, fél szóból is ért az ember! Mindamellett sokat nevettünk, és továbbra is összejövünk havonta.
      A kártyavetés eredménye nagyon pozitív lett, úgyhogy igyekszem elfelejteni, nehogy túl fájdalmas legyen a csalódás!

      Törlés
    2. Minden jó hírt fogadni kell! A tudatalattid erre a probramra elkezd jól reagálni és így valósulnak meg a pozitív jóslatok. Kis öröm mindenkinek jót tesz. Kérlek szépen hagyd megtörténni a jó előrejelzéseket!

      Törlés
    3. Hagyni hagyom, Györgyi, de nem várom, igyekszem nem gondolni rájuk... Az örömöt is szeretem, de ha MÁR ITT VAN, mert a csalódás nagyon ledorongolna...

      Törlés
  2. tetszik a fotón a csészéd is
    meg is néztem:
    https://www.artedona.com/en/Brands/Gien/?gclid=CjwKEAjw07nJBRDG_tvshefHhWQSJABRcE-ZEM4GpWOMEXxB6DQRAx_QjgXTFzf3-Qrk0hkIiEp4fBoCxUHw_wcB

    de jó is az ilyen együttfalatozós, beszélgetős időmúlatás, szeretem

    (az jutott eszembe, mennyire sajnálom, hogy több fotó nem készült (vagy nem mutatsz ),

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindössze 3 van belőle, François-tól kaptam őket kisgyerek korában egyenként anyák napjára, a zsebpénzéből (ami nem volt sok, mert egy fizetésből éltünk...) A 90-es évek elején volt, azóta megszüntették ezt a sorozatot, igy már a Neten sem látható ez a minta...
      A fotó ma reggel készült a mosogatás után, bár tenap is készültem rá, de a beszélgetés hevében (általában az ételt is odaégetem) elmaradt...

      Törlés
  3. Legalább nem vagyok egyedül ezzel az odaégetős "technológiával". Különben a menüd csodás. Nálunk megfelelne egy ünnepi ebédnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, a legjobb a gyorsasága volt, de az íze is megtette! (kicsit bennem van még asszonyőseim kódja, miszerint az a méltó vendégvárás, mely sokáig és nagy fáradsággal készül... )

      Hajaj, az odaégetés! Egy jó beszélgetés annyira leköt, hogy még a ház is leéghet, kis túlzással...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...