Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 25., péntek

Egy ígéretes olvasó

Valahányszor boltba megyünk, mindig ki kell egészítenünk Alice könytárát. Szeret olvasni, mióta csak megtanulta az iskolában. Október végén lesz 9 éves. Most éppen a "rózsaszín sorozatnál" tart, amelynek a szókincse is kezd elég bonyolulttá válni: olyankor magyarázatot kér a kérdéses szóra, kifejezésre. Bevallom, egynémely nála 20 évvel öregebb sem boldogulna velük, sőt! Szerencsére nagyanyja nincs bajban ilyenkor sem.

Hogy milyen könyveket vettem még Magyaországon? Sajnos, sok ígéretes címről, szerzőről  kellett lemondanom.
A már említett Törőcsiken kívül megvettem Temesi Ferenc "Por" c. könyvének idei, javított kiadását. Tavaly kerestem több helyen is, de nem lehetett ráakadni.
Esterházy Péter "Egyszerű történet vessző száz oldal  -  a Márk-változat" kellett, mert most jelent meg franciául is és esetleg összehasonlításra vetemedek egyszer  -  ha időm engedi!...
Darvasi Lászlóról sokat hallottam a Neten, kíváncsi lettem rá. Megvettem "Isten. Haza. Csal." c. novelláskötetét és a Szív Ernő néven publikált "Az irodalom ellenségei"-t is.
Turi Tímea: "Anna visszafordul" c. kötete következett, hiszen Aliz jóvoltából már sokat tudok róla, részleteket is olvastam a köteteiből. Hangja, tömény gondolatisága nem enged, vissza kell térni hozzá rendszeresen.
Eklektikus ízlésem bizonyítékául megvettem Moldova: "Kádár János" c. 2 kötetes életrajzát. Azért is, mert Moldova írta, aki egyszerre volt szabad és elkötelezett...
Unokaöcsém biztatására következett Nógrádi György: "Szerencsénk volt, túléltük..." c. kötete, egy magyar megfigyelő szemével látott 20. sz. második fele...
Ugyancsak tőlük kaptam Müller P. "Örömkönyv"-ét, melyet meghatóan e szavakkal nyújtott át: "Mivel mostanában különösen szükséged van rá..."

7 megjegyzés:

  1. nagyon helyes az olvasó unokád! Aliz! (itt druszám:)
    én a Port eredetileg olvastam, új korában (engem az is megkapott benne, hogy felfedhettem a cimszavak moogött személyes közös imerősöket is, persze a könyvben némileg átlényegültek, ahogy az lenni szokott...)
    A Márkot...nem rég olvastam ki a könyvtárból még kint is van, nagyon bevonzott... A Töröcsikbe a ktárban olvastam bele, de szinte már az egészet...
    A Darvasi ill. Sziv köteteket lányom szerkesztette:), örülök, h olvasod őt magát is... akik korábbi köteteit is ismerik, azt mondták ezek a versek oldottabbak, nem kell már annyiszor elolvasni, mint a korábbiakat (hát, lehet, hogy csak hozzáedződtek?:) DE mekem is általában többször kell... és csak a végén esik le a tantusz..s lehet, h akkor se teljesen...AZ Örömkönyv (mint szinte minden Müller megvan nekem,) jó, hogy eszembe juttattad, lehet, hogy előkeresem, rám is rám férne...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönet a részletes hozzászólásért, Aliz!
      Hozzá kell tennem még egy csomó francia nyelvű címet is, nem beszélve az írogatásról...
      Igaz, hogy ezekre megy időm nagy része, de ott a nagy ház is...

      Törlés
  2. Egyiket sem olvastam, kivancsi vagyok a recenzióidra :))

    A kép megint zseniális, nagyon édes, ahogy még a lába is alig ér le :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, Tamko!
      Igyekszem majd, de egyelőre a hegy lábánál álldogálok...

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Az előző kommentemben hibát követten el, ezért inkább eltávolítottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár volt kitörölnöd, Klári: így most már sohasem tudom meg, mit írtál, mit gondoltál...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...