Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 9., szerda

Nyár van, nyár...


A nagy polisztirén betűk jótékonyan eltakarnak. 
VÁSÁRHELY... 
Mellettem Lucie. Majdnem akkora, mint én.
Az utcán az árnyékot keressük, esetleg a klimatizált boltokat: 40° felett van a mozdulatlanul ránk nehezedő forróság.
Végül néhány hársfa alatt találunk jótékony menedéket és változatos, kiváló minőségű fagylaltokat, néhány liter limonádéval...
Akkor már jó tíz könyvvel lettem gazdagabb a kitűnően ellátott könyvesboltban.

Tegnap értem vissza Párizsból, autóval, szemerkélő esőben, 20°-ban.
Vasárnap jöttünk meg Magyarországról, 12 napos rövid vakáció után. Mikor Ferihegyre értünk, kitört a vihar. Gépünk másfél órás késéssel szállt le: nem kapott a vihar miatt engedélyt. Igy Párizsba is jó 2 órás késéssel indultunk. Mire az Orly-i reptérre értünk volna, az már bezárt: elmúlt 23 óra... A Párizs másik végén fekvő Roissy-ba terelték a gépet, ahol szintén minimális személyzet volt jelen = hosszú sorbanállás az útlevélvizsgálatnál. Szerencsére bőröndjeink az elsők között megjelentek, így félórás taxizás után éjjel 1 óra felé az ágyba zuhanhattunk...
Csak azért írtam le ilyen részletesen a visszautat, hogy érthetőbb legyen, miért vártam 1 napot a gyerekeknél a hazajövetellel: hétfőn alig álltam a lábamon: minden fáradtság sokszorosan kijött rajtam. Tegnap pedig, alighogy hazaértem, fel kellett még töltenem a hűtőt is, egy órányi kis pihenő után.
A nagy forróság ellenére természetesen csak szép emlékeim maradtak! A család melege 40°-on felüli! Nagyon jólesett. Egy volt osztálytársamhoz is sikerült beugrani pár órára, míg a gyerekek az uszodában hűsöltek. Budapestre, Szegedre, Vásárhelyre is elmentem egyszer, a gyerekek többször is. Végül pedig az utazás előestéjén búcsúvacsorára invitáltam az egész családot (9-en jöttünk össze) egy jó kis vendéglőbe. A jövő olyan szeszélyes délibáb...
Most pedig vár a sok olvasnivaló, a könyvek, a blogok. Örömmel fedeztem fel, hogy Éva újra megjelent...
Jövő hétfőn pedig jönnek az unokák 10 napra, kellemes folytatásként.

33 megjegyzés:

  1. Azért az angolnak igaza van, amikor azt mondja: sweet, sweet home... Szép, gazdag programon vagytok túl.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy megint jelentkeztél. Majd várjuk a könyvek elolvasása után a méltatásokat, esetleges kritikát. Kíváncsi vagyok, milyen könyvek "szólítottak" meg. Remélhetően Franciaországban nincs 40 fok, kicsit meg tud pihenni a szervezeted a fokozott igénybevétel után. Unokákkal tölteni a következő hetet kellemes programnak ígérkezik, élvezzétek ki a közös időt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tervezek egy bejegyzést a vásárolt könyvekről is! A 12 nap alatt elolvastam egy francia regényt (a reptéren vettem az útra), és a Törőcsik-beszélgetőből kb. 100 oldal van hátra...
      Itt most 22-23° van, kellemes, ha kisüt a nap. Lassan "regenerálom magam"...

      Törlés
  3. Ilyen rövid volt a magyarországi látogatás? Most kezd jobb idő lenni. Bár, a pihentető nyugalmas teraszod pótolhatja a vakációs élvezeteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egészen két hét, Klári... A gyerekekéhez igazodom. Rettenetes volt a hőség, még a hajamból is folyt a víz állandóan. Kimerítő volt már nekem... Igen, a kert kivirult az esőtől!
      (megvettem a "Por"-t az őj kiadásban!)

      Törlés
    2. Nagy hőstett volt, hogy kibírtad. Mi idén sem tudtunk lemenni az "augusztusi ünnepekre".
      A Por-t átdolgozta, vagy változatlan utánnyomás?

      Törlés
  4. Igen, azt hiszem néha súroltam a hőstettet (pl. a budapesti séta napján... másnap alig bírtam menni).
    A "Por" negyedik, javított kiadásban jelent meg a Scolar kiadónal, az idén tavasszal. Kb. 940 oldal.
    A Törőcsik csak fele ennyi volt, de itt kevesebbet olvasok nyilván - az írás, az Internet miatt...

    VálaszTörlés
  5. Névtelen10/8/17 11:57

    Szerbusz Rózsa, örülök hogy újra otthon vagy, szerencsésen hazatértél itthonról. (Kicsit zavaros és bonyolult ez az itthon/otthon...ismerős nekünk is:)
    Bizony sokszor gondoltam Rád, vajon hogy bírod a kánikulai napokat. Néha már nekem is sok volt a hőségből- pedig a Balatonnál lehettem közben sokat. Már csak hajnalban volt élvezhető a víz.
    Kellemes regenerálódást, unokázós-olvasós szép nyári napokat kívánok Neked, otthon.:)
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves E., ebből a bejegyzésből választ kapsz a kérdéseidre...
      De a leveledre is mihamarabb válaszolni fogok!

      Törlés
  6. Sajnálom, hogy perzselő hőséggel fogadott az "óhaza". Épp minap beszélgettünk barátaimmal arról, hogy ez nem egy jó nyár... A sok napsütés ellenére sem. Túl sok volt a jóból, elmaradt az aranyló nyár élvezete, csak a kínja maradt. Tán még sosem vártam ennyire, hogy ez az évszak elmúljon.

    VálaszTörlés
  7. Sajnos, kedves Szilvia, azt hiszem, hozzá kell szoknunk... Nekem is az az érzésem, hogy a régi nyarak úgy 32-33° körül tetőztek, az volt a kánikula! S az még elviselhető volt.

    VálaszTörlés
  8. Hát csak eljutottam odáig, ameddig nem akartam: már a nyarak se a régiek...! :-) Ám valóban, régebben (sokkal...) ha 30 fok fölé ment a hőmérséklet, akár csak tized fokkal, komoly kánikulának számított. Az elmúlt napokban meg arról ábrándoztam, bárcsak 31-32 fok lenne. DE NEGYVEN VOLT!! Szégyen-gyalázat, de kutyusommal olykor délutánokat töltöttünk házam pincéjében, ahol mámorító 22-26 fok volt. Gondolkodom is, hogyan tudnám otthonosabbá tenni az eljövendő nyarak idejére! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt, Franciaországban egy előrejelzés 2050-re 45-50°-os kánikulákat jósol... Ami az óceáni éghajlatú északi részén majdnem a duplája a jelenleginek...

      Törlés
  9. Jujj, mi az a 10 konyv? :)) kivancsi vagyok. Én is bespájzoltam ;)) sőt, még a konyvarba is beiratkoztam (Nádas, Závada, phillip Roth, nagyvonalakban, a franciak kozul pedig megutaztattam az új Gavaldát és Fred Vargast - olvasatlanul viszem vissza őket :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a reptéren megvettem a "La tresse" c. nagy sikerű Colombani-t. Mit mondjak, csalódtam. Túlságosan "előrelátható", megszerkesztett, mint valami svájci óra...
      Megvettem és elolvastam Törőcsik "beszélgetőkönyvét még otthon, tetszett.
      A többiről most készülök beszámolni!
      Vargas-t még sosem olvastam valahogy, pedig érdekesnek, eredetinek tűnik. Gavalda-t ismerem, de mindig kellemes, könnyű fajsúlyá olvasmánynak találtam...

      Törlés
    2. Nem ismertem ezt a Colombanit, ezek szerint nem is erdemes elolvasni! Törőcsik konyvét sem.

      Gavaldat nem haute litterature az igaz, de errol annyi jot hallottam (novellak). Fred Vargas-ban pedig egyszer mar csalodtam, de most adok neki meg egy eselyt!

      Varom a beszamolot :)) es a fenykep font pedig nagyon jó!!

      Törlés
    3. Laetitia Colombin első regénye. Nem mondom, hogy rossz könyv, sőt! Nagyon jól meg van varrva, csak "előrelátható", legalábbis nekem... Én pedig azt szeretem, ha meglepnek, sőt, ha csapdába ejtenek, esetleg a stílus tart fogva...
      Miért csalódtál Vargas-ban?

      Törlés
    4. Nem tudom, miért javitotta a gép utolag "Colombani"-t "Colombin"-re...

      Törlés
    5. Névtelen14/8/17 08:13

      Van ún Gavalda??? Annyira nyári olvasmány lett volna:). Csak unokázós hónapjaim voltak, nem kis örömömre. Kedves Rózsa,a levelednek már előre örülök, bármikor is érkezik. E.

      Törlés
    6. Az új, azt hiszem, egy novelláskötet: "Fendre l'armure", nem hiszem, hogy lefordították volna még magyarra. Eredetiben elolvasnád?

      Törlés
    7. Vargas: idegesito volt a stilusa es hihetetlen a cselekmény - ami egy kriminél pedig gàz. Nem tudom màr, mi volt a cìme, levàgott làbak rémlenek :)))

      Törlés
    8. Névtelen15/8/17 09:40

      Rózsa,csak nem engem kérdeztél?- jaj dehogy tudnám eredetiben!��.Figyelmetlenül olvastam a kommenteket- megutaztattam, erre nem figyeltem. Egyértelmű így már- majd lesz magyarul is egyszer. Most úgyis csodás olvasnivalóm van. Gyarmati Fanni naplója. E.

      Törlés
  10. @Tamko: nem olvastam tőle egyet sem... Amolyan "intellektuális krimi" híre van... Ha jól tudom, kutató volt valamilyen tudományos területen.

    VálaszTörlés
  11. @E.: Igen, neked szólt, kedves E., mivel tudtam, hogy beszélsz franciául... Gyarmati Fanni naplója... Nekem is megvan, sőt, az elso kötet nagy részét el is olvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen16/8/17 13:16

      Beszélek....hát ez enyhén szólva kedves túlzás Tőled. Kicsit megértek ezt-azt. Erősen passzív tudásom, sajnos. Olvasni eredetiben, ez bizony nem lehetséges. De igazán aranyos Tőled. A Naplóról emlékszem, hogy írtál is itt a blogban. Magam is csak az első kötetét olvasgatom, még nagyon az elején vagyok.

      Törlés
    2. nekem is megvan a Napló , lányomtól kaptam, még mikor megjelent, de fent maradt Pesten, itt viszont épp most olvastam, végig, és alaposan elmerülve, Radnóti (Mik) naplóját(az is tőle maradt itthon amúgy)... el is határoztam, hogy majd egybevetek (amig lehet:( dátumokat a Fanni naplóval... (részleteket persze ismerek abból is, meg voltam egy szinpadi felolvasásán is) Felkavaró és megrenditő akárhonnan, akárhogy nézzük.Belengi a tragikum.

      Törlés
    3. @E. Nem is lehet egyszuszra elolvasni... De azért, emlékszem, nem tudtam megállni annak idején, hogy ne olvassam el elsőnek a tragikus "viszontlátást" (kihantolást), de azt is ugyanolyan óriási lelkierővel írta meg, amely egész életére jellemző volt...

      Törlés
    4. @Aliz: Radnóti M. "Napló"-ját jóval előbb olvastam: sokkal vékonyabb, csak néhány év van benne, melyek viszont rendkívüli tömörségűek...

      Törlés
    5. persze, ez évek óta itt raktározódik, lányom szobájában s az ő könyvei közt, az elején az Ikrek havával (amiből szép tanulmáyt is irt és régi kedvencem), csak most valamiért előszedtem a könyvet... az ágyam fölötti verskötete mellé. Nekem sok szempontból nehéz olvasmány ez a napló, többszöri nekirugaszkodásra olvastam most végig, és nem szellemileg , de mondhatom, kimerített. Akarok még írni róla (valamivel kapcsolatban már említettem...) de ahhoz is erőt kell gyűjtenem....Azt mondnod "csak néhány év van benne"?, de micsoda évek, és miért csak annyi...?!!!

      Törlés
    6. Megindító volt pl., hogy a legembertelenebb körülmények között is folyamatban lévő munkái miatt aggódott, szervezni próbálta őket a munkatáborból is...

      Törlés
  12. Megjelentem és örömmel olvaslak téged is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagy örömmel folytatom a régi megszokott olvasmányokat, mint pl a te blogodat!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...