Keresés ebben a blogban

2009. július 27., hétfő

Egyszer volt Algéria...



   Egy éves szentesi élet után, tíz kilóval gyarapodva - lévén, hogy csak vacsoránál találkoztunk, Gilbert a francia konyha titkaival, én meg magyar "szakácsművészetemmel" ismertettük egymást,
arról nem is beszélve, hogy a hétvégeket Mindszenten töltöttük, ahol a közeli elválás gondolatától szenvedve, Anya túltáplált bennünket...
   Algériába, Constantine-ba kapott Gilbert kinevezést, egy francia iskolába. Csak reméltem, hogy én is kapok helyben munkát, és így is lett: a helyi Yougourtha nevű történelmi hősről elnevezett fiúgimnáziumban hiányzott orosz nyelvszakos... Akkoriban Boumediène elnök a szovjet hatáskörben keresett egyensúlyt a franciákkal szemben, bár teljesen nem mondhatott le a francia kooperációról, ami túlsúlyban maradt a szovjet, román, bolgár, magyar, egyiptomi, szíriai segítség mellett is. Igy az osztályaim tanulóit abc szerint két csoportra osztották (hogy ne legyen vita?): az A-tól mondjuk L-ig oroszt, attól lefelé angolt "választhattak" idegen nyelvként! Mindjárt levelezést szerveztem volt orosz tagozatosaim és arab "fiaim" között, ami nagyon ösztönzően hatott rájuk, mert amúgy nem nagyon értették, miért kell az orosz nyelvvel gyötörni őket!
    Aki élt arab országban (bár Algéria lakossának csak egy része arab), tudja, hogy nem egyszerű a női tekintély elfogadtatása. Kolléganőim egy része lefátyolozva közlekedett, nem is ismertem fel őket a piacon. Diákjaim 16 és 20 év között voltak, nem ment egyszerűen, de mondhatom, végül is jó viszony alakult ki közöttünk: egy részük jó ideig még Berlinbe is írt nekem. 27 éves voltam, és kíváncsian próbáltam mentalitásukba, életmódjukba betekinteni. Mondhatom, tanulságos volt és teljesen szokatlan! Sokat beszélgettem velük, ők meg hoztak anyjuk sütötte kóstolót. Ha fegyelmi probléma volt, nyugodtan és hosszasan leckéztettem őket, hiúságukra helyezve a hangsúlyt, míg el nem kezdtek könyörögni, hogy hadd dolgozhassanak inkább!
folytatása következik...
a kép Ghardaïa felett készült, külön Endinek ajánlom...

13 megjegyzés:

  1. Várom a folytatást...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy jeleztétek, hogy megfordultatok a blogomon. Különben ki fogná ki a tengerbe dobott palackomat?

    VálaszTörlés
  3. Nagy ötlet, hogy a képek mögé rejtetted az archívumot. Nem lehet nem elolvasni. Ráadásul a "fragmentek" egymásra hullanak, mint a kaleidoszkóp cserepei. Szépek, színesek és érdekesek. Én mondom: nagy dolgok vannak itt készülőben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a böngészést, kedves Akimoto! Látod, megtaláltam! Csak az utoló mondatod volt rettentő talányos számomra...

      Törlés
  4. Úgy nézem, összeállhat könyvvé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Akimoto, nagy az intuíciód! Halványan megfordult már a fejemben, hogy így írom meg az elmúlt 60 évet, mint ahogy mondod: "a "fragmentek" egymásra hullanak, mint a kaleidoszkóp cserepei"... persze, franciául, a már többször is taglalt okok miatt (a szükséges távolság a téma és a kifejezőeszköz, a nézőpont között, a gyakorlat is...)

      Törlés
  5. Intuíció? Ez nálam szakmai ártalom. Nagyon nagyon szeretném, ha megcsinálnád ( úgy örülnék, mintha velem történt volna).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez aztán biztatás a javából! Nagyon köszönöm! (ha tudnád, milyen nagy szükségem van rá...)

      Törlés
  6. Akkor rajta! Jöjjenek a fragmentek, az utómunkák úgyis később időszerűek.

    VálaszTörlés
  7. flora, hihetsz magadban!
    Azt fogom sajnálni, hogy a francia nyelvű mozaikok dallamán kívül semmit nem fogok érteni.
    De szívből kívánom, hogy meg tudd írni azt a pár évtizedet, merd megcsinálni - hiszen benned már élnek a képei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, eltaláltad, kedves Stali! Képekben él bennem a múlt, azokat igyekszem - magamnak is - leíni, megfogalmazni. Pontosabban,képekben, illatokben, ízekben, hangokban: amit csak érzékszerveink közvetíteni tudnak.
      Köszönöm a biztatást, őszintén.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...